blog

Zapomeňte na čokoládu! Jsou tu adventní kalendáře − a jsou plné knížek

Taky už od poloviny října narážíte v obchodech na adventní kalendáře? A taky se vám příčí kupovat dětem tolik čokolády (která často neviděla kakao ani z rychlíku)? Známe řešení! Pojďte omrknout speciální adventní kalendáře, které rozhodně stojí za to. Máme pro vás hned pět tipů, které přesvědčí vaše knihomolčata, že čokoládové adventní kalendáře jsou nuda.

Někteří rodiče svým potomkům vyrábějí adventní kalendář sami, třeba za pomoci látkových či papírových pytlíčků nebo kartonových krabiček. Ale vedle toho se v poslední době začaly objevovat i kalendáře plné malých knížek. Pojďme se na tento nový trend podívat blíž.

Radši Peppu nebo Sněhurku?

Nejčastěji se knižní adventní kalendáře prodávají ve formě velkoformátových desek, které uvnitř ukrývají čtyřiadvacet okének. Po opatrném odtrhnutí očíslovaných kartonových „dvířek“ děti naleznou bohatě ilustrované pohádkové sešitky. Takový je třeba kalendář s Peppou a jejími kamarády, obdivovatele disneyovek zas potěší tento kalendář s Púem, Sněhurkou, Úžasňákovými… a samozřejmě nesmí chybět myšák Mickey! Hodí se pro školkové i mladší školní děti.

Všechny tlapky do centrály!

Jestli vaše děti nedají dopustit na Marshalla, Chase a Skye, asi jim udělá největší radost kalendář Tlapkové patroly. Tyhle knížečky mají navíc poutko, takže se dají pověsit – buď každé ráno tak, aby je děti po probuzení hned uviděly, nebo i na vánoční stromeček. Ale pozor, tyto tlapkové příběhy jsou opravdu jednoduché a miniaturní, takže starší než tříleté prcky už patrně neuspokojí.

Ovšem jestli naopak sháníte knížkové adventní překvapení spíš pro školáky, určitě se podívejte na tento ze světa marvelovek. Děti pak budou každý den vstávat s Hulkem, Kapitánem Amerikou, Spidermanem nebo Thorem…

Adventní počtení pro malé i velké

A skutečně originální nápad na adventní knížku, v níž na vás každý den čeká překvapení, dostali před několika lety v Cestě domů. Postupně tak vyšlo už šest sborníků Adventních čtení – tedy kalendářů pro menší i velké čtenáře, které mají podobu sešitů v kroužkové vazbě, kdy si čtení pro každý nový den odhalíte prostřednictvím odtrhávacího proužku na vnějším okraji. Setkáte se zde s texty Radka Malého, Marky Míkové, ale i Karla Čapka, Boženy Němcové nebo Jindřicha Šimona Baara. Moc doporučujeme jako společné čtení pro celou rodinu.

Čtěte také  To nejlepší čtení k Valentýnu, ať už ho milujete nebo nesnášíte

Samodomo má své kouzlo

Ale jestli máte kapacitu a chuť a chtěli byste přece jen vyrobit dětem adventní kalendář sami, nemusíte se myšlenky na knížky vůbec vzdávat! Naopak! Existují totiž i takové, které by se vám do home made kalendáře měly snadno vejít. Například praktické pohádkové sešitky za desetikorunu z nakladatelství Triton, oblíbený je zejména Miloš Kratochvíl, který se tu představuje mimo jiné pohádkami Vodník a čert a Vosí med nebo Nebezpečná přímluva a O dvou obrech, za zmínku stojí i maličký Malý princ s ilustracemi Markéty Vydrové.

Přijdou vhod i později

Šikovné jsou i drobné čtyřiadvacetistránkové knížečky o příhodách holčičky Conni, například Conni hraje fotbal nebo Conni jde k zubaři. Zapomenout nesmíme ani na knížky z edice Mikroliška – skvělý je například Robin Král a jeho Franta spadl blízko školy nebo Kolala petřínská od Anety Františky Holasové.  A těm nejmenším pak určitě nezapomeňte do kalendáře schovat Valouškova zvířátka – sešitek říkadel a linorytových zvířátek z Baobabu… Jak sami vidíte, pidiknížek existují spousty! A to je moc dobře. Celý následující rok si je pak můžete brát v kapse batůžku do tramvaje nebo do čekárny.

Ať už budete adventní kalendář kupovat nebo vyrábět, přejeme vám i vašim dětem nádherný a pročtený předvánoční čas!

 

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora