blog

Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Okouzlují vás knížky natolik, že byste chtěli napsat svou vlastní? Super! Jak se ale staví dobrý příběh? Kde brát inspiraci? Zasekli jste se u „kapitoly první“ a ne a ne s ní pohnout? V tom případě není od věci hledat podněty u zavedených spisovatelů a něco si o psaní přečíst. Jedna taková knížka nedávno vyšla: jmenuje se Tvůj příběh, napsala ji Ruta Sepetys a pro začínající autory to může být příjemný start.

Titul s názvem Tvůj příběh Ruty Sepetys bych definovala jako docela šikovnou příručku pro začínající autory. Možná už jste na podobně orientované publikace narazili, třeba na Kingovu knihu O psaní nebo na Velké kouzlo od Elizabeth Gilbert. Tvůj příběh je ale zase malinko jiný. Jednak je napsaný mimořádně přehledně, srozumitelně a jednoduše (což je občas k nezaplacení), a jednak se zaměřuje především na samotný základ beletristického psaní – tj. na stavění příběhu. Dozvíte se, jak vytvářet zápletky, pracovat s postavami nebo vytvářet autentické dialogy.

Hlavní autorčinou myšlenkou přitom je, že inspiraci ke psaní je třeba hledat ve vlastním životě. Odtud „Tvůj příběh“. Kromě základních pilířů spisovatelství proto v knížce najdete i nespočet skvělých tipů na to, jak pročesávat své vzpomínky a nacházet v nich skryté perly. A protože Ruta Sepetys nezůstává jen v obecné rovině, můžete se těšit i na její vlastní životní příhody – ty mimochodem zaujmou samy o sobě a rozhodně se u nich nebudete nudit.

Z tohoto důvodu si myslím, že by vás titul mohl zaujmout i v případě, že jste „pouze“ fanoušky Ruty Sepetys (bez spisovatelských ambicí). Není to sice celistvé vyprávění jako Mlčící fontány nebo V šedých tónech, ale ony i ty střípky z autorčiny minulosti stojí za přečtení. Navíc nikdy není na škodu zjistit, jak (a z čeho) naše oblíbené literární poklady vlastně vznikají.

A nakonec nesmím zapomenout zmínit, že každá kapitola je ukončena stránkou či dvoustránkou s praktickými úkoly – jednou máte přepsat dialog tak, aby byl čtivější, jindy popsat konkrétní situaci z různých úhlů pohledu. Je to takový trénink „nanečisto“. Přiznám se, že já osobně nejsem typ člověka, který by se do podobných cvičení hnal. Na druhou stranu se i tady dají najít náměty k zamyšlení a není jich málo… Takže nakonec – proč ne?

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

Jestliže tedy hledáte motivaci ke psaní a nějaké to know-how, Tvůj příběh je jedna z knížek, která by vás mohla posunout o krok dopředu. A kdo ví? Třeba vás to konečně nakopne nažhavit klávesnici a pustit se do psaní. Držíme palce!

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora