blog

Směna: Niterná kniha o umění a hledání sebe sama

Směna Anny Beaty Háblové vyšla na podzim minulého roku, a i tak se stihla zařadit na seznamy nejlepších knížek roku 2022 spousty čtenářů. A to bychom neřekli, že se jedná o masovku, o „komerčně“ napsanou knihu. Těší nás tedy, že české čtenáře lákají příběhy, které jsou trochu jiné, zajímavé, neotřelé. Váháte, jestli si ji přečíst? Doufáme, že po dočtení recenze už váhat nebudete :)

Anna Beata Háblová je česká architektka, urbanistka a výborná básnířka. Její první prozaický počin Směna tedy velmi vzbudil moji zvědavost a neměla jsem ani potuchu, co bych si z přečtení knihy mohla odnést, co mi předá. Po přečtení anotace jsem ani chvilku nepochybovala o tom, že knihu si přečíst musím a jsem strašně ráda, že jsem se tak rozhodla!

Hlavní hrdinka knihy Petra je malířka, která stojí rozkročená mezi pestrým a mnohovrstevným světem umění a mezi každodenní monotónností práce prodavačky v supermarketu. Pragmatické řešení, jak se uživit, když Petře chybí potřebné sebevědomí, aby mohla v uměleckém světě prorazit. Baví ji obraz, nic jí neříká konceptuální umění, které je in, a ona má pocit, že do toho světa nezapadá, že nemůže uspět. Neznáme tenhle pocit trochu všichni, i když třeba ne co se týče světa umění?

Petra si ale nemůže pomoct, přepadá ji potřeba svět kolem sebe zachytit, dát mu uměleckou formu. Kniha krásně popisuje hrdinčiny pocity, to bych vyzdvihla především. Pocity nepatřičnosti, nedostatečnosti, uměleckého vyhoření, touha znovu se najít a objevit svoje místo ve světě. Vedlejší postavy potom vykreslují třídní rozdíly mezi privilegovanými distingovanými studenty umění a zaměstnanci supermarketu, které za touhle prací dovedla často strastiplná a nelehká cesta životem.

Autorka tahle a další témata vykresluje křehce, překvapivě, tíživě, a přitom s lehkostí, kniha se čte sama. V knížce se „neděje nic velkého“, nečekejte nějakou závratnou akci velkého strhujícího románu, vlastně se v ní ale děje všechno. Čeká vás příběh zaměřený na vnitřní svět mladé ženy, který je trochu ponurý, náhled do mezilidských vztahů postav, do lidských nejistot, nakonec i ekologie, ochranářství zvířat, proměny žebříčku hodnot, a to všechno podáno empaticky, tak, že knihu nebudete chtít odložit. Budete chtít hloubat nad otázkami, které z knihy vyvstávají. Slibuju.

Čtěte také  Útěk na venkov: Tak trochu jiný „Romantický útěk“

Směnu tenhle měsíc společně čteme v našem Čtenářském klubu. Společně o ní debatujeme na facebookové stránce a po celý leden ji na našem webu pořídíte se slevou 25 %.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora