blog

DNK 2022: Co dělat s následky pročtené noci?

Každý rok 31. srpna si připomínáme knihy, které stále čekají na naši přízeň v poličkách. Knihy, které jsme si koupili sami, nebo si našli nějakou jinou cestu do našich domácností, ale nikdy nedostaly šanci povědět nám svůj příběh. Podle našich výzkumů je takových knih až 28 procent! Oslavme Den nepřečtených knih tím, že po nějaké takové knize sáhneme a konečně se do ní začteme :-)

Minulý rok jsme u příležitosti Dne nepřečtených knih hledali překlad pro japonský knihomolský výraz tsundoku a našlo se hned několik krásných výrazů, které dodnes používáme – kupříkladu knihromada nebo nečtenoše 🙂 Letos zkusíme vyřešit problém, který může postihnout každého čtenáře a čtenářku – kniha nás vtáhne do příběhu a nepustí až do brzkých ranních hodin. V extrémních případech se může stát, že s hrdinami strávíme celou noc a naše nadšené výkřiky při dějových zvratech probudí i překvapeného kohouta!

Jaké následky nás však čekají následující den? Jak vysvětlíme svému okolí, že vzhled jako po doručení bižuterie do Mordoru nám nezpůsobilo obyčejné hýření, nýbrž ušlechtilé noční čtení? Stát se nám to může i během DNK 2022, takovou sílu totiž mají i knihy, které na svou chvíli čekaly nepřečtené v naší knihovně.

 V Martinusu jsme se rozhodli vyřešit tento problém už před lety zavedením takzvaného Book sick day. Název pocházího z anglického “korporátního” označení dne, kdy se zaměstnanec zkrátka necítí na práci. Tehdy raději oznámí, že pro dobro kolektivu dnes bude lepší, když zůstane v posteli a vezme si “sick day”. V našem případě však není řeč o nemoci – Book sick day je příležitost pochlubit se, že jsme objevili tak dobrou knihu, že překonala naše lidské odhodlání. Nyní nabízíme tenhle nápad i vám!

DNK sice každoročně oslavujeme 31. srpna, ale hned další dva pracovní dny jsou parádní příležitostí vyzkoušet první Book sick day. Doporučujeme vám zkusit tenhle nápad nabídnout vašim nadřízeným či HR oddělení už dopředu na celý rok pro každého. Stanou se z vás hrdinové vašeho pracovního kolektivu a bardi o vás budou zpívat oslavné ságy u kancelářského kávovaru! Firmy tím získají příležitost pochlubit se netradičním zaměstnaneckým benefitem, který podporuje takzvaný “dobrozvyk”, protože čtení rozhodně není zlozvyk a dělá lidi moudřejšími a šťastnějšími.

Připravili jsme si pro vás ke stažení několik vzorových potvrzení a dokumentů (ve formátu jpg a níže jako pdf), které vám pomohou ukázat, že to myslíte skutečně vážně! Možná si některý z nich adoptujeme i my v Martinusu, protože rádi měníme věci k lepšímu a je dost možné, že nastal čas na přejmenování Book sick day na něco libozvučnějšího 🙂







Čtěte také  Tipy na malá nakladatelství

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora