blog

Nejlepší vánoční audioknížky pro vás i vaše děti? Rychle a snadno i na poslední chvíli

K vánoční atmosféře bezesporu patří koledy. O tom se nebudeme přít. Jenže když už slyšíte „Néséem vám nóvíinýy“ popatnácté, už to může trošku lézt na mozek. Vám, dětem, v nejhorším případě úplně všem zúčastněným včetně psa. Možná právě teď přišel čas zavzpomínat na gramofon nebo kazetový přehrávač z vašeho dětství… a pustit si vánoční audioknížku.

Vánoční pohádky // Zbyněk Malinský, Vlastimil Brodský & Petr Nárožný

Vánoční audioknížka, to jsou pro mě každoročně Vánoční pohádky. V minulém tisíciletí tuto pohádkovou sbírku Zbyňka Malinského načetli na LP desku Vlastimil Brodský s Petrem Nárožným. Na střídačku – jednu pohádku ten, další pohádku zas druhý. Asi nedokážu říct, jestli mám přednes některého z nich raději, jsou oba vynikající. Zato ale mám oblíbené konkrétní pohádky. Nejlepší je asi ta Jak si kamna o Vánocích zakouřila. A hned v závěsu za ní Jak se vánočka dala pojistit proti připálení… Tyhle pohádky prostě nestárnou.

Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my // Miloš Kratochvíl, Daniel Krejčík

Naší další sezónní stálicí je Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my. Nejlegračnější vánoční kniha, jakou doma máme – napsal ji osvědčený Miloš Kratochvíl. Až do loňska jsme si ji jen četli. Jenže! Ve vydavatelství Tympanum se letos dalo dohromady pár chytrých hlav – a natočilo audioknihu načtenou skutečně dokonale zvoleným interpretem: zkušeným dabérem a skvělým hercem Danielem Krejčíkem. Už ten text je báječný, a Dan ho svým podáním posunul ještě o stupínek výš. Objev našeho letošního audioadventu, opravdu. (Před)vánoční trampoty Dušana Kadlečíka z knížky mi trochu připomínají vánoční kapitolu z Bylo nás pět – jsou ale modernější, vtipnější a mnohem delší. Juchů!

Fiškus a vánoční skřítek // Sven Nordquist, Vladimír Javorský

Jestli jste si oblíbili obrázkové knihy s příhodami dědy Pettsona a kocourka Fiškuse, určitě jste si loni všimli, že vyšla i jedna obsáhlejší – Fiškus a vánoční skřítek. Vypráví o tom, jak se Pettson snaží potěšit kocourka vánočním skřítkem, jehož štědrovečerní návštěvu mu slíbil. Jenže kde takového skřítka vzít? Děda se rozhodne, že ho vyrobí. Skřítek zkrátka bude mechanický… Nebo nakonec všechno dopadne jinak? Nechte se překvapit a nastražte uši, protože knihu Svena Nordquista načetl do audiopodoby Vladimír Javorský. A načetl ji tak, jak to umí jen on. Vyplašené hejno slepic v jeho podání prostě chcete slyšet, věřte mi!

Čtěte také  Dvanáct skvělých dětských knih vonících létem

Vánoce v Bullerbynu // Astrid Lindgren, Libuše Šafránková

A jaké by to byly Vánoce, kdybychom se nepodívali do zachumeleného Bullerbynu za Lisou, Annou, Britou, Lassem, Bossem a Ollem? Jejich zimní příhody vypráví v bezmála hodinových Vánocích v Bullerbynu okouzlující Libuše Šafránková. Doporučujeme všemi deseti, vážně. A jestli patříte mezi fanoušky knížek Astrid Lindgrenové, nenechte si o svátcích ujít ani Vánoční večírek Pipi Dlouhé punčochy – ten trvá půl hodinky a užijete si ho v podání Kláry Sedláčkové Oltové.

O čertovi // Pavel Čech, Pavel Soukup

Velkým překvapením pro mě bylo, když jsem zjistila, že v audioknižní podobě vyšla také adventní klasika Pavla Čecha – O čertovi. No ale vážně: audioknihu vyprávějící o čertovi Florimonovi, o jeho peripetiích na střechách vysoko nad lidskými hlavami a v neposlední řadě o krásné Tradamile  a o tom, jakou sílu může mít láska, báječně načetl Pavel Soukup.

A víte, co je na všech zmíněných audioknížkách nejlepší? Dají se teď hned koupit ve formátu MP3 a okamžitě stáhnout do vašeho zařízení. Takže je už za pár minut můžete mít v mobilu nebo v počítači a poslouchat. A malý tip na závěr – audioknihu si můžete zakoupit a místo stažení poslat tajný kód někomu blízkému, komu byste příběhem do uší chtěli udělat radost.

Přejeme vám šťastné, veselé, proposlouchané i pročtené!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora