blog

5 tipů na to, jak se namotivovat k častějšímu čtení v roce 2024

Nový rok je ideální příležitostí pro předsevzetí nebo plány a motivaci na další životní období. Není samozřejmě nutné se do ničeho nutit, proto berte naše tipy spíš jako inspiraci k tomu, jak si najít více času na čtení i ve dnech, kdy se toho děje zkrátka hodně. Protože - a na tom se jistě shodneme - čtení je prostě jedna z nejlepších věcí na světě :-)

Bilancování už jsme si užili, proto jsme se rozhodli, že v tomhle knihomolském dopisu rovnýma nohama skočíme do nového roku a přichystali jsme si pro vás 5 tipů na to, jak se v novém roce namotivovat na to, abyste častěji četli a – hlavně – abyste nacházeli knihy, které vás budou bavit a dělat vám radost. Věříme totiž, že na každého čeká ta správná kniha a že kdo chce, tak si více času na čtení najde, i když je to samozřejmě někdy těžší než jindy. Věříme ale, že s těmihle několika krůčky vám půjde čtení letos úplně samo!

1. Nechte si poradit tu pravou knihu

To, že vás nebaví něco, co pohltilo vaše nejlepší kamarády, je naprosto v pořádku – tisíc čtenářů rovná se tisíc chutí! Důležité je, abyste se tím nenechali odradit. Pokud vás kniha nebaví, klidně ji odložte, nemusíte přečíst všechno, co jste rozečetli. Zásadní je taky to, abyste si našli tu pravou knihu, která vás bude bavit. Od toho jsme tu samozřejmě my a máme radost pokaždé, když se nám podaří spojit čtenáře s jeho novým čtením – rádi vám poradíme ať už osobně v našem knihkupectví v Brně nebo online třeba formou Knihomolského pomocníka.


2. Ukliďte si v knihovně

To byste nevěřili, jaké zázraky dělá uklizená knihovna! Hned budete mít lepší přehled o tom, co v ní máte a jak už to tak bývá, často se takhle podaří najít dávno zapomenuté poklady, které jste si kdysi pořídili a nikdy nepřečetli. Mrkněte na knihy, které už máte doma, třeba je mezi nimi zatoulaná nějaká, která vám padne do oka. Ty, které vám už radost nedělají, pošlete do našeho Knihovrátku – nejenže tak uděláte radost někomu jinému, kdo třeba zrovna tuhle knihu shání, ale taky díky tomu získáte poukázku na nákup nových knížek v Martinusu. A mít doma vždycky něco ke čtení je základ!


3. Přidejte se do Čtenářského klubu Martinusu

Už pátým rokem funguje náš Čtenářský klub Martinus a začátek roku je nejlepší příležitostí zapojit se! Jak? Jednoduše na začátku měsíce mrknete na náš tip na knihu měsíce, třeba na našem Instagramu nebo Facebooku, navíc pro vás vždycky máme kód na poštovné zdarma a knihu se slevou na webu i v knihkupectví v Brně. Vsadíme se, že takhle objevíte čtení, které byste třeba jinak úplně minuli a seznámíte se tak s báječnými autory a autorkami a knihami, které jsme četli a podle nás opravdu stojí za to.


4. Pět stránek před spaním

Čtení je návyk a abyste ho zakomponovali do svého života, stačí na to opravdu jednoduchý cvik – každý večer před spaním si dejte pět stránek z rozečtené knihy. Pět stránek zvládnete přečíst i při opravdu velké únavě, a tahle maličkost vás postupem času přiměje zvyknout si na to, že kniha je neoddělitelnou součástí vašeho dne. Navíc je vědecky dokázáno, že čtení před spaním snižuje stres a zlepšuje kvalitu spánku a vsadíme se, že když se ponoříte do příběhu, pět stránek vám bude brzy málo!


5. Noste knihu všude s sebou

Bez knížky ani ránu! Zkuste rozečíst více knih najednou, bichli nechte doma a tenké příběhy noste všude s sebou. Strávíte tak kvalitní čas i při jízdě MHD, nebo třeba při čekání u doktora. Navíc je to skvělá příležitost vyzkoušet i jiné druhy čtení než to “klasické” v tištěné knize – možná tohle bude ten první rok, kdy si pořídíte čtečku, nebo zkusíte audioknihu, co říkáte? 🙂

Nezapomeňte na to, že čtení je inspirace a učení, a taky zábava a oddych – zkrátka by vás mělo hlavně bavit! Doufáme, že nám dovolíte provázet vás knižními příběhy i v letošním roce a těšíme se na tu zábavu, kterou si během toho jistojistě užijeme! ❤️

Čtěte také  5 nejkrásnějších knihkupectví v Evropě

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora