blog

Jak zabavit dítě na cestách? Osvědčené tipy na knihy a hry

Letní i neletní cesty k babičce, moři nebo do hor se mohou zdát nekonečné. Obzvlášť, když jsou vašimi spolucestujícími menší cestovatelé, které nebaví trpělivě čekat, než dorazíte do vytouženého cíle. Jak si zkrátit dlouhou chvíli, zasmát se a možná se i něčemu přiučit?

Co si budeme povídat, cestovat s dítětem či dětmi může být někdy pořádně náročné a vyžaduje to kupu energie, plánování i kreativity. Dali jsme pro vás do kupy pár zaručených knihomolských tipů, které nás zatím nezklamaly ani jednou.

Na cesty s tím nejlepším z knihovny

Skladné a zábavné, zkrátka nejlepší na cesty. Série Moje první knihovnička je plná knížek, které jsou malé, ale šikovné. Judit si před každou cestou sbalí svoje čtyři knížečky s milovanou Peppou Pig, se kterými si vystačí docela dlouho. Až ji omrzí, objednáme třeba Nejmilejší pohádky.

Kouzlo leporel s mnooooha obrázky tkví v jejich schopnosti zabavit všechny! Batolata, malé školáky i rodiče. Do cestovní tašky přibalte třeba (námi pořád opěvované) Léto, Kdo tu bydlí? nebo Najdi mě: Doprava. Kromě klasického brouzdání stránkami se můžete dětí dotazovat na další otázky týkající se předmětů a bytostí. Třeba u leporela s dopravou pokládat otázky typu: „A když nastupují cestující, jsou dveře autobusu otevřené nebo zavřené?“ I zdánlivě banální otázky splní svůj účel. Větším potomkům můžete dávat záludnější otázky, chtít po nich spočítat předměty z obrázků, nebo jim zadávat věci, které mají najít a hledání jim stopovat.

TIP z našich cest: Když už se Judit (2+ roky) v sedačce vážně nelíbí, zpestříme si čtení hrou. Osvědčilo se nám tleskat při určitém slůvku z knížky. Nejdřív si zvolíme slovo, které v knížce často zaznívá (třeba v Můj medvěd Flóra slovo “medvěd”) a když ho potom v knížce přečteme, musíme hned všichni zatleskat (zapískat, zabručet nebo něco takového). Zapojení dalšího zábavného prvku nebo roviny do čtení vždycky zabere. Skvěle funguje i to, když hledáme podél naší trasy to, o čem zrovna čteme. Třeba v Pipi dlouhé punčoše můžete hledat velký dům, takový ve kterém by Pipi mohla bydlet, nebo koně, nebo holčičku s copánky nebo… Možností je spousta.

Hry a další kratochvíle

Zeptaly jsme se kamarádky Anet, co s sebou balí na cesty pro svou šestiletou Amálku. Výzvy a úkoly se jí nadmíru osvědčily. Amálka v nich plní jednu výzvu za druhou, procvičuje si počítání a psaní, trénuje kreativitu a ani si nevšímá, že cestuje už déle, než by se jí běžně líbilo.

Magnetické puzzle s sebou bereme na cesty i na schůzky, které máme za rohem. Saháme po nich zkrátka vždy, když hrozí, že se Judit bude nudit. Jejich kouzlo tkví v malém rozměru a nekonečnu možností. Vaše děťátko může postavičky oblékat stokrát a pořád jinak. Které vyberete, ty s módní návrhářkou nebo třeba s astronautem?

Samolepky jsme všemi dvaceti s Judit doporučovaly už v předchozím článku a tady v tom budeme pokračovat. Na cestách je využijete a oceníte dvojnásob, tak si jich nezapomeňte zabalit víc. 

Série Kvído od Albi praská ve švech a je plná užitečných a zábavných kousků, které na cestách i v cíli rádi a hojně využijete. My doporučujeme Chytré vějíře. Teď je poctivě testujeme na dovolené v Beskydech a baví nás všechny. A že nás tady je! Pro (před)školáky pořiďte Povídačky na cesty. Na ty si s Judit ještě pár let počkáme, ale vsadíme se, že budou stát za to.

V předchozích článcích jsme vám doporučovali nejlepší dárky pro všechna malá knihomolčata a knihy s přesahem (aka ty, které vaše děťátko rozmluví, pomohou jim s přechodem na nočník či pochopením emocí,…). Vzhůru do čtení!

Čtěte také  10 nejnovějších knižních pecek pro děti, co už si čtou samy

Dana Fráňová

Dáňa, čtenářka, máma, copywriterka a externí dopisovatelka martinusáckého blogu. Ve světě knih se cítí jako doma.

Příspěvky autora