blog

Nakrmte svou čtečku! Sedmička e-knih, která by vám neměla chybět

Jak úžasný pomocník při čtení je čtečka zpravidla zjistíme až ve chvíli, kdy si ji pořídíme (nebo ji třeba najdeme pod vánočním stromečkem). Vůně nové knihy a šustění při otáčení stránek je zkrátka nenahraditelné, o tom žádná, ale e-knihy jsou vynikajícím pomocníkem třeba ve chvíli, kdy je zapotřebí zabalit se na dovolenou do maličkého kufru a příručního zavazadla. Elektronických knih si totiž s sebou můžete vzít i tisíce!

Je třeba taky připomenout, že e-knihy nemusíte číst jenom ve čtečce. To je samozřejmě nejpohodlnější, protože se jedná o zařízení uzpůsobené ke čtení tak, aby nenamáhalo oči a co nejvíc připomínalo papír – pokud by vás zajímalo víc, omrkněte naše čtečky Pocketbook, vsadíme se, že jakmile se pročtete jejich výhodami, zatoužíte je vyzkoušet! Dnes si už ale můžete elektronické příběhy v pohodě dopřát i v notebooku, na tabletu a samozřejmě i na telefonu a bez obtíží si přečíst svoji knihu kdykoliv a kdekoliv.

Co si budeme povídat, obzvlášť v létě se hodí mít neustále knihu po ruce, ale málokdy si můžete do letadla zabalit všech třicet rozečtených knih z nočního stolku a pobrat všech pět dílů série, abyste měli co číst celý týden. Zkrátka a dobře, e-knihy jsou v tomhle ohledu neuvěřitelně praktické a určitě byste jim měli dát šanci. E-knihy jsou jednoznačně zaručeným způsobem, jak začít víc číst a jednoduše nám umožňují, abychom mohli s knihou trávit každou volnou chvíli (a nevláčeli s sebou neustále tříkilové závaží).

Pokud nevíte, čím začít, přichystali jsme si pro vás pár ověřených tipů z různých žánrů na báječné e-knihy, se kterými vám čtení půjde jako po másle. Nechte se inspirovat!

Pomerančový háj // Rosanna Ley

Je libo šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích? Pak dál nehledejte, Pomerančový háj bude to pravé!

Hlavní hrdinka Holly miluje hořkosladkou pomerančovou marmeládu. Chystá se vrátit do místa svého dětství na jihu Anglie a splnit si sen: otevřít obchůdek Hořký pomeranč, oslavu ovoce, které ji v životě tak inspiruje. Hollyina matka Ella zase nadevše miluje španělskou Sevillu. Proč se ale zdráhá doprovodit tam Holly na obchodní cestě? Čeho se bojí – a má to něco společného s tajemným receptem na sevillský pomerančový koláč s mandlemi, který před rodinou ukrývá? Zjistíte při čtení knihy, která je doslova napěchovaná sluncem, báječnou chutí léta a opředená spoustou rodinných tajemství.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

Bílá Voda // Kateřina Tučková

Nejnovější román od spisovatelky Kateřiny Tučkové jistojistě nemusíme dlouze představovat. Pokud jste ještě nepřelouskali tištěnou verzi, možná vás zaujme e-kniha především v její lehkosti – Bílá Voda totiž není žádný hubeňour a nevejde se do každé kabelky. Román o ženách, víře a zlu vřele doporučujeme, podrobně jej rozebíráme v naší recenzi a jsme nesmírně zvědaví, co na něj budou říkat další čtenáři a čtenářky. Nenechte si tuhle knihu ujít a pořiďte si elektronickou verzi do čtečky!

Chlorid sodný // Jussi Adler-Olsen

Kdo by neznal populárního dánského spisovatela a jeho populární thrillery! Chlorid sodný je už devátým vyprávěním ze série Oddělení Q a stejně jako ostatní knihy se dá v pohodě číst samostatně i bez znalosti ostatních dílů, pokud byste si chtěli dopřát jen rychlou odbočku do dánských thrillerových vod – my ale určitě doporučujeme delší zastávku a přečtení všech jeho příběhů! Čeká vás tu postcovidová doba a typicky suchý humor, pro který Jussiho knihy zkrátka milujeme.

Neklidná krev // Robert Galbraith

Další kniha, kde se elektronická verze zkrátka vyplatí – tisícistránková bichle není žádné tintítko a pořádně se pronese. Proto doporučujeme pořídit si pátý díl detektivkové série s vyšetřovatelem Cormoranem Strikem v e-knižní verzi, abyste si mohli tenhle nabitý příběh užít kdekoliv. Čeká tu na vás tentokrát přes dvacet let starý případ, který Cormoran a Robin otvírají, aby zjistili, kdo spáchal zločin, co se motá kolem lékařů i znamení zvěrokruhu. Slibujeme báječně čtivý příběh, který budete s napětím hltat až do posledního řádku!

Přitažlivost planety Krypton // Jiří Mádl

Oblíbený herec a režisér se pustil do psaní románů a jeho slibným debutem je Přitažlivost planety Krypton, která vypráví o sedmiletém vztahu dvou lidí, kteří se seznámí v internetové chatovací místnosti. Opouštění dětství, první dospělé krůčky, lásky, smutky, zranění i radosti, to všechno najdete v tomhle příběhu, který se báječně hodí jako oddychovka na letní dovolenou, pokud hledáte čtení ze současné české literatury.

Čtěte také  Proč vyzkoušet e-knihy & audioknihy

Čtyři tisíce týdnů // Oliver Burkeman

Z beletrie rovnýma nohama do literatury faktu a nové melvilovky! Autorem Čtyř tisíce týdnů je sloupkař, který dlouho bojoval proti prokrastinaci… až zjistil, jak nedělat nic a netrápit se kvůli tomu. Taky že snaha o co nejvyšší efektivitu je častým zdrojem úzkosti, které koníčky vám přinesou skutečný odpočinek a že není ostuda přiznat si porážku a některé věci prostě vzdát. Protože náš čas sice je limitovaný, není to ale zdroj, který je nezbytně nutné využít naplno.

AHA! Rodičovství // Laura Markham

Dalším non fiction tipem je výborná kniha nejen pro rodiče, zkrátka pro všechny, kteří chtějí porozumět malým bytůstkám a jejich potřebám. Její autorka Laura Markham vysvětluje, jak pečovat o emocionální vztah mezi rodičem a dítětem, jak mít jako rodič větší klid a sebedůvěru a jaké jsou příčiny chování vašich dětí. Pokud byste si tedy letos v létě u vody chtěli číst nejen pohodové oddychovky, ale dozvědět se něco nového a vzdělat se, tohle může být to pravé pro vás.

Možností, jak zaplnit vaši čtečku, je celá řada! Mrkněte na naše e-knihy a vyberte si čtení nejen na léto.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora