blog

Klasika v audioknižní podobě

Taky vám přijde, že na střední škole jste ještě neměli na čtení klasik chuť ani kapacitu ji ocenit? A teď možná zase nemáte tolik času se do ní pustit? Zkuste to s audioknihami! Spousta klasických děl nyní vychází jako audioknihy, které si můžete pustit po cestě do práce nebo u uklízení - hned to i lépe odsýpá.

Určitě to taky znáte – máme v hlavě od studentských let kánon klasických děl, která by zřejmě měl za život přečíst každý. Na střední škole ale chyběla motivace a se všemi ostatními předměty na krku byla chuť po odpoledních číst klasiku skutečně mizivá. Chuť se během let vrátila, nebo alespoň zvědavost, co na těch klasikách tedy je, jak je možné, že obstály zátěž tolika desetiletí a čtenáři je pořád milují. Chybí teď ale čas. A přiznejme si, vychází stále spousta novinek, kvůli kterým klasiku mnohdy opomíjíme a vrháme se radši do stránek knížek, které voní novotou. Co zkusit klasická díla v podobě audioknih?

Audioknihy mají hned několik výhod. U jakékoli rutinní činnosti, u které si můžete dovolit “vypnout hlavu”, si můžete dlouhou chvíli zpestřit nějakým klasickým příběhem. (Já si například při posledním luxování připadala jako anglická hraběnka devatenáctého století při poslechu audioknihy Rozum a cit.) Procházky, cesty autobusem, úklid nebo domácí manikúra se rázem stanou o mnoho zábavnějšími aktivitami. Moderní zpracování audioknih jsou namluveny profesionálními mluvčími, často herci nebo dabéry jejichž hlasy jsou nám všem velmi známé a jsou zaručenou známkou kvality. Zároveň když zatoužíte po nějakém příběhu, nemusíte čekat, než ho k vám dopravíme. Audioknížku můžete mít v uších skoro okamžitě. A to ani nemluvíme o tom, že doma potom nezabírá místo v knihovně a ještě ji můžete nosit všude s sebou. 

Vybrali jsme pro vás tipy na audioknihy, jejichž poslech jsme si osobně moc užili. Mrkněte ale i na ostatní audioknižní klasiky, každý si jistě vybere tu pravou pro sebe 🙂 

Sophiina volba | William Styron

Světoznámý příběh Polky Sophie a jejích přátel, které pozná v New Yorku. Postupně se skrz historky a flashbacky dozvídáme o Sophiině minulosti za druhé světové války. Kniha zkoumá lidské nitro, které prošlo hrůzami Osvětimi a zda je možné takové nitro ještě uzdravit. 

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

Růže pro Algernon | Daniel Keyes

Románové verze slavného sci-fi příběhu o Charliem, který je intelektem podprůměrný, ale svou touhou se učit se dostane do programu vědců, kteří mu pomocí jedné operace zvýší IQ. A to tak, že je Charlie nakonec inteligentnější než všichni lidi, které kdy poznal. Pomůže to Charliemu v životě? Nebo mu bude tohle umělé “vylepšení” spíš na škodu? 


Pýcha a předsudek | Jane Austen

Jane Austen obdivujeme nejen proto, že je jednou z mála žen, které se do kánonu klasické literatury probojovaly. Pýcha a předsudek vypráví příběh rodiny Bennettových v Anglii na konci 18. století. Přibližuje osudy rodin, podoby lásky, které lidé mohli zažívat, třídní rozdíly, které jim život diktovaly a spoustu dalšího. Hlavně pana Darcyho, že! 


Lolita | Vladimir Nabokov

„LOLITA, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše. El-ó-el-í-té-á: špička jazyka se vydává na třístupňovou procházku patrem a na „- tři!” ťuká o zuby. Lo. Li. Ta.“ Slavný, ale radno říct, že kontroverzní a problematický román o čtyřicátníkovi, který je posedlý nezletilou Dolores. Je to kniha šokující obsahem, napsaná ale výjimečně nádherným jazykem, proto i přes varování knihu doporučujeme k přečtení a vytvoření si vlastního obrázku.


Bílá velryba | Herman Melville

Velký příběh člověka bojujícího s přírodou, která je vždycky nakonec silnější než člověk. Námořníci se vydávají na širé moře, pomstít se velrybě, které kapitána Achaba připravila o nohu. Hluboký příběh nabízející spoustu úvah čtenáři, který si rád u knihy hloubá a baví ho popisy života na moři – autor při svém mistrném psaní čerpal i ze svých zkušeností coby námořníka. Doporučit můžeme také jeho méně známou (audio)knihu Písař Bartleby.  


Věc Makropulos | Karel Čapek

Přinášíme tipy nejen světové, ale samozřejmě i nějaké z našich luhů a hájů. Nějakou Čapkovu knihu už jste pravděpodobně za svůj život četli*y. Byla to ale právě Věc Makropulos? Tahle sci-fi divadelní hra s tématem dlouhověkosti by vám určitě neměla utéct. Klade si velkou otázku, kteří i současní autoři sci-fi knih stále zkoumají – má lidstvo právo na prodlužování svých životů uměle? 

Čtěte také  Feministické knihy, se kterými můžete oslavit MDŽ

Stín kapradiny | Josef Čapek

Z dvojice bratří Čapků toho Josef napsal nepoměrně méně, věnoval se i výtvarnému umění, proto jste jeho knihy možná zatím nezaznamenali. To by u Stínu kapradiny byla ale obrovská chyba. Kniha popisuje příběh dvou pytláků, které vyděsí v lese hajný a na místě ho zabijí. Je plná obrazů přírody, mytičnosti lesa, niterných pocitů a myšlenek, především ohledně svědomí zločinců. 


Povídky malostranské | Jan Neruda

Soubor povídek Jana Nerudy nás vnesou na pražskou Malou stranu, která ač je v našem největším městě, je líčena jako maloměsto. Lidé se ve čtvrti potkávají každý den, znají svoje charaktery, dělají si naschvály. Kniha vykresluje každodenní život těchto postav, figurek nosících vlastnosti měšťáků 19. století. Povídky jsou ideální forma pro audioknihu, protože se za jediný poslech dá stihnout celá povídka a čtenář-posluchač získá dojem uceleného poslechu. 


Maryša | Alois a Vilém Mrštíkovi

Známá divadelní hra bratrů Mrštíků nás naopak vnese do srdce moravské vesnice. Maryša jako silná ženská hrdinka bere navzdory tehdejším zvyklostem svůj život do svých rukou a poradí si s osudem, se kterým nesouhlasila. Konkrétně s manželstvím se starším násilným mužem. Maryšu snad ještě více dokážeme ocenit dnes a netajíme se tím, že je to naše oblíbenkyně. A máme potvrzeno, že i když se původní nářečí čtenářům občas špatně čte, v audio podobě jim problém nedělá. 


Babička | Božena Němcová

Poslední tip patří královně české literatury, Boženě Němcové. Babička je známá asi všem, ale víme, že málokdo si její četbu užil, zvlášť když k ní byl přiveden v příliš mladém věku. Příběh milované babičky, kterou si oblíbí celá vesnice a propíše se do životů spousty obyvatel. Je to krásný a dojemný příběh dob dávno minulých a my doufáme, že i dnes se k němu čtenáři budou vracet, právě třeba v audioknižní verzi. 

Čtěte také  Lednové novinky: Populární fantasy, reinterpretace Lolity i epistolární román

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora