blog

Královna: Prolistujte se životem Alžběty II.

Alžběta II. vstoupila do dějin jako nejdéle vládnoucí panovnice ve Velké Británii a pro mnohé se stala ztělesněním tradičních hodnot. A my se dnes podíváme na jednu z jejích biografií. Konkrétně se zaměříme na důstojně pojatý titul Královna, za nímž stojí britský autor Matthew Dennison. Proč si tuhle knížku přečíst? To si hned povíme.

Předně je třeba poznamenat, že Alžběta II. byla „královna profesionálka“. Královský úřad vykonávala svědomitě, na veřejnosti se ničím nenechala rozhodit. Sebeovládání vůbec patřilo spolu s tradičním smýšlením, důstojností a pokorou k jejím charakteristickým vlastnostem. Není divu, že si ke své královně Britové našli vztah – v jejím případě skutečně bylo čím se inspirovat.

I u nás ostatně nedávné úmrtí britské hlavy státu podnítilo vydání několika biografických titulů. Patří mezi ně například Královna Alžběta II. Andrewa Mortona, Královna všech od české autorky Ireny Cápové… Anebo právě objemná publikace britského novináře Matthewa Dennisona – autora specializujícího se na literaturu faktu. Jeho knihy jsou v anglofonním prostředí poměrně oceňovány a v rámci žánru rozhodně patří k těm lepším. Pokud se tedy ohlížíte po životopise Alžběty II., tenhle by rozhodně neměl vaší pozornosti uniknout.

Jde o seriózní titul, který čtenáře provede královniným životem od narození až po její působení v dobách covidové pandemie. Z tohoto pohledu vás možná může nahlodávat pocit, že příběh postrádá poslední dílek skládačky. Anglický originál byl nicméně vydán už v roce 2021, takže se královnin loňský skon do závěrečných řádků nepromítnul. S výjimkou Alžbětina odchodu vás však autor seznámí se všemi stěžejními milníky její životní dráhy a nechá vás decentně nahlédnout za brány Buckinghamského paláce.

Jen jedno upozornění pro fanoušky Crownu: veďte v patrnosti, že tahle životopisná publikace nenabízí totéž co tvůrci populárního seriálu. Ti totiž jednotlivým epizodám Alžbětiny vlády propůjčují zábavnou, dramatizující linku a sem tam rozmáznou nějakou tu pikantérii. Kniha Matthewa Dennisona oproti tomu až tak šťavnatá není… ale zato nemusíte dumat nad tím, kam až sahá realita a kde začíná fikce. Což je v tomto případě jedině plus.

Čtěte také  Máte pocit, že povídkové knížky jsou nuda? Přečtěte si 13! a změníte názor

Za nás Královnu každopádně doporučujeme. S černým čajem, anglickými sušenkami a hlavně chutí rozšířit si své povědomí o britském světě.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora