blog

10 nejnovějších knižních pecek pro děti, co už si čtou samy

Pod stromeček patří kniha. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je zhruba tak všechno, co se proti tomu dá dělat 😊 Vzpomínám si, jak jsem se před Vánocemi vždycky těšila na to, až rozbalím nové čtivo a celé svátky strávím s nosem v knihách ještě vonících tiskárnou. A co bych si přála letos, kdybych byla zase malá holka na prvním stupni základky?

V posledních týdnech je skutečně z čeho vybírat, protože předvánoční knižní trh už naplno chrlí jednu nádheru za druhou. Pro prvňáčky se budou hodit báječné nové bilderbuchy, které mají velkorysé ilustrace a k nim jen několik málo vět (ale pozor, ty pak opravdu stojí za to!). Nejnovější obrázková kniha Petra Horáčka O sovičce by vám rozhodně neměla chybět. Vypráví o nezbedném mláděti, jeho mamince, odvaze, strachu i lásce.  

A jestli jste si loni oblíbili Elu a noční světýlka, rozhodně potřebujete i další knížku z pera a barev Lucy Flemingové: Lily, víla z tůňky. Je roztomilá a plná zvířátek stejně jako její předchůdkyně, ale vypráví dětem nejen o přátelství, ale také o tom, že je normální někdy cítit úzkost… a že není ostuda, když přijmeme pomocnou ruku kamarádů.

Písmenka pro mírně pokročilé

Školáčkům, kteří už jsou při čtení pevnější v kramflecích, bych pořídila určitě jednu z těchto dvou knížek. Nebo možná rovnou obě? Stádo exotů navazuje na popularitu titulů jako jsou například Ztřeštěný dům na stromě, Deník malého poseroutky, Zlouni nebo Holubí letka. Hrdiny jsou ale tentokrát kozlík, beránek a lama. No, zkrátka a dobře stádo exotů!

A pak, pak tu máme ještě Hrozálii. Hrozálie se chce stát čarodějnicí je prvním dílem celosvětově populární série o svérázné holčičce, která se chce naučit kouzlit, jenž vychází česky. Má absolutně dokonalou vazbu, která připomíná deníček se zámkem na klíč, a já moc doufám, že další pokračování budou brzy následovat. V originále totiž knihy o devítileté Mauverine, tedy Hrozálii, existují už čtyři!

Můrka i panáček v bublinách

Anebo by bylo libo spíš komiksy? I ty teď vyšly naprosto parádní! Já jsem si kupříkladu, jakožto velká obdivovatelka ukrajinské výtvarnice Oksany Bula a jejích rozkošných lesních tvorečků, musela okamžitě koupit komiksovou knihu Vřesová můrka. Vypráví o můrce, která se domnívá, že je jedinou můrkou na celém světě – zkrátka proto, že jinou ještě nikdy nepotkala. Ale není to třeba tím, že se natolik bojí slunečních paprsků, že se nikdy nevydala ani za okraj svého paloučku?

Čtěte také  6 nejlepších dětských knih o podzimu

O statečnosti, tentokrát hlavního hrdiny Vaška, si můžete počíst i v další knize – Křídový panáček ze světa tajemné Prašiny totiž konečně, poté co jsme si ho mohli pořídit jednotlivě po sešitech, vychází souborně jako jeden komiks, v pevné vazbě! A věřte, že Panáček nezískal cenu Muriel za nejlepší kresbu a nominaci na Zlatou stuhu jen tak nedopatřením!  

Další díly aneb No konečně!

Letošní Ježíšek, jak už jsem naznačila výše, hojně potěší ty čtenáře, kteří zhltli všechny díly své oblíbené série a napjatě čekají na pokračování. Nejčastěji se bude zřejmě ozývat jásot díky novému, už osmnáctému (!) Deníku malého poseroutky, jenž tentokrát dostal víc než atraktivní název Škola na odstřel. Druhý díl třetí série Kočičích válečníků: Temná řeka zase udělá radost všem, kdo se nemohli dočkat českého překladu dalšího z bestsellerů z pera Erin Hunterové.

A víte, co je nejlepší? Že zcela nečekaně (aspoň tedy pro mě) vyšlo i volné pokračování Klubu divných dětí od Petry Soukupové! Jmenuje se Divné děti a smutná kočka. Jestli měla u vás doma úspěch „jednička“, pak je tahle kniha, v níž opět potkáte Milu a Petra (ale nejen je), must have.

Z plátna do knížky a zase zpátky

Ale kdybych si letos od Ježíška mohla přát jen jednu knížku (a ještě jsem ji neměla), byli by to nejspíš Tonda, Slávka a kouzelné světlo. A nejen proto, že Jana Šrámková je moje oblíbená autorka a Filip Pošivač zase můj oblíbený výtvarník. Už jste viděli v kině tenhle film? Jestli ano, bez obav si kupte i knihu – není to totiž vůbec takový ten „vývar“, jen aby se z diváků vyždímalo co nejvíc. Naopak. Je to nádherně vypravená knížka, díky níž prožijete tenhle vánoční příběh ještě jednou, jenže vůbec ne stejně. Ale rozhodně stejně nezapomenutelně! Já jsem měla skoro na každé stránce nutkání si některou větu nebo pasáž zvýraznit, abych se k ní mohla v budoucnu vracet.

Čtěte také  13 skvělých dětských knih ze školních lavic

No, a jestli jste film ještě neviděli… tak si knížku pořiďte taky. A k ní ještě lístky do kina. Ale každopádně mi potom dejte vědět, jestli si vaše srdce nejvíc získal Utín anebo stařičký domovník… nebo někdo ještě úplně jiný 😊

Přejeme vašim malým čtenářům, aby své nové knížky četli s takovým zápalem, až se budete strachovat o nejbližší větve stromečku!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora