blog

Poprvé do školky nebo do školy? S knížkou!

Do jedné ruky pytlík s bačkorkami, druhou chytit mámu nebo tátu za ruku a jde se. Kam? No přece poprvé do školky nebo do školy! Jestli tenhle veliký životní milník letos čeká i vaše dítko, možná vám přišlo na mysl vzít si s předstihem na pomoc knížku… To je rozhodně dobrý nápad!

Někdo si na změnu a nové prostředí zvyká snadno, jiný o poznání hůř – ale v každém případě platí, že je dobré vědět, do čeho člověk jde. Pro budoucí školkáčky jsou svou formou i obsahem ideální velká hledací leporela, takzvané wimmelbuchy neboli „hemživé knihy“. Najdeme v nich totiž tolik všemožných postaviček a situací, že nad nimi lze strávit bez přehánění hodiny. Text tu nebývá v podstatě žádný, není potřeba. Naopak. Ukazujeme a vyprávíme si, kdo co dělá, proč to dělá, co si asi myslí… A lepší přípravu na první krůček přes práh mateřské školky si lze jen těžko představit!

Školka v hledáčku

Asi nejhezčí velkoformátové leporelo tohoto typu je Rok ve školce. Na velkorysé ploše dvanácti dvoustran zaplněných k prasknutí vám i vašemu maličkému čtenáři ukáže školkové žití od podzimu až do pozdního jara. Je tu paní učitelka, spousta kamarádů (včetně jednoho na vozíčku), pan školník Janda a dokonce i erární kočka Micka, která se neustále někde schovává, uličnice jedna… Najdete ji? Určitě nakonec ano. A až ji najdete pošestapadesáté, možná budete chtít zkusit i nějakou jinou knihu, abyste si udrželi zdravý rozum…

Vyprávějme si zas a znovu

Máme pro vás dobrou zprávu, neboť v podobném duchu vyšla ještě Velká knížka pro malé vypravěče: Školka. Nemá sice tolik stránek, je poloviční, ale skvěle doplňuje prvně jmenovaný titul, protože pro změnu nezpracovává školní rok, nýbrž se soustředí na jeden den od rána až do pozdního odpoledne. Takže si s dítětem můžete nad stránkami leporela vylíčit, jak ho ráno do školky přivedete, co bude dělat dopoledne, na co se těšit po obědě a kdy si ho zase vyzvednete, aby vám pak cestou domů mohlo barvitě popisovat, co všechno dnes zažilo.

Čtěte také  13 skvělých dětských knih ze školních lavic

Školka plná dinosaurů

Některé děti jsou bojácnější a trvá jim, než se ve školce rozkoukají. A představte si – takový byl i Kvido. Kvido sice není chlapeček, ale malý dinosaurus, ale i dinosauři mají svou školku! Dočtete se o ní v obrázkové knize Kvido jde poprvé do školky. Kvido je přeborník ve schovávání, ale potíž je v tom, že to dělá pořád. Pokaždé, když se stydí, bojí nebo neví, co říct. Ale možná, že s pomocí nových kamarádů se mu podaří získat zdravé sebevědomí… A může se to snáz podařit i vašemu dítku – právě prostřednictvím příběhu o těchhle roztomilých malých dinosauřících.

A jde se do školy!

To to uteklo! Sotva jsme si zvykli ve školce a už je tu škola. Jestli se váš malý knihomol chystá do první třídy, zkuste mu věnovat zábavnou populárně-naučnou knížku A-Ž půjdeš do školy. Dozví se v ní o škole vlastně úplně všecko, protože je to taková malá, přátelská (a vlastně dost vtipná!) encyklopedie. Od aktovky přes bačkorky až k tabuli a ještě dál… Tahle knížka existuje v růžové verzi i v modré, a ač za jiných okolností tomuhle dělení úplně nefandím, odpouštím jí to, protože uvnitř jsou obě varianty totožné. Vlastně je to tím osobnější a moc sympatický dárek na rozloučenou se školkou nebo k prvnímu školnímu dni.

Už zase hledáme? Proč ne…

Ale jestli u vás doma stále přetrvává záliba v hledací literatuře, rozhodně sáhněte po nádherné obrázkové knize Směle do školy od oblíbené Marianne Dubuc. Hlavní hrdina, skřítek Pom, se sice do lavice chystá až napřesrok, ale je nadmíru zvědavý, takže se vydává podívat, co ho čeká. Nakoukne do školy pro myšky, pak do té pro lenochody (ta je nejlepší!), pro žabky, pro lišky, pro želvičky… Upřímně řečeno, tohle je jedna z nejhezčích knížek pro prvňáčky, jaké znám.

Čtěte také  10 nejnovějších knižních pecek pro děti, co už si čtou samy

Jáchym jde taky!

A víte, na který knižní počin o prvním dni ve škole ještě nesmíme zapomenout? Na Jakuba a Jáchyma. Možná jste si o nich četli i vy jako malí. Pak vězte, že stále vycházejí, stále jsou skvělí a stále děti baví. V klasické dánské knížce Jørgena Clevina, která byla interaktivní ještě dřív, než se tomu takhle začalo říkat, jde Jakubův slon Jáchym poprvé do školy. Jde společně s ostatními zvířecími kamarády a je to velká zábava i dobrodružství pro všechny zúčastněné, se čtenáři v čele!

Přejeme vám, aby tenhle velký krok byl od září zábavným dobrodružstvím i pro vás a hlavně pro vaše malé čtenáře.

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora