blog

Tipy na ,,No Plot Just Vibes“ knihy

Velmi často se mi stává, že nepotřebuju, aby v knize byla nějaká zásadní zápletka a rozuzlení a stačí mi, že si procházím nějakou výraznou atmosférou, pocity a emocemi, že na mě příběh nějak intenzivně působí. Konečně se ve světě objevilo označení „No Plot Just Vibes“, které to dokonale vystihuje.

Do češtiny by se to dalo přeložit přibližně asi jako „žádný děj, jen atmosféra“ a jde o romány, které se spíše než na děj nebo zápletku soustředí na to, jak se vyvíjí jednotlivé postavy, jak se cítí nebo zkoumají nějaké obecné lidské problémy. Obvykle se to týká společenských románů, protože knihy jako thrillery, detektivky, horory, nebo třeba romantické knihy jsou hnány kupředu nějakým problémem, který se v příběhu řeší.

Vsadím se, že je vás víc – čtenářů a čtenářek, kteří si aspoň občas taky rádi užijí knihu, ve které se nemusí nic zásadního stát, a přesto si z jejího čtení odnesete silné emoce. Takových knížek je samozřejmě neuvěřitelně moc (a vsadím se, že jste nějakou takovou „No Plot Just Vibes“ knihu už četli), ale řekla jsem si, že se v novém článku právě na tohle zaměřím a dám dohromady pár tipů na ty zaručeně skvělé.

Můj odpočinkový rok | Ottessa Moshfegh

Ottessa Moshfegh je mým velkým objevem letošního roku a jsem moc ráda, že právě knihu Můj odpočinkový rok jsme měli letos i v martinusáckém Čtenářském klubu, byť se jedná o starší kousek. Jde o příběh plný černého ironického humoru, ve kterém se hlavní hrdinka, která má zdánlivě dokonalý život, rozhodne, že prospí celý rok. Je to bláznivé, překvapivě křehké a pod rouškou rozmazlenosti ukrývá hrdinka spoustu bolesti.


Normální lidi | Sally Rooney

Na v podstatě všechny knihy od Sally Rooney by se dala dát nálepka „No Plot Just Vibes“, ale tahle to křičí asi nejvíc ze všech. Vztahy, vztahy, vztahy, dvojice, která se přitahuje jako magnet, sebedestrukce, smysl života… je to tam prostě všechno a čtenáři a čtenářky po celém světě tuhle knihu nadevše milují. Nedivíme se!

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Idiot | Elif Batuman

Tahle kniha vynesla autorce nominace na Pulitzera a přidala do literárních vod báječný příběh o strastech i slastech dospívání a formování osobnosti ve světě, který je opojný a zneklidňující zároveň. Čeká tu na vás e-mailová korespondence, první ročník na Harvardu, Paříž i maďarský venkov. Čte se to skvěle a vsadíme se, že hlavní hrdinky a hrdiny si zamilujete.


Malibu v plamenech | Taylor Jenkins Reid

Tohle báječné čtení vás úplně pohltí! Přenesete se do osmdesátek, do světa celebrit a surfařů. Z knížky se sype rozpálený písek a skoro jako byste na stránkách cítili slanou vůni oceánu. Slibujeme, že osudy čtyř sourozenců vám už po pár stránkách nebudou lhostejné a je nesmírně zajímavé sledovat, jak se jejich postavy během příběhu vyvíjejí.


Cleopatra and Frankenstein | Coco Mellors

A na závěr jedna kniha v angličtině, která se ale už letos na podzim dočká své české adaptace. Coco Mellors napsala tklivou baladu o toxickém vztahu a o hledání sebe sama. Bolí každý řádek, ale nemůžete přestat číst a pokud vás baví do nejmenšího detailu rozebírat emoce a pocity a hledat v jednotlivých situacích nebo momentech odraz svých vlastních emocí a zážitků, tohle bude to pravé čtení pro vás.

Která knížka z našeho výběru vás zaujala nejvíc?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora