blog

6 knih, které BookTok miluje

BookTok! Už jste o něm slyšeli? Tahle inspirace bude zase z jiného soudku - pojďte se mrknout na knihy, ze kterých jsou úplně paf booktokeři na TikToku. Které příběhy milují? Tyhle byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Už dávno neplatí, že knižní inspiraci lze na internetu najít jen na blozích. Kdepak! Stal se booktube neboli knižní YouTube, bookstagrameři zase svými knihomolskými fotkami a videi ovládli Instagram a samozřejmě TikTok nemůže ani náhodou zůstat pozadu. Komunita BookToku neustále roste a sílí a my máme velkou radost, že jsme její součástí – i naše knihkupectví můžete samosebou na TikToku sledovat 😉

Kdo nás sleduje už nějaký ten pátek, ten dobře ví, že máme radost, když se láska ke knihám šíří i online. Bedlivě proto sledujeme booktokery, jejich výzvy a knižní tipy. Rozhodli jsme se, že pro vás dáme do kupy knihy, které booktokeři milují natolik, že tvrdí, že během čtení úplně zapomněli na to, že jde „jen“ o knihu a cítili se naprosto vtažení do literárního světa. Jde o knížky, které sami máme v oblibě, proto je neváháme doporučit i vám. Nezapomeňte si je dát do vašich wishlistů!

Láska a jiná slova // Christina Lauren

Podtitul téhle knihy říká, že „příběh srdce nemůže být nikdy přepsán“. Čeká vás romantická lovestory, kterou zkrátka nebudete moci odložit!

Mohlo by se zdát, že Macy Sorensenová má svůj život pevně pod kontrolou – pracuje jako pediatrička, chystá svatbu se starším, finančně zajištěným mužem a zachovává si chladnou hlavu i emoce na uzdě. Ovšem jen do doby, než jí zkříží cestu Elliot Petropoulos, první a poslední opravdová láska jejího života. Ochranná zeď, kterou si kolem sebe vystavěla, najednou začíná mít trhliny – kdysi dávno proti totiž Elliot znamenal všechno. Byl to právě on, kdo jí pomohl se po smrti její maminky znovu otevřít světu… a kdo jí v tu samou noc, kdy jí vyznal lásku, zlomil srdce. Chcete-li si dopřát tuhle napínavou romantiku, můžete se pustit do čtení hned teď!

Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Hra o dědictví // Jennifer Lynn Barnes

Bohatství, intriky, psychologické hry… zkrátka taková dospěláčtější verze Gossip Girl 😉

Avery Grambsová má jediný cíl – přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány však naruší smrt miliardáře Tobiase Hawthorna, který odkáže veškerý svůj majetek právě Avery. V čem je háček? Avery ho nikdy v životě neviděla a nemá ani tušení, co byl zač. Aby převzala své dědictví a zjistila, proč jí bylo odkázáno, musí se vydat do sídla rodiny Hawthornových a pomalu se propadá do světa plného bohatství a intrik a sama musí přijít na to, jak tuhle hru hrát, aby přežila.

Zlodějský tanec // Mary E. Pearson

Je libo pořádně napínavou fantasy sérii od autorky Kronik pozůstalých? Čtěte dál!

Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní říše však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vše změnit. Na tajnou misi vyšle bývalou vyhlášenou zlodějku Kazi. Ta když narazí na nového vládce Jase, rozhodne se chopit příležitosti – a oba jsou společně vrženi do vírů událostí, které nemohou ovlivnit. Vyzkoušejte e-knižní verzi tohohle báječně čtivého příběhu!

Šest vran // Leigh Bardugo

Vůbec se nedivíme, že se tahle úspěchy ověnčená fantasy série dostala mezi nejoblíbenější booktokerské knihy! Jestli jste jí ještě nečetli, nechte se navnadit anotací 😉

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec – pohádková odměna ale mnohonásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou.

Čtěte také  Únorové novinky: Šestý Cormoran Strike, návrat slavné tenistky a výlet na hřbitov

Sám to ale nezvládne, bude potřebovat další pomocníky. Dohromady šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? A podaří se jim odvrátit nebezpečí, které hrozí celému světu?

Achilleova píseň // Madeline Miller

Tuhle knihu od Madeline Miller už možná znáte, protože v České republice se dočkala dokonce druhého vydání poté, co její první výtisky v češtině z roku 2014 slavily velký úspěch. Samotný příběh je naprostá klasika, mýtus, který všichni známe, ovšem ti, co knihu četli, dobře vědí, že toho na ně čeká v knize daleko víc než „jen“ převyprávění slavné báje 😉 Můžete se těšit na nesmírně dojemné ztvárnění trojské války, zničující příběh lásky, soupeření mezi bohy a lidmi, touhu po míru i ctižádosti. Zkrátka a dobře, je to epos jaksepatří a vůbec není divu, že si toho všiml i BookTok!

Malibu v plamenech // Taylor Jenkins Reed

Věřte tomu, že Malibu v plamenech není ani zdaleka jediná kniha této autorky, kterou BookTok miluje – ba právě naopak, můžeme klidně říct, že není příběh od Reed, který by BookTokery nebavil! Za všechny ovšem vybíráme právě Malibu, knihu, která v češtině vyšla letos.

Malibu, srpen 1983. Den, kdy Nina Riva pořádá každoroční večírek na oslavu konce léta. Každý se chce dostat blízko ke čtyřem slavným sourozencům: Nině, talentované surfařce a supermodelce, Jayovi, surfingovému šampionovi, Hudovi, slavnému fotografovi, a jejich milované sestřičce Kit. Všichni čtyři fascinují celé Malibu a dokonce i zbytek světa – zvlášť jakožto potomco legendárního zpěváka Micka Rivy.

Malibu v plamenech je příběh o nezapomenutelné noci v životě jedné rodiny: o noci, ve které si budou všichni muset vybrat, co si vezmou od lidí, kteří z nich udělali to, co jsou… a co jednou pro vždy hodí za hlavu.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

Doufáme, že máte už máte ve svých wishlistech nějakou tu novou inspiraci, tentokrát podle booktokerských knihovniček!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora