blog

Podzimní pecky, na které se můžeme těšit

Někteří z vás budou možná smutní, že léto a s ním i čtení u bazénu je za námi, my však pro vás máme argument, se kterým blížící se podzim jistojistě přivítá každý: knižní novinky! Jak už to tak bývá, na podzim si nakladatelé chystají ty největší knižní lahůdky.

Ještě nevíme komplet o všem, co letošní podzim přinese a vsadíme se, že nás čeká ještě nějaké to překvápko, které si nakladatelství zatím schovávají. O pár skvělých knihách už ale víme a vsadíme se, že vás potěší zpráva o jejich vydání stejně jako nás. Nezapomeňte je tedy mít v merku a přihodit si je do svých wishlistů nebo rovnou do předobjednávky 😉

Vzpomínky na úhoře // Anna Cima

Jistojistě vám nemusíme připomínat skvělé čtení Probudím se na Šibuji, s nímž tato česká autorka velmi úspěšně debutovala – dokonce si odnesla cenu Objev roku z Magnesie Litery v roce 2019. S velkým těšením je tedy očekáván její další román, který dostal jméno Vzpomínky na úhoře… a opravdu bude do určité míry o úhořích!

Sára Fukuharová, po matce Češka a po otci Japonka, žije v Jokohamě a zabývá se výzkumem vymírajícího úhoře japonského. Mezi její jediné přátele patří pan Nakadžima – postarší majitel domu s akvaristikou, ve kterém bydlí, a sousedka Miju, která neudělá krok bez dřevěného meče a celé hodiny tráví rozmluvami s úhořem Unagim. Poklidný život v akvaristice převrátí naruby návštěva Juky Suzukiové, Sářiny bývalé spolužačky, která pátrá po zmizelém kolegovi z redakce novin. Z minulosti se postupně vynořují dávno zapomenuté události a všechny tři ženy se vydávají na cestu, která před ně klade jednu životní výzvu za druhou.

Půjde o mnohovrstevnatý román zasazený do japonského prostředí, čekají tu na vás fantaskní prvky s motivem pátrání a těšit se můžete na příběh o přátelství, odvaze i síle vzpomínek. My jsme tedy rozhodně dost nalákaní!

Kdepak jsi, krásný světe // Sally Rooney

Tak tuhle autorku vám taky nemusíme dlouze představovat! V češtině má tahle bestsellerová spisovatelka, která drží prst na tepu doby, už dvě knihy – Normální lidi a Rozhovory s přáteli, které můžete vidět i v seriálové podobě. Teď se k téhle dvojici přidá třetí kniha jménem Kdepak jsi, krásný světe.

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Seznámíte se tu s čtyřlístkem hrdinů, které pomalu dohání dospělost a všední realita našich životů – intelektuálka Alice, skladník Felix, Eileen s myšlenkami na lásku z dětství a Simon. Co budou řešit? Jak se vypořádají se svými životy? Sally Rooney nabízí znovu intenzivní a intimní vhled do jejich niterných myšlenek a rozhodnutí, zároveň tematizuje aktuální problémy jako nerovnoprávnost nebo neudržitelnost. Už se knihy nemůžeme dočkat a doporučujeme, abyste si ji rozhodně nenechali ujít!

Co vás v dějáku nenaučili // Markéta Lukášková

Jeden z nejúspěšnějších českých podcastů jménem Příběh, který se opravdu stal, má na svědomí jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek, Markéta Lukášková – určitě si vzpomenete na její knihy Losos v kaluži nebo Majonéza k snídani. Na čtivost a kvalitní psaní se tedy můžeme spolehnout! A o čem to tedy celé bude?

Tahle kniha vás přiměje milovat dějepis! Pamatujete na školní dějepis? Nuda k uzívání a vždycky končil druhou světovou ve čtvrťáku nebo na konci základky. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohužel vždycky patřila nebo že lidé utíkali ze země v nafukovacím balonu… to už jste se v dějáku pravděpodobně nedozvěděli a ti, co pak nestudovali dějepis do hloubky, tyhle věci znají jen velmi povrchně. Nečekejte hromadu dat, ale skutečné příběhy i náladu tehdejší doby. Těšíme se velice!

Průvodce literární hysterií 19. století // Karolína Zoe Maixnerová

Další nonfiction, o které nemáme pochyb, že se stane podzimní peckou, je Průvodce literární hysterií od Karolíny Maixnerové alias cojezoe. Projekt Literární hysterie znáte možná jako podcast, jako TikTok video nebo jako instagramové reels se těší obřímu úspěchu a není divu! Máme radost, že se české literární historii dostává více prostoru i v aktuálních trendujících videích a baví nás každé jedno video od Karolíny.

Čtěte také  Knižní tipy z KVIFF

téhle knize se zbaví nálepek ze školních hodin literatury spoustu známých i méně známých literárních osobností a dozvíte se, jak jejich životy skutečně probíhaly. A semtam pravděpodobně i nějaký ten drb 😉

Neděle odpoledne // Viktorie Hanišová

Viktorie Hanišová patří vedle Aleny Mornštajnové nebo Radky Třeštíkové k nejprodávanějším českým autorkám a právem! Po Anežce, Rekonstrukci, Houbařce a dalších skvělých knihách přichází s novým románem, který ponese jméno Neděle odpoledne.

Jde o příběh plný trápení a tragédií jedné rodiny, vyprávěný ze tří perspektiv. Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Mlčení, tajemství, smutek – a čím víc Teo stárne, zjišťuje, že má ve svém životě prázdné místo, které potřebuje zaplnit.

Vsadíme se, že se opět můžeme těšit na skvělé vyprávění a silné emoce – doufáme, že se do nové Hanišové pustíte s námi!

Milénium! // Johana Fundová

Devadesátková party skončila, vstupujeme do nového tisíciletí!

Johana Fundová opět útočí na naši nostalgickou notu – zejména tedy těm, kteří se narodili v devadesátých letech a dospívali v novém tisíciletí. Po knize Devadesátky! nastává Milénium! a s ním přichází Česko hledá Superstar s Anetou Langerovou, reality show VyVolení, zlaté časy ICQ a Green Day. Ponořte se do událostí, které ve značné míře předznamenaly podobu současného světa!

The Light We Carry // Michelle Obama

A na závěr ještě jedna anglická novinka, která se chystá na závěr roku!

Určitě vám nemusíme představovat Můj příběh, autobiografickou knihu bývalé americké první dámy, kterou napsala, aby všem přiblížila, jak se z malého děvčátka na předměstí Chicaga stala jednou z nejvýznamnějších žen světa. V knížce The Light We Carry, které volně navazuje na tu předchozí, vede se čtenáři upřímný dialog o tom, jak budovat dlouhodobé vztahy, jak zůstat stabilní v neustále se měnícím světě, jak najít svůj potenciál. Vsadíme se, že podobně jako Můj příběh, bude The Light We Carry obrovským hitem, který si určitě nechcete nechat ujít! 😉

Čtěte také  Kde zrovna jsem: Všední život jako něco mimořádného

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora