blog

S kouzelnickou hůlkou: Jak píše Draco Malfoy?

V nejnovější recenzi si zodpovíme všechno, na co se nás často ptáte ohledně nové knihy od Draca Malfoye - ehm, pardon, od Toma Feltona - jeho životopisu, který se hned po svém vydání dostal mezi oblíbené bestsellery a všichni na něj pějí chválu. Opravdu jeho psaní stojí za přečtení a co všechno na vás v knize vlastně čeká? Pojďme se tomu společně mrknout na zoubek!

Britského herce Toma Feltona asi netřeba dlouze představovat – všichni jej máme už navždycky zafixovaného jako Draca Malfoye z filmové adaptace Harryho Pottera. Právě díky této roli je kniha tolik lákavá – každý fanoušek a fanynka chtějí nahlédnout “pod pokličku” natáčení a zjistit, jaké to tam ve skutečnosti bylo pro jednoho z hlavních představitelů.

Troufnu si tvrdit, že zábavné – shrnout to takhle stručně ale asi nejde, protože Tom Felton tu pomyslnou pokličku ve své autobiografii nikoliv nadzvedne, ale rovnou na vás z hrnce vychrstne každou jednu historku a vtípeček, který si ze zákulisí natáčení pamatuje. Jako věčný potterlover jsem z toho byla samozřejmě nadšená. Kdo by nechtěl vědět, jaký žertík si připravil Robbie Coltrane s Emmou Watson na čtení scénáře nebo jak se choval Alan Rickman při čekání na oběd v jídelně? Tom Felton má z čeho čerpat a věřím, že pokud si do jeho knihy jdete právě pro tohle – a tedy asi většina půjde – tak nebudete zklamaní a ještě dostanete nášup.

Je tam totiž úplně všechno – od výše zmíněného prvního čtení scénáře přes popis toho, jakým způsobem se jednotlivé scény natáčeli až po památné momenty Toma Feltona s různými herci a herečkami, kteří se na place objevili. Je to další parádní přídavek do mého potterovského světa a přiznávám, že jsem si tohle čtení nepokrytě užívala.

Poměrně tlustá autobiografie S kouzelnickou hůlkou ale neobsahuje jen léta natáčení Harryho Pottera, i když ty jsou naprosto klíčové. Tom Felton s pedantskou pečlivostí popisuje své dětství (na kterém bylo zajímavé především to, že jsem netušila, že se vlastně objevil v mém oblíbeném filmu Pidilidi), stinné stránky slávy, hudební kariéru i další projekty, na kterých se podílel. Asi teď řeknu něco velmi nepopulárního: jinak je to vlastně trochu nuda.

Knížku si pořiďte, pokud jste potterlover

Zkrátka a dobře, v lesku a záři potterovského vyprávění ten zbytek trochu upadá a nemá čtenářům a čtenářkám – snad kromě těch opravdu skalních fanoušků Feltona – co nabídnout. Potěšila mě ještě milá a dojemná předmluva od Emmy Watson alias filmové Hermiony, a to je asi tak nějak všechno. Tom Felton není žádný velký spisovatel, ale s pořádnou dávkou redaktorské práce je kniha dobře čitelná, jen z toho dalšího vyprávění zkrátka nevytříská tolik emocí a pikošek jako z “potterovských let”.

Doporučila bych tentokrát vyzkoušet anglický originál pro ty, co jim čtení v angličtině nedělá problém (navíc je to opravdu jednoduché povídání, nic krkolomného, takže i dobrý start pro čtení v angličtině), protože český překlad je trochu odbytý, leckde se nečte příjemně a poměrně často jsem v textu potkávala chyby a překlepy. Překvapilo mě to, čekala jsem, že vytoužená bible zmijozelských fanoušků bude vypiplaná k dokonalosti.

Sakumprásk: knížku si pořiďte, pokud jste, stejně jako já, potterlover duší i srdcem, máte celou sbírku bradavických knih a chcete kouzelnickému příběhu dodat nový rozměr tím, že nakouknete, jak to chodilo v zákulisí natáčení filmů. V tom případě budete, myslím, úplně spokojení a bude to stát za to 😉

Čtěte také  Tajemná komnata Alana Rickmana

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora