blog

6 nejlepších dětských knih o podzimu

Konečně! Konečně zase ten jedinečný čas, kdy nosíme po kapsách kaštany, brodíme se v barevném listí a vybíráme si ty nejhezčí na výtvarku... A když nás to přestane bavit, zalezeme si do tepla a tam si o podzimu můžeme hodiny číst. Co přesně s dětmi číst? Tohle!

Začneme zhurta a jdeme hned na to! Naprosto nezbytnou tematickou literaturou pro batolata je bezpochyby Podzim od Rotraut Susanne Berner. Zábavné mikropříběhy, které do velkoformátových hledacích leporel nakreslila, vycházejí v Česku už přes deset let. A za tu dobu si vydobyly zasloužené čelní místo v dětských knihovničkách, odkud jsou vytahovány často i několikrát denně, protože v nich úplně pokaždé najdete nějaký detail, kterého jste si minule nevšimli! Nevěříte? Schválně to zkuste!

Mou ještě oblíbenější obrázkovou knihou na toto téma je ale knížka, o níž jeden z mých martinusáckých kamarádů (mávám, Matúši!) před lety prohlásil, že titulní hrdina vypadá „ako zemiak s nožičkami”. Už tušíte? Je to Zubr si hledá hnízdo! Jde o autorský bilderbuch ze série ukrajinské výtvarnice Oksany Bula, jež stvořila svět lesních tvorečků, kteří se nazývají tukoni. Ti ukládají před zimou zvířátka ke spánku – a zubr by taky chtěl zimu prospat, ačkoli zubři mezi hibernující zvířata nepatří. (Na rozdíl od medvěda, který by hibernovat rozhodně měl, ale brání se tukoňům seč jen může!) Je to moc milá podívaná. A pokud se vám knížka zalíbí tak jako mně, určitě sáhněte ještě po Kdo roste v lese. Ta sice neobsahuje ani jednoho tukoně – Oksana Bula totiž tuto knížku ilustrovala pro autorku Katerynu Michalicynu – ale zato uvnitř narazíte na sympatického pana jezevce a pestré opadavé stromy i zelené jehličnany, jež pak vaše děti mohou poznávat při procházce nebo na výletě.

Podzimní čtení pro mladší školáky

Na předčítání anebo k samostatnému čtení pro mírně pokročilé čtenáře se ideálně hodí autorská knížka Anety Žabkové Botička, jež je doslova nacpaná veselými ilustracemi. Vypráví příběh dvou jabloňových skřítků, kteří se v podzimní zahradě horečně připravují na narození svého prvního miminka. Ale kde vzít postýlku, aby byla pohodlná a malému skřítečkovi se v ní líbilo? Nastávající tatínek Jablonín narychlo jednu sežene, ale v tom samém okamžiku se jisté malé holčičce ztratí její botka. Růžová, krásná… Kam se asi poděla? A najde si podzimní zahradou zase cestu zpátky?

Čtěte také  Den s velkým D aneb Den dětí a tipy na dárečky

Interaktivní podzim  

Stejně jako na začátku zmíněná Rotraut Suzanne Berner vytvořila edici knížek s tématem ročních období pro nejmenší, dala česká ilustrátorka Andrea Popprová vzniknout sérii interaktivních sezónních knížek pro mírně odrostlejší, které se ale hodí i pro společné čtení a tvoření. Oříškový podzim s Luckou, Jendou a Martínkem je jejím nejnovějším přírůstkem, vyšel teprve předloni – ale už se stačil osvědčit.

A komiks, máme nějaký podzimní komiks? Ale jistě že ano! Dokonce taky interaktivní, plný úkolů a bludišť pro čtenáře! A není to nikdo jiný než naše kamarádka Růža, tentokrát v komiksu Růža – Podzimní patálie! Růža se vůbec nezměnila – pořád je to ta odvážná princezna, která si ale ze svého královského titulu vůbec nic nedělá. V tomto díle objeví kouzelný průchod do podzemní podzimní země. A jak je Růžiným zvykem, nudit se tam s ní nebudete ani chviličku!

Přejeme vám i vašim malým knihomolům nádherný podzim naplněný spoustou barevných listů jak pod nohama, tak i v knížkách!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora