blog

Máte chuť na ujetou sci-fi knížku? Zkuste Šňůraře!

Šňůraři. Sci-fi román, který láká příslibem intergalaktického absurdního humoru a sklenicí od okurek. Už jste na něj narazili? Pokud ne, nevadí – dneska to napravíme. Pravda je, že tahle knížka asi nebude úplně pro každého čtenáře. Ale kdo ví? Třeba jste právě vy jedním z nich! A čím že si vás titul získá?

Chris Panatier je právník s uměleckými sklony, který momentálně žije v Texasu se svou ženou, dcerou a několika psy. Na kontě už má řadu povídek a tři rományŠňůraři (v originále Stringers) jsou nicméně jeho první knihou přeloženou do češtiny.

Hlavním hrdinou tohoto divokého vesmírného dobrodružství je pozemšťan jménem Ben, který oplývá encyklopedickými znalostmi v oblasti starožitných hodinek a zoologie – například fakt dost ví o páření hmyzu. Divné ale je, že vůbec netuší, kde ke všem těm informacím přišel. Odkud je má. A právě tohle jeho požehnání (nebo spíše prokletí) ho vrhne do víru událostí, o kterých tak úplně nesnil.

Na zahraničních knižních databázích lidé často tvrdí, že se při čtení Šňůrařů smáli nahlas. Přiznám se, že já jen sem sem tam a převážně v duchu. V každém případě se jedná odlehčený a vtipný text, jehož humor je směsicí vynalézavých slovních vyjádření, absurdity (dvojice protagonistů například cestuje vesmírem s pikslou kyselých okurek) a decentního koření v podobě „záchodových“ vtípků. Je tohle váš šálek kávy? V tom případě jste na správné adrese.

O tomto románu se také říká, že je super volbou fanoušky Stopařova průvodce po Galaxii. Proto bych ráda poznamenala, že k mistru Adamsovi mají Šňůraři přece jen daleko. Pár styčných bodů by se tu sice našlo, to nelze popřít. Za sebe bych ale řekla, že Panatierův humor je postavený trochu jinak, jeho svět je popisován mnohem techničtěji a méně absurdně. Zkrátka a dobře – dalšího Stopařova průvodce raději nečekejte, ať nemáte zkreslená očekávání.

Tím ale nechci říct, že by byli Šňůraři jakkoli méněcenní. Naopak. Tahle knížka dokonale sedne čtenářům, kteří milují akci a intergalaktická dobrodružství. Příběh má spád, pořád se něco děje. Takže – pokud máte chuť se zakousnout do akčního, lehce absurdního sci-fi románu, kolem kterého navíc poletuje sexuálně aktivní hmyz – tohle by mohlo být kvalitní sousto pro vás.

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

A jedno doporučení na závěr – radím nepřeskakovat poznámky pod čarou. Občas totiž mají šťávu!

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora