blog

Ztracena v bílém šumu: Přečtěte si, jaký je charismatický španělský thriller z New Yorku

Javier Castillo je jméno tuzemským čtenářům a čtenářkám ještě leckdy neznámé, ve Španělsku ovšem naopak velmi populární a právem. Dokonce se mu přezdívá „španělský Stephen King“. My se s ním poprvé seznamujeme díky thrilleru Ztracena v bílém šumu, jehož adaptace se chystá na platformu Netflix.

Jakmile jsme si v našem knihkupectví přečetli tenhle temný thriller, bylo jasno, že tuhle knihu potřebujeme mít i v našem Čtenářském klubu právě teď v dubnu. Čteme ji tam a má zatím samé báječné ohlasy. Díky Čtenářskému klubu ji navíc máme celý duben se speciální slevou 25%, tak si ji určitě nenechte ujít.

Příběh není na první pohled nikterak originální – na Den Díkůvzdání se v newyorském průvodu ztratí malá holčička. Rodiče jsou pochopitelně bez sebe hrůzou a okamžitě se rozbíhá horečnaté pátrání, které ale bohužel nikam nevede. Léta plynou, pátrání se dostává do slepé uličky ale v den Kieřiných osmých narozenin kdosi nechá zdrceným rodičům ve schránce videokazetu, na které je zachycena jejich dcera Kiera, jak si poklidně hraje s domečkem pro panenky. Kdo unesl Kieru a kdo posílá tajemné videokazety? Je to zašifrovaná zpráva nebo chce rodiče jen dál trápit a nechat je žít v minulosti?

Téma je to bezpochyby děsivé a vystačilo by na celou knihu, ale Javier Castillo jde ještě o krok dál. Umně zpracovává příběh, ve kterém tematizuje chorobnou závislost médií (a zároveň samozřejmě i jejich diváků) na šokujících událostech a lidském neštěstí a koření knihu díky postavě novinářky Miren Triggs. Ta si pátráním pro unesené Kieře léčí vlastní zlomenou duši a zároveň skrze ní mohou čtenáři a čtenářky nahlédnout do světa investigativní novinařiny, jejích pravidel a fungování.

Ztracena v bílém šumu je thriller, kterému nechybí čtivost a napětí, zároveň však i to ono nepolapitelné charisma, díky kterému to nebude kniha na jedno zhltnutí, na kterou zapomenete, jakmile otočíte poslední stránku. Kdepak, tuhle knihu si budete dobře pamatovat a možná pak díky ní pocítíte potřebu prozkoumat další tvorbu Javiera Castilla – my už si držíme palce, aby od něj v češtině vycházely další knihy 😊  

Čtěte také  Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow: kniha nejen o přátelství a videohrách

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora