blog

Jaké příběhy si zabalit na letní dovolenou v letošním roce?

Každý máme jiný čtenářský vkus, proto se docela určitě hned na úvod shodneme na tom, že každý by si do svého kufru nebo batohu na letní dovolenou zabalil asi trochu něco jiného. Mrkli jsme se na zoubek parádním knihám, za které dáme ruku do ohně a věříme, že si mezi nimi najdete minimálně jednu takovou, která by vám mohla dělat společníka letos v létě.

Dokonalé léto? Slunce, bazén a hlavně: KNIHA! Dlouhé hodiny lenošení v trávě na dece, kdy vás od čtení ruší tak maximálně bzučení včel nebo zpívání ptáků, případně šumění moře. Líné otáčení stránek, měkké sluneční světlo, soustředit se jen na ubíhající řádky a úplně propadnout příběhu, který právě čtete. Tomu říkáme ideální letní plány.

Aby se představa stala realitou, je samozřejmě nezbytné najít to pravé čtení, se kterým budete moci následující měsíce strávit. Od toho jsme tu pochopitelně my, hýříme totiž tipy na parádní literární novinky, které vyšly v poslední době nebo které budou vycházet v následujících týdnech a v následujících odstavcích vás na ně jaksepatří nalákáme! Nechte se navnadit na čtení, o jehož kvalitě nemáme sebemenší pochyb a věříme, že vás obohatí a skvěle si jej užijete – u moře i na chalupě. Tak jdeme na to!

Dovolená zn.: LEHKÁ FANTAZIE A PODIVNO

Pokud máte často hlavu v oblacích, pravděpodobně uvítáte, když ji tak budete moci nechat i během letní dovolené a ponoříte se do příběhu plného laskavé magie a nekonečné fantazie. Jestliže k tomu preferujete komplikované rodinné vztahy, které připomínají, jak pravdivé je rčení, že rodinu si člověk nevybírá, pravděpodobně vás bude bavit Kodaňská píseň písní. Když jsou vaším šálkem romantické vztahy, doporučujeme nejprve přečíst Zakletého v čase a hned potom mrknout na zbrusu novou seriálovou adaptaci na HBO. A do třetice pro ty, co si libují v duchařských povídkách – mrkněte na Ostrov duchů od Kláry Wang Tylové, knihu, kterou přečtete za jedno líné letní odpoledne.

 

 

 

 

 

 

 

Dovolená zn.: HISTORICKÉ VÝLETY

Vypravit se během léta na výlety za historií je jednoznačně parádní záležitostí, neméně skvělé je ovšem zhltnout skvělou knihu, která se historií zabývá! Pokud preferujete knihy z českých luhů a hájů, věříme, že už máte doma nejnovější knihu Kateřiny Tučkové, která se proslavila především svými Žítkovskými bohyněmi. Její román Bílá Voda je pořádná bichle, takže pokud jste ji ještě nedočetli, vzít si dovolenou na to, abyste ji zdolali, je podle nás naprosto relevantní.

Čtěte také  Kvíz: Která hrdinka z knížek Taylor Jenkins Reid jsi?

Velké popularitě (a právem) se v poslední době těší kniha Až uvidíš moře, která je románovým debutem známé novinářky a vypráví příběh Sotirii, desetileté řecké uprchlice, která se zabydluje v Československu v roce 1948. Jako třetí přidáváme tip na aktuální knihu Čtenářského klubu, která nese název Hamnet, což je, jak možná víte, jméno syna Williama Shakespeara, a vypráví zdaleka nejen o něm, tak se na ni mrkněte blíž, pro milovníky historické beletrie to je zážitek, který by si neměli nechat ujít 😉

 

 

 

 

 

 

 

Dovolená zn.: NAPÍNAVÉ HISTORKY

Chcete, aby vám letní dovolenky šel mráz po zádech, ale na adrenalin a šílené zážitky si netroufáte? Nebojte se nic, pocity napětí zajistíme s přehledem s těmihle třemi knižními tipy ze sekce thrillery! První je od královny současného thrilleru, kanadské spisovatelky Shari Lapeny. Jmenuje se Nepříliš šťastná rodina a zaručujeme, že tuhle knihu nedáte z ruky, dokud nedočtete poslední řádek. Podobně je na tom Terapie od B.A. Paris, podobně čtivá záležitost z thrillerových vod. Třetí tip bude od krále hororu, který ovšem píše i thrillery – jmenuje se Billy Summers a je to zčásti thriller, zčásti detektivka a čeká vás i příběh o lásce.

 

 

 

 

 

 

 

Dovolená zn.: VZDĚLÁNÍ I NA DECE

Chcete dopřát dovolenou svému tělu, ale mozek klidně potrápíte? Pokud se chcete letos v létě trochu vzdělat a zjistit něco nového o sobě i o světě, máme pro vás tři ultimátně parádní tipy. Začneme zlehka, novou melvilovkou s názvem Čtyři tisíce týdnů, která vás naučí, jak zacházet s časem – po výletě s touhle knihou už time management nikdy nebude problém!

Dalším naším tipem je Donbas, kniha od novináře Tomáše Forró, kterou jsme před pár měsíci měli v naší speciální akci Čtení s porozuměním ze zjevných důvodů. Pokud byste chtěli zjistit, jak to před válkou vypadalo na východě Ukrajiny, nenašli bychom lepší knihu, která vám představí autentická svědectví. A k tomu navrch samozřejmě nemůžeme nezmínit nějakou absyntovku! My teď čteme parádní Auroville, beletristickou reportáž, která pojednává o utopistickém městě v Indii a je to výborné čtení, nad kterým jen leckdy nevěřícně kroutíte hlavou.

 

 

 

 

 

 

 

Dovolená zn.: SOUČASNÉ ROMÁNY

Pokud se nemůžete nabažit románů a při hledání nových knih do knihovny v našem knihkupectví vždycky rovnou zamíříte do sekce Společenská beletrie, máme pro vás tři tipy na vynikající romány, které byste si neměli nechat ujít!

Čtěte také  Ferrante, Giordano, Starnone a další. Objevte kouzlo současné italské literatury

Brit Bennett, autorka populární knihy Polovina tebe, vychází v Čechách druhá kniha jménem Matky, která je ale původně jejím úplně prvním vydaným příběhem. Je to křehký, intimní a velmi upřímný příběh o třech mladých lidech a přečtete jej v podstatě na jeden zátah. Nezapomeňte, že hned na začátku června vychází Murakamiho nová sbírka povídek První osoba jednotného čísla – že prý jejich společnou charakteristikou je to, že vám uvíznou v hlavě setsakramentsky dlouho. Třetí tip je pro ty, co preferují čtení v angličtině – určitě byste si neměli nechat ujít nejnovější knihu Hanyi Yanagihary, autorky Malého života.

Epický příběh To Paradise vám pravděpodobně vystačí na velkou část léta a budete nad ním dumat i dlouho po dočtení. Přečtěte si naši recenzi a pokud hloubáte nad tím, kdy vychází česká verze, máme pro vás dobrou zprávu – na knihu Do ráje se můžeme těšit pravděpodobně během příštího roku a už teď si u titulu na našem webu můžete nastavit upozornění, abyste neprošvihli předprodej 😉

 

 

 

 

 

 

 

Dovolená zn.: JEDINĚ KLASIKA

Necítíte se komfortně mezi literárními novinkami a radši byste si dopřáli nějakou klasickou literaturu? V tom případě tu máme tři skvělé tipy navíc!

Mrkněte třeba na nejnovější vydání Máje Karla Hynka Máchy – tuhle krásu s ilustracemi Martina Augustína rozhodně chcete mít i ve své knihovně! Velkou parádu v knihovně i kdekoliv jinde venku vám bude dělat graficky nádherné zpracované vydání Frankesteina nebo vsaďte na čtivou romantiku od Jane Austenové a vydejte se na letní výlet do Northangerského opatství, jehož nové vydání už je k mání 😉

 

 

 

 

 

 

 

Budeme moc rádi, když nám na našich sociálních sítích dáte vědět, na jaké čtení se v létě těšíte vy a zdalipak vás tenhle článek inspiroval k tomu, abyste si vybrali knihy, se kterými strávíte léto 😊

Čtěte také  Budete trpět, ale náramně si to užijete. 6 silných příběhů, které vám zlomí srdce

 

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora