blog

Dvanáct skvělých dětských knih vonících létem

Konec školního roku je za rohem, dva měsíce letních radostí čekají! A do každého pořádného batůžku k babičce i kufru na tábor patří dobrá knížka – a tentokrát jsme vybrali pro vaše malé knihomoly 12 takových, jež se odehrávají právě během prázdnin!

Těm úplně nejmenším nelze na jejich první prázdninové cesty doporučit nic lepšího než leporelo O odvážném autíčku. Napsal ho skvělý Jiří Žáček a vypráví skutečný příběh jeho rodiny, kterou podobné autíčko každoročně vozilo k moři. A že to byla cesta plná zábavných příhod! Leporelo ilustrovala Jitka Petrová, mimo jiné výtvarnice oblíbeného večerníčku Berta a Ufo.

Letní prohlížení

Pro ty, kdo si s oblibou v knížkách ukazují a hledají, se výborně hodí například velkoformátové leporelo Léto. Obrázkové příběhy od proslulé Rotraut Susanne Berner. Neméně skvělé a na prázdninové cesty úplně geniální je leporelo Pojďme objevovat Česko od slovenské ilustrátorky Márie Nerádové. Jestli máte rádi obrázkové knížky Marianne Dubuc, jsou tu pro vás Prázdniny pošťáka Myšáka, na jejichž stránkách se budete opalovat na pláži, plavit se výletní lodí i kempovat! A když jsme u toho kempování – v pozoruhodné autorské obrázkové knize Davida Dolenského Rufus zálesák najdete tolik inspirace, že ji až do konce srpna nebudete chtít dát z ruky!

První pročtené prázdniny

Prvňáčkům a druháčkům, kteří se čtením teprve nedávno začali, poslouží jako zábavná společnost krátká (ale nanejvýš vtipná a dobrodružná) knížka Honem, ať už jedem! z edice Druhé čtení. Vypráví o jedné cestě k babičce a dědovi, která se hned na samém začátku zvrtla, ale protože František má statečnou maminku, která za volantem auta překoná každou překážku, nakonec všechno dopadne víc než skvěle.

O prázdninách se odehrává také šestý a zároveň poslední díl populární série o holčičce Valentýnce z pera Ivany Peroutkové. Jmenuje se Valentýnka a staré řecké báje – hlavní hrdinka totiž tráví prázdniny na ostrově Korfu, zamiluje se do místní mytologie a hned jak se vrátí domů, začíná s kamarády nacvičovat divadelní představení o odvážném Théseovi, jenž tak hrdinně porazil Minotaura…

Čtěte také  13 skvělých dětských knih ze školních lavic

Komiksů není nikdy dost!

Neexistuje ale prázdninovější čtení než to, které sestává z komiksových bublin. A že se těch letních komiksů urodilo požehnaně! Jestli ještě neznáte, rozhodně zkuste Záleskautky: Střez se svaté kočičky – letní dobrodružství pěti nejlepších kamarádek na dívčím skautském táboře. (A jestli vás chytí, jděte hned do dalších, celkem už vyšlo pět dílů!)

Pozoruhodné prázdniny prožívají také Kyra, Margot a Jana v novém komiksu Sestry na cestě mlhou anebo teenagerka Mira v (původně dánském) bestselleru Mira #hausbot #tata #laska.

Napětí a dobrodružství

Pokročilejší školou povinné čtenářstvo si letos může zabalit do batohu žhavou novinku Ztracený v povětří, jež vypráví o Mikulášovi, u kterého to zpočátku vypadá na ultranudné prázdniny u prarodičů. Jenže zanedlouho se na scéně objeví zvláštní soused a začnou se dít věci!

Další pozoruhodný titul se jmenuje Rajčaťáci a Banáni – knížka sympatického formátu, jež se vám vejde třeba do boční kapsy batohu, líčící prázdniny party kamarádů a kouzelného kocoura, má dokonce na předsádce QR kód, který vás dovede až ke speciálnímu rajčaťáckému playlistu. Skvělý nápad, jak zážitek z četby posunout na další level – kéž by se rozšířil i do dalších knížek!

Přejeme vám i vašim knihomolčatům báječné prázdniny plné (nejen) skvělého čtení!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora