blog

Cormoran a Robin jsou zpátky. Čtivost a napětí nabídne i Neklidná krev

Pokud už jste fanoušky a fanynkami série s Cormoranem Strikem, vsadíme se, že přesvědčovat k přečtení pátého dílu vás nemusíme. Proč by se do téhle série měl pustit každý a jaký je ten pátý Cormoranův příběh? Dozvíte se v téhle recenzi!

Pravé zlo nezničí ani čas, říká anotace pátého dílu série Cormoran Strike, na který netrpělivě čekal každý, kdo zbožňuje kvalitní detektivky a zejména kvalitní britské detektivky. Stejně jako filmovým Fantastickým zvířatům i Cormoranovi nesporně uškodila pověst, která J.K. Rowling v posledních letech provází, ale hned na úvod můžeme slíbit, že série neztratila nic z toho, proč jsme milovali předchozí čtyři díly.

Cormoran Strike se stal doslova přes noc jedním z nejznámějších knižních hrdinů proto, že si pro jeho vznik J.K. Rowling zvolila pseudonym Robert Galbraith, který se pochopitelně velmi rychle prozradil. I tak nadále vydává sérii pod tímhle jménem. Cormoran se stal milovaným nejen kvůli tomu; je to přesně ten typ dobráckého, neohrabaného týpka, se kterým zkrátka musíte sympatizovat. A ještě víc sympatizujete s jeho kolegyní, kterou se během posledních čtyř dílů stala Robin Ellacott, jíž se přezdívá “mudlovská Hermiona”.

V každém dílu pořádně tlustých příběhů se řeší jedna zásadní vražda, na jejíž vyšetřování se Cormoran a Robin nechávají najímat jako soukromí detektivové. Základní recept úspěšnosti každého příběhu je jasný: brutální čtivost, která vás přiměje zhltnout osmisetstránkovou knihu za víkend, uvěřitelní a sympatičtí hrdinové, o nichž se chcete dozvědět co nejvíc, lákavé nahlédnutí pod pokličku různých londýnských prostředí – podíváme se do pozlátkového světa celebrit, spisovatelských zákoutí i do proradného světa politiky. Rowling mistrně sestrojuje jednu zápletku za druhou a pátá v pořadí není výjimkou.

Čím dál tím důležitější vztah dvou hrdinů

Tentokrát osloví Cormorana Strika s prosbou o pomoc žena, jejíž matka zmizela před čtyřiceti lety za podivných okolností. I přestože po takové době je šance na objasnění případu mizivá, Cormoran a Robin se do něj s vervou pouštějí a zjišťují, že i případy staré desítky let mohou být smrtící. A opět tu funguje Rowlingové osvědčený recept, směsice čtivosti, napínavých cliffhangerů a skvěle budovaných vztahů. Vzhledem k tomu, že se čím dál tím víc stává v knihách ústředním vztah dvou hlavních hrdinů (a neprozradíme ani o píď víc, abychom vám nepokazili zážitek ze čtení), vsadíme se, že série bude pokračovat minimálně dalším dílem – a spíš jich bude víc, protože jak víme, sedmička je kouzelné číslo. A ano, vsadíme i na to, že to čtenáře a čtenářky bude pořád bavit; když ne kvůli napínavým detektivním zápletkám, tak kvůli vztahu dvou hlavních hrdinů rozhodně ano.

Čtěte také  Empusion: Přírodně-léčivý horor nebo jen klub kašlajících a filozofujících šovinistů?

Jsme rádi, že k nám český překlad Neklidné krve přišel právě teď, na začátku léta, kdy je ideální čas na to najít to pravé čtení, které si s sebou vezmete někam na dovolenou nebo na prázdniny. Neumíme si totiž představit lepšího společníka, než je právě Neklidná krev a klidně bychom doporučili dát si rereading všech předchozích dílů. Sice vám to pravděpodobně zabere celé léto, ale rozhodně pak bude stát za to!

 

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora