blog

Vydejte se s námi v únoru na Ostrov ztracených vzpomínek

Rádi bychom vám představili další knihu našeho Čtenářského klubu! V únoru jsme trávili čas s Dcerou sněhu od Eowyn Ivey a celý měsíc únor budeme ponořeni do výborného románu od Jóko Ogawy jménem Ostrov ztracených vzpomínek.

Díky edici Slavné utopie od nakladatelství Leda se konečně dostalo českým čtenářům a čtenářkám možnosti přečíst si v rodném jazyce jednu z významných japonských sci-fi knih Ostrov ztracených vzpomínek. Vychází poprvé po sedmadvaceti letech od prvního vydání v Japonsku; my jsme se knihy nemohli dočkat a jsme moc rádi, že máme tu čest uvítat ji i mezi knihami Čtenářského klubu.

Na ostrově kdesi uprostřed oceánu se postupně ztrácejí nejrůznější věci. Nejčastěji jsou to drobnosti jako mašle, rolničky, parfémy nebo známky. Všichni obyvatelé musí ztracený předmět pod dohledem tajné policie zničit a zanedlouho se jim začne vytrácet z paměti tak účinně, že si na něj brzy vůbec nedokáží rozpomenout. Ne všichni ale automaticky paměť ztrácejí a totalitární praktiky tajné policie je nutí se skrývat, protože nikdo neví, co se stane s těmi, kteří nezapomenou.

Hlavní hrdinkou lehce surreálního příběhu je mladá hrdinka, která se živí jako spisovatelka románů a vedle ní její opatrovník, děda a redaktor, který rediguje její díla. Nejde o klasickou moderní dystopii jako je kupříkladu Příběh služebnice (a přiznávám, že zpočátku jsem právě něco takového očekávala), spíš o jakousi postmoderní hru, která zpočátku vypadá jako jednoduché podobenství totality, nic zásadního.

Příběh se ale v průběhu mění, pomalu a plíživě se tu objevuje všudypřítomný, intenzivní strach a čtení se stává tíživější a tíživější. Nakonec mě kniha natolik pohltila, že když se začaly ztrácet zásadnější věci – a nechci spoilerovat, proto se tu o nich blíž nezmíním – doslova se mi svíralo hrdlo při pomyšlení na to, co přijde dalšího. Jak tohle celé může dopadnout?

Je to přesně taková ta kniha, které nesmírně ráda čtu. S pomalým rozjezdem, který vám dovolí se do knihy jaksepatří začíst a „osahat si“ příběh, se kterým máte tu čest a se závěrem, ve kterém vám klidně můžou vhrknout slzy do očí, právě kvůli tomu, jak moc se s knihou a její hlavní hrdinkou nakonec sžijete.

Čtěte také  I'm Glad My Mom Died: Životopis plný bolesti

Zkrátka a dobře, stojí to za to! Jelikož letos v únoru oslavuje naše knihkupectví Martinus.cz desáté narozeniny, máme automaticky na všechny objednávky od 300 Kč poštovné zdarma. Proto jsme si řekli, že uděláme změnu a opustíme náš dosavadní formát, že kniha měsíce ve Čtenářském klubu získává poštovné zdarma. Nebojte se ale nic, speciální výhodu bude mít kniha stále – tentokrát to bude sleva! Až do 28.2. bude Ostrov ztracených vzpomínek v našem knihkupectví se speciální slevou 25% a když si k tomu navíc přidáte poštovné zdarma, vsadíme se, že stojí za to si v tomhle měsíci způsobit pořádnou knihomolskou radost, co říkáte? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora