blog

Výběr nejlepších knih první poloviny roku, které si musíte přečíst

Všichni si jistě děláme seznamy našich oblíbených knih a také těch, které byly, alespoň podle nás, v uplynulém roce nejlepší. V Martinusu jsme dali hlavy dohromady a vybrali jsme tři česká a tři zahraniční díla, která za nás patřila k těm nejlepším a určitě si zaslouží místo i ve vaší knihovně.

Ještě předtím, než se pustíte do čtení, na chvilku se zastavte a zamyslete. Jaké jsou podle vás ty nejlepší knihy tohoto roku? Co nejlepšího knižního vás zatím letos potkalo? Pokud máte hotovo, pusťte se do čtení a zjistěte, jestli se něco z těch nej protíná i s naším výběrem. Nebudeme vás dlouho napínat, tady jsou!

Les v domě | Alena Mornštajnová

Myslím, že Alenu Mornštajnovou nemusíme blíže představovat.  Díky románu Hana si získala srdce všech čtenářů a po právu se stala nejčtenější českou autorkou. Svou v pořadí šestou knihou pro dospělé, opět dokázala zaujmout široké publikum. Kniha Les v domě lákala nejen svou obálkou, ale i anotací, která vypráví o Cácoře a nelehkém dospívání v domě s prarodiči. Cácora to v životě neměla jednoduché, otec odešel od rodiny, matka se příliš nestarala a cestou k dospělosti ji doprovázela jen přísná babička a málomluvný děda. Kolem domu se navíc rozprostírá les, který skrývá nejedno tajemství. A co skrývá hlavní hrdinka? Nemůžeme opomenout ani fakt, že se kolem knihy rozpoutala debata ohledně autorství původního příběhu týkající se ilustrátorky Toy Boy. Tahle kniha rozhodně rozvířila literární vody víc, než kterákoli jiná z posledních let.


Těla | Klára Vlasáková

Klára Vlasáková se rozhodla ve svém románu cílit na dvě ženské hrdinky. Čerstvě provdaná Róza a její matka Marie se staly vypravěčky příběhu, který má za úkol poukázat na běžné starosti žen v dnešní společnosti. Jejich neschopnost komunikace, postupné vzdalování, pocity samoty a rovněž starosti na vás dýchnou z každé další kapitoly. Hlavními motivy knihy se staly vztahy rodičů a dětí, mateřství, zacházení se seniory, stárnutí a především proměny našeho těla. Autorka si záměrně vybrala čistě ženskou dějovou linku, abychom nahlédli pod pokličku ženské energie a připomněli si, jak je na naše blízké nahlíženo. Doporučte tuto knihu svým známým – především všem tetičkám, sousedkám, kamarádkám a dalším. V každé větě je totiž skrytý význam, který je potřeba objevit.

Čtěte také  U jezera: Kvalitní sonda do nefunkční rodiny

U severní zdi | Petra Klabouchová

Znáte příběhy dětských obětí komunistického režimu pohřbené v hromadných hrobech Ďáblického hřbitova? Že ne? Nedivíme se vám. Málokterá hodina dějepisu se tomuto tématu věnovala. Petra Klabouchová se ho rozhodla více přiblížit v románu U severní zdi, aby tento příběh dostala do bližšího povědomí. Je důležité si připomínat skutečné osudy všech hrdinů, zvlášť pokud se jedná o politické vězeňkyně a děti, které byly vězněny v pankrácké věznici. Jde o silné téma, v němž rezonuje lidská krutost, přihlížení a zavírání očí. Jestli hledáte příběh, na který budete ještě dlouho po přečtení vzpomínat, pusťte se směle do čtení. Přišel čas platit účty za padesátá léta…


Jak se stát jiným | Édouard Louis

Eddyho Bellegueula všichni známe pod pseudonymem Édouard Louis. Mladý talentovaný spisovatel, jenž pochází z Francie a v knihách přibližuje své dospívání, vztahy s rodiči, život ve Francii a LGBTQ+ tematiku. Po čtyřech dílech, které byly přeloženy do českého jazyka, vyšla v pořadí již pátá kniha s názvem Jak se stát jiným. Na co se v románu můžeme těšit? Édouard Louis bere čtenáře na cestu sebepoznání. Jsme svědky jeho dospívání, přechodu ze střední školy na univerzitu, stěhování, nacházení kamarádů a lidí, kteří ho formovali. Pozorujeme jeho vytrvalost, jež mu pomáhá se dostat tam, kam si přeje. Ale může se člověk měnit, aniž by ztratil sám sebe? Jak se stát jiným je rozhodně kniha, která stojí za pozornost a přiměje vás, pořídit si další knihy od autora.


Sedm manželů Evelyn Hugo | Taylor Jenkins Reid

Málokterá kniha byla viděna víc na sociálních sítích než kniha Sedm manželů Evelyn Hugo od Taylor Jenkins Reid. Aby ne, doporučoval ji každý čtenář a zcela po právu. Zřejmě vás nepřekvapí, když řekneme, že kniha je o sedmi manželech Evelyn Hugo. To je podle názvu knihy jasné. Ale kdo byla Evelyn Hugo a proč měla sedm manželů? Taylor Jenkins Reid píše skvělé romány, které vás hned od první stránky chytnou a nepustí, dokud nepřelouskáte celé dílo. I v tomto případě se ponoříte do života hollywoodské legendy, která chce převyprávět svůj příběh novinářce Monique Grantové a uvést věci na pravou míru. Mnoho lidí ji má za zámožnou celebritu, jež nemá city a jde si tvrdě za svým. Opravdová Evelyn Hugo poodkryje část svého srdce a po přečtení budete mít pocit, že je hlavní postava skutečná. 

Čtěte také  Pět odeonek, které chci číst o prázdninách

Všechen můj hněv | Sabaa Tahirová

Do třetice všeho dobrého, tedy spíše do naší šestice, jsme vybrali světový román Všechen můj hněv. Jak už název napovídá, na 360 stranách se můžeme těšit na silná témata jako je rasismus, domácí násilí, závislost a ztráta blízkého člověka. Nahlédněte do života dvou kamarádů z pakistánské rodiny, kteří žijí v Americe a každý si nese svůj úděl. Zlomí vám kniha srdce? Ano. Skrývá se v ní silné poselství? Ano. Potřebujete si knihu přečíst? Třikrát ano! V úvodu na vás čeká varování před tématy, jež jsou v knize obsažené. A pokud jste fanoušci playlistů – jeden existuje i pro Všechen můj hněv.

Milí knihomolové a milé knihomolky, snad jsme vám s výběrem udělali radost a namotivovali jsme vás k přečtení knihy, která třeba není vaším oblíbeným žánrem, ale dáte jí díky seznamu šanci. Čtení zdar!

Michaela Kováříková

Jsem sběratelka pohledů, opravdová milovnice kaváren a knihomolka, jejíž vášní je současná česká literatura. Pro Martinus píšu rozhovory a články. Snažím se ke každé knize přistupovat s pokorou a láskou. Do snídaně jsem schopna uvěřit v šest nemožností a na cesty s sebou balím minimálně tři knihy.

Příspěvky autora