blog

Objevte staré známé dětské knihy v novém kabátku

Víte, které dětské knížky mám nejradši? Takové, které vycházejí po dlouhých desetiletích pauzy. Prostě nová vydání knih, které jsme milovali v osmdesátkách/devadesátkách. A že se jich za uplynulý rok urodilo!

Nová vydání knížek, jež na pultech knihkupectví chyběly třeba i třicet let, bývají pro nakladatele docela oříšek. Nebývá totiž jednoduché dopátrat se toho, kdo aktuálně vlastní autorská práva. A často se stává, že někdejší obálka už by současným malým čtenářům nepadla do oka. Někdy se mění dokonce i samotný název knížky. Takže za většinou takových knížek stojí spousty pátrání, vymýšlení, zkoušení různých typů moderní grafické úpravy… Ale výsledek za to všechno téměř pokaždé stojí!

Zimní knížka pro Lucinku

Typickým příkladem takového počinu je třeba Zimní knížka pro Lucinku. Tahle půvabná záležitost z pera Mileny Lukešové s unikátní grafickou úpravou vyšla poprvé už v sedmdesátých letech a podruhé v osmdesátých. A pak… nic. Až předloni ji vzkřísili ve slovenském nakladatelství Stonožka. A nová obálka je tak krásná, že slovo dalo slovo a od loňska je na světě nové vydání i v češtině. Příběh holčičky Lucinky, která tráví prosinec u babičky a dědečka na venkově, zatímco doma ve městě se pro ni zatím chystá velké překvapení, tak konečně může okouzlovat nové malé čtenářky i čtenáře.

Magor dětem. Tentokrát v leporelu!

Ptala se Františky Marta – to je pozoruhodné leporelo, které „vytáhlo“ jednu z básní sbírky Magor dětem, jíž Ivan Martin Jirous postupně napsal svým dvěma dcerám v četných dopisech z vězení. Ze všech básniček a pohádek ve sbírce obsažených měla Marta, která se dnes věnuje mj. i ilustrování, nejradši právě tuhle. A tak se Ptala se Františky Marta dočkala prvního samostatného vydání – s obrazovým doprovodem jedné z jmenovaných.

Podruhé uprostřed hlubokých lesů a mezi indiány

Možná máte pocit, že knížku Malý dům ve Velkém lese Laury Ingallsové Wilderové jste ještě nikdy v ruce nedrželi. No… Ano i ne. Nevzpomínáte si na knihu Uprostřed hlubokých lesů a mezi indiány, kterou vydalo v roce 1992 nakladatelství Svoboda? Líčí příhody malé holčičky Laury, která spolu se svou rodinou (taťkou, mamkou, starší sestrou Mary a maličkou Carrií) osidluje americký Středozápad. Kolem jejich srubu se potulují obrovští medvědi, mamka sama vyrábí máslo i sýr, taťka občas zajede na koni daleko do města a přiveze látku na šaty nebo, považte, dokonce sklo do okna! A tahle poutavá autobiografická kniha (Laura v příběhu je totiž skutečně tatáž Laura, která knihu napsala) v sobě při svém prvním českém vydání ukrývala ve skutečnosti knihy dvě – jak první díl série (ano, hádáte správně, Malý dům ve Velkém lese), tak hned i druhý, nazvaný Malý dům na prérii. Je to jedna z nejpopulárnějších dětských sérií za oceánem, dnes už skutečná klasika americké literatury pro děti. Snad se brzy dočkáme i nového vydání dalších dílů!

Čtěte také  13 skvělých dětských knih ze školních lavic

Neplač, muchomůrko

O pečlivé reedice knih Daisy Mrázkové se stará nakladatelství Baobab. Jako poslední přibylo nové vydání půvabné knížky Neplač, muchomůrko – ta chyběla na trhu bezmála dvacet roků. Úplně poprvé vyšla ale už v polovině šedesátých let, a to ve Státním nakladatelství dětské knihy. Nejnovější vydání je už vydáním pátým. Pamatujete si na Kateřinu, která s tátou myslivcem bydlí v hájovně? Jakpak by ne, to je přece ta holčička, Pána lesů, co má zelenou krev! Ale jestli vás v dětství minula, konečně je tu opět možnost toulat se s ní po lese plném krás.

Letos devadesátiletý Alois Mikulka

Víte, že ilustrátor Alois Mikulka oslaví v létě nádherné kulatiny? Při této příležitosti se chystá nejen jeho výstava v Brně, ale světlo světa znovu spatřilo (a ještě letos spatří) několik jeho knížek. Na konci loňského roku znovu po letech vyšla ta O zvířátkách a divných věcech, kterou pan Mikulka nejen ilustroval, ale jednotlivé pohádky i sám napsal. Vzpomínáte si na tu o tom, jak šla stonožka na fotbal? Nebo o tom, jak se slůně nachladilo? Já mám možná nejraději pohádku Nedělní výlet, protože hlavním hrdinou je v ní parní válec. A řekněte – kolik znáte pohádek o parním válci? Ale to je prostě celý Alois Mikulka! Jak je dobře, že ho zase máme v knihkupectví!

Přejeme vám, abyste se spolu s vašimi malými čtenáři mohli znovu a znovu vracet do dětských let – nejen nad těmito knížkami!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora