blog

Takové maličkosti: Svíravé napětí mezi řádky

Květnovou knihou našeho Čtenářského klubu jsou Takové maličkosti od Claire Keegan, tenká novela, kterou v pohodě přečtete za jeden večer, ale pravděpodobně v ní uvíznete nadlouho.

Na tuhle knihu jsem přišla náhodou na popud kamarádky, byť novou řadu světových společenských románů od nakladatelství Prostor sleduju už nějakou dobu (ty obálky!). Irsko po literární stránce prozkoumané nemám, proto jsem byla ráda, že začnu zrovna s Claire Keegan, autorkou, jejíž knihu kritici zařazují po bok Charlese Dickense a Trumana Capoteho. Od novely Takové maličkosti jsem nicméně neměla velká očekávání a vlastně ani pořádně nevěděla, co na mě v knize čeká.

Příběh tematizuje tzv. “Magdaleniny prádelny”, tedy prádelny katolické církve, které nabízely přístřeší a jídlo za práci tehdy řečených “padlým ženám” – ženám, na které se na začátku minulého století pohlíželo skrz prsty proto, že přišly do jiného stavu s někým jiným než se svým manželem (na okolnosti se nehledělo, bylo to tehdy kladeno za vinu pouze ženám), nebo proto, že se živily jako prostitutky či měly mentální či fyzické znevýhodnění, případně dokonce i proto, že byly na tehdejší poměry “příliš krásné”. To, co katolická církev předkládala světu jako azylový dům pojmenovaný podle Máří Magdalény, mělo ale mnohem spíš vězeňský charakter a se ženami se mnohdy zacházelo jako s otrokyněmi. Poslední taková Magdalenina prádelna se v Irsku uzavřela až v devadesátých letech 20. století.

Hlavním hrdinou příběhu Takové maličkosti je Bill Furlong, obchodník s topivem, který si, ačkoliv měl drsný začátek života, nemůže stěžovat – má dobrou práci, mezi sousedy je oblíbený, manželka a pět dcer mu dělají samou radost. Příběh odehrávající se v 80. letech minulého století měl po celou dobu až téměř dickensovskou atmosféru – jako byste se přenesli nikoliv o čtyřicet let zpátky, nýbrž o víc jak století. Ze stránek se sype sníh, line se vůně vánočního dortu, skoro jako byste slyšeli rolničky na náměstí. Na druhou stranu už od začátku máte jakýsi zvláštní svíravý pocit, protože víte, že pod tímhle vším se ukrývá ještě něco dalšího – něco nepěkného, tajemství, které můžete odhalit a ukázat světu, nebo jej ignorovat a tvářit se, že není.

K tomu si ještě přičtěte existenciální krizi hlavního hrdiny a velmi úsporný styl psaní autorky a máte novelu, která mezi řádky dává vědět podstatně víc než to, co je v knize napsáno. Mimochodem, už brzy se můžeme těšit na filmovou adaptaci od produkční společnosti Matta Damona a Bena Afflecka. Hlavní role Billa Furlonga se chopil Cillian Murphy.

Je to brilantně napsaný příběh, který ve vás bude dlouho rezonovat a vsadím se, že o něm ve Čtenářském klubu budeme dlouho debatovat (a nesmírně se na to těším). Nezapomeňte, že stejně jako obvykle najdete ve facebookové skupině našeho klubu kód na poštovné zdarma na objednávku, ve které budou v květnu i Takové maličkosti.

Čtěte také  Tichý pláč: Můžete začít s detektivní sérií až od 6. dílu?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora