blog

Je libo ochlazení? Pusťte se do téhle klasiky

Léto je v plném proudu, venku peče slunce, teploty strmě stoupají a každý s trochou zdravého rozumu se pokouší ochladit všemi možnými prostředky. Běžní smrtelníci utíkají na koupaliště, freneticky okusují nanuky až na dřívko, a v extrémních případech přeměřují ledničku, jestli by jim při troše štěstí nemohla přes noc posloužit místo postele. A pak tu jsou knihomolové. Ti mají (stejně jako v dalších četných aspektech života) oproti všední populaci zcela nespornou výhodu - umí utíkat do jiných světů. Pokud ten jejich spaluje úmorné vedro, stačí jim ledový čaj (nebo káva, záleží na druhu knihomola) a kniha, co je zavede do studených krajin.

My jsme toho názoru, že nic neochladí čtenářskou duši tak kvalitně, jako klasická literatura ze Sibiře. Vybrali jsme pro vás pár knižních tipů, po kterých můžete sáhnout, až vás začne děsit účet za klimatizaci. Ruští klasikové sice svou tématikou neodpovídají obvyklé letní oddychovce, zaručujeme vám ale, že vás z jejich četby bude mrazit.

Stačí si jen vybrat, o kolik stupňů potřebujete zchladit a dát se do čtení.

-1°C

Pokud toužíte jen po lehkém vánku přinášejícím vůni sněhu, není lepší volby než Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Mezi svými souputníky totiž září jako rozený optimista – ač představitel bolavého romantismu a kritického realismu, vložil do svých děl trochu nadsázky a humoru, čímž dal vzniknout všem tak dobře známému satirickému Revizorovi nebo neméně kousavým Mrtvým duším. U jeho děl vás sice bude trochu mrazit z vyobrazení carského Ruska, Gogol vám to ale vynahradí nějakým tím vtipem přihozeným k dobru.

-2°C

Někteří ruští klasici měli zaručeně poměrně zvláštní smysl pro humor. Důkazem tomu může být například Anton Pavlovič Čechov a jeho drama Racek. Dílo, které i přes nešťastné postavy a nešťastný děj označil sám autor za komedii zobrazující groteskno a absurdno života. Protože se nechceme s mistrem slova hádat, dáváme ho na druhou příčku našeho ochlazovacího žebříčku, varujeme ale, že skutečná a pocitová teplota nebývají ani v literárním světe vždycky zajedno.

-3°C

Náhlý pokles teploty o tři stupně už někdy může znamenat i husí kůži, běžte si tedy pro svetřík a pak otevřete Hrdinu naší doby od Michaila Jurjeviče Lermontova. Tady už nečeká žádná satira ani nadsázka, žádné komediální ani absurdní prvky, tady je hloubka až na dno Macochy, silná psychologická próza s prototypem “zbytečného člověka” v hlavní roli a pečlivou studií ruské společnosti pod povrchem.

-4°C

Teplo je známé tím, že nepříznivě působí na rychlost a efektivnost mozkových závitů, je tedy dobře, že kniha Mistr a Markétka od Michaila Bulgakova disponuje samoochlazovací funkcí. Její filozofický přesah plný skrytých významů a symbolů by jinak měl potenciál zavařit mozek každému knihomolovi. Fantaskní dílo plné magična je pro každého, kdo rád hledá podstatu lidství a nevadí mu, že mu z toho občas přeběhne po zádech chlad.

-5°C

Nic nenaplní srdce zimou tak jako nešťastná láska. Na našem seznamu nesmí chybět mistr rampouchů vražených přímo do srdce Alexandr Sergejevič Puškin a jeho studený a životem znuděný Evžen Oněgin. Troufáme si říct, že zápletku veršovaného románu plného Taťániny bolesti zná každý, včetně prvních slov jejího nešťastného dopisu. Proč ale psala a co mohla více?

-6°C

Co by byl svět bez knih, které nás varují před zdánlivým pozlátkem totalitních režimů? Možná bychom mnohem méně mrazení zažívali při čtení románů a mnohem více v reálném životě. Jedním z prvních, kdo se rozhodl uzavřít hrůzy reálného totalitního světa do hradeb literární dystopie byl Jevgenij Zamjatin. Na jeho román My navázalo mnoho známých antiutopistů a v mnohém ho možná překonali, první dystopie světa si s nimi ale co do ledové atmosféry nezadá.

-7°C

Je prakticky nemožné sestavovat ochlazovací žebříček ruských klasiků a ani jednou u toho nepomyslet na Dostojevského, konkrétně na dílo Běsi. Neexistuje student literatury, který by o nich neslyšel, a je jen málo statečných, kteří dočetli až na konec. Velké ochlazení ale vyžaduje velké oběti! Běsi jsou nefalšovanou ruskoklasickou románovou studií zla, které chodí mezi námi – lidské krutosti, odtažitosti a netečnosti. Po jejich dočtení zaručujeme ochlazení teploty v místnosti minimálně o sedm stupňů. Jen vytrvat!

Čtěte také  3 důvody proč stále čteme Pýchu a předsudek

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora