blog

Proč se v roce 2023 vrátit k Osmi horám

Hned na začátku roku 2023 se v kinech objevila filmová adaptace románu Osm hor od Paola Cognettiho a zároveň s ní i nové vydání s filmovou obálkou. Podle nás jde o ideální příležitost si tenhle příběh trochu připomenout. Rozhodli jsme se pro vás tedy dát do kupy pár důvodů, proč byste se zrovna letos měli k Osmi horám vrátit.

Proč číst knihy, které už dávno vyšly, když se začínají objevovat ediční plány na nový rok s příslibem dalších báječných příběhů? Jé, jak jen my dobře známé tohle dilema! Pro klid knihomolské duše je ale důležité si připomenout, že zkrátka a dobře všechny knihy na světě přečíst nelze a ty, které si ke čtení vyberete, si zaslouží, abyste si je dobře vybrali. My máme za to, že Osm hor od Paola Cognettiho za přečtení stojí a rozhodli jsme se, že namísto klasické recenze pro vás v několika bodech sepíšeme, proč byste si měli knihu přečíst taky, i když v češtině vyšla poprvé už v roce 2017.

Sáhnete mimo mainstream. V České republice se nejčastěji čte původní česká nebo angloamerická současná literatura. Zkuste sáhnout mimo mainstream a objevte nového autora z evropské scény – kromě Eleny Ferrante, Umberta Eca nebo třeba Domenica Starnoneho je současná italská literatura pro české čtenářstvo ještě pořád celkem neznámá záležitost.

Osm hor přečtete za jeden den. Ve skutečnosti vám stačí jen pár hodin nerušeného čtení. Nechceme samozřejmě tvrdit, že kratší knihy jsou lepší než ty tlusté, to vůbec!, ale přiznejme si, že čtenář či čtenářka mají fajn pocit, když je příběh stručný a příjemně odsýpá. To vám u Osmi hor můžeme slíbit. Paolo Cognetti dokonce říká, že ,,psát pro mě znamená rozhodovat se, co vyhodím nebo co vynechám”.

Je to příběh aktuální v kterékoli době. Hlavními tématy Cognettiho knihy jsou přátelství, rodinné vztahy, hledání kořenů a identity. Tedy témata, která jsou poplatná kterékoli době a najít se v příběhu může opravdu kdokoliv.

Popožene vás do přírody. Tedy pardon, jak říkal Bruno v knize, není to jen abstraktní příroda, ale jsou to konkrétní hory, řeky, lesy, pole a louky. Pokud náhodou nevíte, kam na výlet se letos vypravit, italské hory – ať už Alpy nebo Dolomity – vás stoprocentně začnou lákat aspoň o fous víc! Jen v málokteré knize narazíte na tak kouzelné popisy přírody, které nejsou nudné a nemáte je chuť přeskakovat, naopak, chcete je číst pořád dokola.

Jde o příběh napsaný úsporně, nicméně s krásným jazykem. Jak už jsme zmínili výše, Paolo Cognetti se opravdu nepotřebuje rozepisovat na stovky stran, to ale neznamená, že byste Osm hor přeletěli a nic si z toho nezapamatovali. Tohle je příběh, který ve vás bude rezonovat dlouho, je to jedna z těch knih, ve které byste si nejradši podtrhli každou druhou větu.

Doufáme, že se nám podařilo vás přesvědčit a že si – stejně jako my – letos znovu přečtete (třeba v tomhle novém vydání s filmovou obálkou) nezapomenutelný příběh Pietra a Bruna!

Čtěte také  Den nepřečtených knih: Co by se stalo, kdybyste nedočetli jednu ze svých milovaných knih?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora