blog

Sedm manželů Evelyn Hugo: Jak se čtou memoáry hollywoodské hvězdy

Mám za sebou emocionální jízdu jménem Sedm manželů Evelyn Hugo - a jdu se s vámi o všechny své pocity podělit v podrobné recenzi další knihy od populární spisovatelky Taylor Jenkins Reid. V článku se dozvíte, o čem kniha je, zda stojí za přečtení a jestli se bude líbit právě vám.

Přiznávám se, že jsem dlouho té slavné, všemi zbožňované Taylor Jenkins Reid odolávala – nad Daisy Jones & The Six jsem jen mávla rukou, když celý můj booktok knihu divže neuctíval. Interview s fiktivní hudební skupinou? Díky, nechci. Polevila jsem až u Malibu v plamenech, protože tahle kniha jako by zaútočila svou popularitou ještě silněji a já začala být zvědavá, co to na té Reid vlastně je.

Pochopila jsem to velmi rychle. Máte zkrátka pocit, že čtete takzvanou “plážovou knihu”, tedy jednohubku, něco jednoduchého, co vás ale absolutně pohltí, tak, že si to zkrátka extrémně užíváte. Reid má ovšem nesporně vycizelovaný styl psaní, umí skvěle vypointovat jednotlivé kapitoly a na první pohled je jasné, že řemeslo má v kapse. Malibu nebylo nejlepší knihou, která by mi změnila pohled na svět, ale byť se příběh týkal povrchních vymyšlených celebritek a surfařů, upřímně mě kniha bavila. Hned po vydání Sedmi manželů Evelyn Hugo v češtině jsem se tedy bez vytáček hned pustila do čtení. Opět jsem k tomu měla od začátku výhrady: nikdy jsem nebyla zvláštní fanynkou hollywoodského pozlátka, nikdy mě nijak zvlášť nezajímal život Marilyn Monroe nebo Elizabeth Taylor. Předpokládala jsem tedy, že to bude na podobné vlně jako u Malibu v plamenech a i když se slušně pobavím, nijak zvlášť tu knihu neprocítím.

Pěkně jsem se spletla! Sedm kapitol, které větví život celebrity, jež si bez skrupulí šla za tím, co chtěla, je nazváno po jejích manželích, poněkud ironicky, protože jestli vám na něčem v konečném důsledku sejde míň, jsou to právě její manželé. Naprosto chápu, proč je pro tolik čtenářů a čtenářek Evelyn Hugo takovou ikonou, takovým vzorem. Je to až legrační, protože i já jsem se při čtení pochopitelně neubránila pocitu, že mít takovouhle osobnost světového měřítka v naší realitě by vůbec nebylo škodu. A bylo mi líto, že tahle kniha doopravdy není jedním velkým interview s hollywoodskou hvězdou, která roky mlčela.

Kniha neobsahuje jen jednu, ale hned několik silných a zajímavých hrdinek. Tou druhou vedle Evelyn Hugo je Monique Grantová, tak trochu ztracená ve svém životě, hlavně nechce vyčnívat – naprostý opak Evelyn. Právě ona je oslovena, aby s Evelyn Hugo udělala interview století, na jehož základě vyjde kniha o Evelynině životě. Monique netuší, proč se právě jí rozhodla hvězda stříbrného plátna prozradit veškeré pikantnosti ze svého života, ale je jí jasné, že náhoda to nebude.

Život Evelyn Hugo je sám o sobě hodný knihy i filmového zpracování – jde o vzpurnou dívku, která se nechtěla smířit s tím, že ji v životě nečeká víc, než být hospodyňkou budoucímu manželovi v nuzné čtvrti Hell’s Kitchen v New Yorku, a rozhodla se, že nebude žít průměrný život, že se stane legendou a použije k tomu vše, co má k dispozici. Dopodrobna vám tu její příběh rozebírat nechci, protože bych vás jistojistě připravila o pár skvělých překvapení, jen zlehka načrtnu, že se dočkáte i mnoha opravdu hlubokých a bolavých témat, která byla v 60. a 70. letech nesmyslně tabuizovaná.

Tuhle knihu jsem si oblíbila tak, až mě to samotnou překvapilo, tak, že jsem si hned pořídila Daisy Jones & The Six, abych napravila, že jsem ji tehdy v době vydání přehlížela. Taylor Jenkins Reid doporučuju všem, co hledají fiktivní příběhy, které by klidně mohly být skutečné, příběhy, které v sobě mají lákavé pozlátko a spoustu hrdinů a hrdinek, ke kterým doopravdy přilnete. Doporučuju tohle čtení všem, co se občas neubrání tomu přečíst si sem tam nějaký ten drb o celebritách i těm, co se od příběhu rádi nechají škrábnout přímo do srdce.

Čtěte také  Tipy na ,,No Plot Just Vibes“ knihy

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora