blog

Tři důvody, proč se zakousnout do feelgood detektivky Zlatá vařečka

Zlatá vařečka je momentálně senzací mezi detektivkami. A není se čemu divit – směs detektivního žánru s prostředím prestižní kulinářské reality show je rozhodně vynalézavou kombinací, zvláště když se podaří to všechno dokonale promíchat a okořenit. Jessa Maxwell to každopádně zvládla a naservírovala nám vynikající detektivní „feelgood“ sousto!

Znáte ten pocit, když chvíli pozorujete show typu MasterChef nebo Peče celá země, a najednou jako byste se nemohli odtrhnout od obrazovky? Tak přesně tohle s vámi udělá titul Zlatá vařečka. Zdá se, že americká spisovatelka Jessa Maxwell z Rhode Islandu umí s příběhem výborně nakládat a rozhodně jí nechybí nápady. (Příští rok jí má vyjít nová kniha I Need You to Read This. Pokud bude stejně skvělá jako tohle, myslím, že se máme do budoucna na co těšit.) Ale nepředbíhejme! Proč si přečíst Zlatou vařečku a co na ní všichni mají?

1. Jako byste sledovali MasterChefa

Jednak vás dostane atmosféra reality show, kterou autorka popisuje tak obrazně a přesvědčivě, že máte pocit, jako byste to sledovali v televizi. Naplno prožíváte rodící se rivalitu, vztahy mezi soutěžícími, jejich osobnosti. V téhle souvislosti navíc podotýkám, že charaktery postav jsou výrazné a zřetelně odstíněné – proto nemusíte mít obavy, že byste se ztráceli v tom, kdo je kdo. Takže ne. Ztrácet se nebudete. A kdyby přece, vždycky se můžete mrknout na „tahák“ v úvodní kapitole, kde najdete medailonky všech šesti účastníků soutěže.

2. Napětí mezi křupavými chleby

Další věcí, která vás neustále drží ve střehu, je tohle: od samotného začátku víte, že nejspíše někdo někoho zabil, ale netušíte, kdo by mohl být obětí ani co se vlastně stalo. Proto v jednom kuse hledáte indicie. Kdo se chová podezřeleji než druzí? Který z motivů by mohl vést k vraždě? A kdo bude ten nešťastný? Tohle je rozhodně zábavný prvek, protože se vám s každou sebemenší nápovědou v hlavě rozvine nějaká teorie.

3. Originální vůně čerstvého pečiva

A do třetice je tu ingredience v podobě hravého pečení, které vás taky okamžitě pohltí. Každý z účastníků má sice jinou povahu i důvody, proč se do Týdne pečení přihlásil, ale (téměř) všichni jsou do vyrábění nadýchaného pečiva nakažlivě zažraní. Lahůdky, které v rámci soutěže připravují, jsou navíc tak úžasně nápadité a vynalézavé, až máte chuť vytáhnout mouku, máslo a cukr a zamířit s tím vším k troubě. Inu… v předvánočním čase, kdy se blíží každoroční pečení cukroví, se takto „motivační“ knížka určitě šikne. 🙂

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Za nás každopádně Zlatou vařečku doporučujeme. Její pojetí je svěží, poutavé, zábavné. A mimochodem – mohla by být výborným lékem na čtecí krizi. Tenhle příběh totiž slupnete na posezení a ještě budete mít chuť si přidat.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora