blog

Proč vyzkoušet e-knihy & audioknihy

Řekla jsem si, že bych vás po delší době mohla zase trochu navnadit i na jiné způsoby čtení, než je klasická tištěná kniha. Proč byste měli alespoň vyzkoušet e-knihy a audioknihy, jaké benefity tyhle způsoby čtení nabízejí a jak s tím vlastně začít?

Stejně jako většina čtenářstva i my v Martinusu preferujeme především čtení klasických tištěných knih. Forma, která spatřilo světlo světa díky vynálezu knihtisku kolem roku 1440, je stále tou nejpreferovanější formou čtení a věříme, že tomu tak bude i nadále – třeba i díky trendům jako jsou ilustrované ořízky a speciální obálky knihy neztrácí na své popularitě.

Pokud ale cítíte, že byste rádi četli víc, prožíváte čtenářskou krizi nebo máte během dne prostor na to si číst, jen vám zrovna nevyhovuje držet v ruce knížku, mám pro vás dobrou zprávu – tyhle potíže dovedou e-knihy a audioknihy snadno vyřešit.

Jaké mají e-knihy a audioknihy benefity?

Je to nasnadě, ale pojďme si je ve stručnosti zopakovat:

E-knihy můžete číst ve čtečce, na obrazovce počítače, v telefonu i v tabletu. Do všech zařízení se jich vejdou tisíce, nemusíte tak třeba na dovolenou táhnout tři a více knih, když se nemůžete rozhodnout, která bude ta pravá 🙂 Čtečku můžete číst i ve tmě za pomoci podsvícení a mnoha průzkumy je prokázáno, že nekazí oči tolik jako jiná elektronická zařízení. Navíc jsou e-knihy báječným pomocníkem při čtení v cizím jazyku – můžete si totiž do čtečky stáhnout slovníček a pokud budete potřebovat přeložit nějaké slovo a zjistit jeho další významy, jednoduše na něj kliknete a nemusíte se vytrhnout ze čtení a dívat se do telefonu.

Audioknihy vám přinesou do života další rozměr příběhu, často totiž bývají nádherně, někdy až divadelně zpracované, s hudebním podkresem a hlasy propůjčenými od známých herců a hereček, dabérů a dabérek. S audioknihou můžete vařit, uklízet, sportovat, nebo řídit – je to zkrátka jako intenzivnější poslouchání podcastu.

Odkud začít?

Leckdy je nejtěžší s novým způsobem čtení začít, ale jakmile se do toho pustíte, jde to pak už samo. Co se e-knih týče, doporučuji počkat si na dlouho očekávanou novinku, které se nemůžete dočkat a stáhnout si ji do telefonu nebo do počítače. Uvidíte, že za chvíli si budete chtít pořídit čtečku, která bude ideálním společníkem třeba na letošní letní dovolenou 😁

Když dojde na audioknihy, tam je to o fous jednodušší – prostě si můžete stáhnout nový příběh a hned začít poslouchat v telefonu. Eventuálně si samozřejmě můžete pořídit tisíce knih na CD, pokud je máte kde přehrát. Nebojte se ale hodit si do telefonu nové čtení hned teď.

Nejrychlejší objednávka

U e-knih a audioknih ke stažení je ještě jedna ohromná výhoda – můžete je mít u sebe doslova kdykoliv se vám zlíbí. I když se naši martinusáčtí skřítci snaží odeslat vaše objednávky ze skladu co nejdříve a obvykle se nám to daří skvěle, takovou rychlost, jakou mají tituly ke stažení, zkrátka nedovedeme 🙂 Pokud tedy potřebujete nové čtení teď hned, ať už jste zrovna kdykoliv, stačí mít připojení k internetu a můžete nakupovat. E-kniha či audiokniha přiletí do vašeho účtu na Martinusu za pár vteřin.

Ultimátní tipy na to, s čím začít

Chtěli byste tip na to, kterou e-knihu vyzkoušet jako první a co si pustit do uší? Posílám tipy na tituly, které jsem v obou verzích vyzkoušela a můžu se zaručit za to, že s nimi nesáhnete vedle.

Shuggie Bain | Douglas Stuart

Tuhle knihu jsme ve Čtenářském klubu Martinus četli v březnu a pokud jste to náhodou nestihli, určitě doporučuji pustit se do ní kdykoliv jindy. Je to totiž nezapomenutelný, syrový výlet do skotského Glasgow v osmdesátých letech, na který budete dlouho vzpomínat. Ať už pro témata, která rezonují i v dnešní době, nebo pro neuvěřitelně citlivé zpracování či pro vycizelovaný jazyk autora – zkrátka a dobře, stojí za to! Protože je to poměrně tlustá kniha (příběh se rozléhá na více než pěti set stránkách), věřím, že oceníte, že si knihu můžete vzít všude s sebou ve čtečce, aniž by vám zabírala spoustu místa a ničila vaše záda 🙂


Eleanor se má vážně skvěle | Gail Honeyman

Tahle audiokniha bude ideální na “rozposlouchání se”, pokud už rádi posloucháte podcasty, chcete něco, co udrží vaši pozornost, ale nepůjde o složité čtení se spoustou postav, ve kterém byste se ztráceli. Tahle kniha obsahuje pár nečekaných twistů, díky kterým v pozornosti určitě nepolevíte, ale nevadí, když se při jejím poslechu na chvíli zamyslíte a přestanete dávat pozor, vsadím se, že se v ději neztratíte. Je úsměvná, divná, smutná a překvapivá a mám ji ve velké oblibě, tak ji zkuste taky!

Tip na závěr

Pokud byste se před čtením e-knih a poslechem audioknih chtěli ještě trochu “rozehřát”, doporučuji pustit si martinusácký spřátelený podcast Zelené světlo, kde najdete epizodu věnovanou e-knihám a audioknihám. Společně se svou kolegyní Lucií z Martinusu tu dopodrobna rozebíráme, jak jsme se vydaly do světa e-knih a audioknih, co nám vyhovuje více a taky jsme vyzkoušely jeden drobný, e-knižně-audioknižní experiment.

Nebojte se toho a pusťte se do objevování nových způsobů čtení, věřím, že to dříve či později oceníte a i kdybyste zjistili, že vám nic nevyhovuje tolik, jako klasická tištěná kniha, knihomolské zážitky za to určitě stojí 🙂

Čtěte také  Tipy na to, jak se rozečíst v cizím jazyce

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora