blog

13 skvělých dětských knih ze školních lavic

Září je tu a s ním i návrat do školy. Já jsem bývala šprt a do školy jsem se po prázdninách těšila nejen na spolužáky, ale většinou i na paní učitelku. Takže i knížky ze školního prostředí patřily k mým oblíbeným… A co bych z tohohle žánru četla, kdybych byla školou povinná dnes?

Vlastně bych k vám měla být zcela upřímná. Tak tedy dobře – já jsem toho nikdy nenechala! Pořád čtu knížky o škole, o kamarádech z lavice, o lumpárnách během přestávek… Prostě mě tohle prostředí baví. A možná, možná se mi po něm trošičku, hlavně takhle na začátku září, stýská.

Škola pro natěšené čekatele

Těm, co s písmenky teprve začínají, čtou třeba na střídačku s rodičem nebo do školy půjdou až za rok a nechávají si zatím ještě předčítat, bych rozhodně doporučila Ďolík. Je to obrázková knížka, jejíž děj se odehrává hlavně za školní tělocvičnou. Tam totiž bagr nechal jámu a s tou vám je zábavy! Učitelům se všechno to klouzání a šplhání a cvičné hrabání tunelů metra trasy E vůbec nelíbí. A jak to dopadne, když se rozhodnou zakročit a Ďolík dětem zasypat? Samozřejmě že nakonec dobře, nebojte se!


Škola pro nejmladší čtenáře

Z edic určených pro prvňáčky bych určitě vyzdvihla Kuba nechce číst – příběh o chlapečkovi, který, jakmile dojde na čtení, psaní nebo počítání, myslí na spoustu úplně jiných věcí! Jestlipak paní učitelka přijde na to, co s tím? Velká písmenka najdete i v mém oblíbeném Chobotem sem, chobotem tam. V zábavném příběhu z pera populární Ivony Březinové se děti dozvědí, co všecko se semele, když s v kabinetu přírodopisu omylem rozmrazí mládě mamuta. Kam ho rychle schovat? Jejdamane, co třeba na školní zahradu do ohrady mezi ovce, kozu a osla? To by mohlo klapnout! Nebo možná taky ne… Ano, tohle je rozhodně nejzábavnější knížka o školních trampotách, jakou jsem za poslední dobu četla.


Škola pro už rozečtené čtenáře

Pro toho, kdo už zvládá i menší písmenka a méně obrázků, rozhodně doporučuji knížky Jiřího Holuba. Asi nejvíc „školní“ je z nich Jak se zbavit Mstivý Soni – ta totiž s notnou dávkou švandy vypráví o páťácích ze Žábokudel, kteří vyhlásili boj přísné třídní učitelce. A neméně, i když zase úplně jiným způsobem, mě baví novinka Dnes nepůjdeš do školy. Napsala ji Eva Papoušková a ilustrovala Galina Miklínová, což je nanejvýš spolehlivý tandem. Tentokrát se v jejich knížce přeneseme do 70. let, kdy spolu sedí v lavici dvě nerozlučné holky: Pipi a Vinnetou. Držte si klobouky, protože jejich nový kamarád Karel a školník se skleněným okem jsou jenom začátek!

Čtěte také  5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Škola v komiksu? Wow!

Samozřejmě nesmím zapomenout na komiksy! Ty u nás doma frčí nejvíc a troufám si tvrdit, že v tom nejsme sami. Bezvadný komiks o partě spolužáků je například Ujda a případ U – ten navíc dětem ukáže, jak snadno vznikají dezinformace a proč není dobré věřit všemu, co se kde povídá. Dalším zábavným zjevením mezi komiksy ze školních tříd, chodeb a šaten je pak rozhodně Mira – vypráví o trablích dánské školačky Miry s kamarádkami ze třídy, které občas tak úplně kamarádky nejsou (a pak zase jsou)…


Škola pro větší čtenáře

Dívka v klučičím těle a školní představení za rohem – to je Melissa. První knížka na téma transgender pro děti už od 10 let, která u nás vyšla. Teprve letos na jaře. Melissa, kterou ale spolužáci i učitelé vnímají jako kluka George, by si v představení Šarlotina pavučinka chtěla tolik zahrát Šarlotu! Ale všichni jí říkají, že se úplně zbláznila, Šarlotu přece hrát nemůže, když je kluk! Ale ještě je tu Melissina nejlepší kamarádka Kelly, která zná pravdu. A možná, že něco vymyslí!

Pro stejně staré děti je tu pak ještě kniha Jsem Vincent a nebojím se – ta pro změnu otevírá téma školní šikany. Jaká bude blížící se škola v přírodě? A co se změní příchodem nové spolužačky? Pořiďte a přečtěte si i vy. Nebudete litovat, přísahám.


Něco i pro vás? Máme!

A když už jsme u toho – co vlastně vy, rodičové? Taky vás baví přenést se prostřednictvím knihy do školní lavice? Mám tu speciální tip. V Argu totiž letos připravili nové vydání kultovní knihy o studentech americké večerní školy Pan Kaplan má stále třídu rád. Naprostá nezbytnost do každé rodinné knihovny. Budete se nejen královsky bavit, ale i ohromeně obdivovat mistrovství překladatele Antonína Přidala.

Čtěte také  5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

Zatoužíte-li se ale vrátit do dětství spolu s vašimi potomky, zkuste si společně otevřít nějakou tu klasiku, jež stále znovu a znovu vychází: třeba Sísu Kyselou nebo Macha a Šebestovou ve škole. Druhá jmenovaná kniha mi ale, přiznám se, dělá trošku potíže, protože se vůbec nedokážu ovládat a předčítám ji jedině oním proslulým večerníčkovým hlasem pana Nárožného!

Přejeme vašim malým knihomolům šťastné vykročení. A nezapomeňte na svačinu a bačkorky!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora