blog

Kniha dvou cest: Chytrý příběh o osudových rozcestích

Jodi Picoultová si už dávno vydobyla status oblíbené autorky a není divu – její romány skutečně mají něco do sebe. Jsou originální, napínavé, vyvolávají otázky. Proto jsme zajásali, když u nás konečně vyšla Kniha dvou cest – příběh o životních rozhodnutích zahalený do působivých egyptských kulis.

Knížky Jodi Picoultové jsou specifické tím, že se dotýkají kontroverzních společenských témat. Poměrně neotřelých, nutno dodat. A protože vás autorka pokaždé donutí na věci pohlížet z mnoha úhlů, nepřestáváte nad jejími příběhy přemýšlet ani poté, co dočtete poslední řádky. Takový dozvuk měly v minulosti například její tituly Vypravěčka, Velké maličkosti nebo Je to i můj život. A ani Kniha dvou cest v tomto ohledu není výjimkou.

Tentokrát pro nás autorka připravila koktejl umíchaný z egyptských hieroglyfů, pohledů na umírání, paralelních vesmírů a životních rozcestí. Konkrétně sledujeme příběh Dawn, která stojí před ožehavým rozhodnutím: má pokračovat ve svém dosavadním žití po boku manžela a dcery? Nebo se vrátit ke starému životu, osudové lásce a egyptologické vášni? Na první pohled jasná volba – přece nemůžete jen tak „z rozmaru“ rozbourat patnáctileté manželství. Co když se ale ocitnete tváří v tvář smrti a srdce vám našeptává něco úplně jiného?

Kromě reflexivní roviny na knížce vyzdvihněme to, jak sugestivně autorka dokázala vykreslit prostředí. Vyprahlá egyptská krajina plná písku vás totiž dokonale pohltí. Pohybujete se mezi hrobkami, mumifikovanými těly, vykopávkami, prohlížíte si staré obrázkové znaky a necháváte se ovívat zajímavostmi ze světa egyptologie.

V tomto bodě by bylo možná dobré upozornit na skutečnost, že ohledně reálií byla autorka skutečně důkladná. Možná i víc, než je u ní obvyklé (a že je ta laťka pořádně vysoko). Postupně vás zasvěcuje do systému staroegyptského písma, dějovou linku prokládá poučnými historickými fakty, střípky z mytologie.

A tudíž pozor: na některé čtenáře by těch vzdělávacích okének mohlo být až moc. Na druhou stranu – pokud ve vás ale dříme byť jen malinká jiskřička egyptologické zvědavosti, tak tenhle aspekt naopak oceníte. Nestanete se sice vševědoucím ohnivým okem boha Re, ale i tak se ledacos dozvíte.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Kniha dvou cest každopádně stojí za povšimnutí. Zapřemýšlíte si u ní, dozvíte se pozoruhodná fakta z archeologického prostředí, do toho všeho oblíbený princip „co by bylo, kdyby“ – zkrátka a dobře, tohle čtení si rozhodně užijete.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora