blog

Den nepřečtených knih: 91 % lidí by chtělo věnovat čtení více času

Letošní Den nepřečtených knih už je za rohem, stejně jako každý rok jej oslavíme 31. srpna. O co vlastně jde?

Každý rok v Martinusu upozorňujeme na fakt, že je důležité knihy nejen kupovat, ale taky číst ty, které už máme doma. Co si budeme povídat, většina náruživých čtenářů a čtenářek bude mít vždycky doma minimálně pár knížek navíc (a nic proti tomu, vždycky je dobré mít na výběr z vícero knih, když si vybíráte nové čtení), v Martinusu ale věříme, že je fajn čas od času prozkoumat a uklidit svou domácí knihovnu – je velká pravděpodobnost, že objevíte nějakou skvělou knihu, která si zaslouží vaši pozornost.

Z našeho nejnovějšího průzkumu, do kterého se zapojilo téměř 1 700 lidí, z nichž 38 % věnuje čtení přes 5 hodin týdně a 63 % z nich vlastní více než 100 knih vyplývá, že drtivá většina z nich by ráda četla ještě více – téměř 91 % z nich má pocit, že by rádi do čtení investovali ještě více času.

Třicet procent knihovny zůstává nepřečteno

Nejvíc jim ovšem čas bere práce (35 %) a péče o rodinu (17 %). Čas strávený na sociálních sítích je pak na třetím místě (12 %). V průměru lidé oslovení v průzkumu mají nepřečteno zhruba třicet procent ze své knihovny – v případě knihovny o přibližně sto knihách by to tedy znamenalo, že přibližně třicet knížek v ní zůstává nepřečtených. Mrkněte na knihy, kteří dotazovaní nejčastěji zmiňovali jako nepřečtené.

Jak si ten čas na čtení v rámci běžného dne ale najít? Optali jsme se našich martinusáckých knihkupců a knihkupkyň a tohle jsou jejich osvědčené triky:

➡️ Dejte si čas na čtení do diáře. Všechno je to o prioritách – a ze čtení uděláte prioritu tak, že si ji dáte do diáře nebo třeba do kalendáře stejně jako kontrolu u zubaře nebo jako pracovní schůzku.

Čtěte také  Děláte si skutečně dost času na čtení? Oslavte s knížkou, co vám leží na stolku, Den nepřečtených knih

➡️ 5 stránek ráno nebo večer. Nastavte si, že každý den přečtete jen pár stránek – klidně třeba tři nebo pět – zkrátka číslo, které je opravdu velmi snadno splnitelné. Vsadíme se, že jich stejně přečtete minimálně o pár víc, je lepší si ale dávat malé cíle než chtít hned přečíst celou knihu.

➡️ Neztrácejte čas s knihami, které vás nebaví. Den nepřečtených knih je ideální příležitost projít knihovnu a zkusit se začíst do knížek, které už máte doma. Pokud vás ale nezaujmou, nebojte se je odložit a vyzkoušet jiný příběh.

Co s knihami, které už neplánujete číst?

Ukazuje se, že až 48 % dotazovaných čtenářů a čtenářek dají knihy, které už neplánují znovu číst, do výkupu. Vyhovuje jim odměna ve formě poukázky na další knihy (83 %), kterou nabízí právě martinusácký Knihovrátek. Díky této službě vyměníte své přečtené knihy za poukázku na nové čtení a navrch díky tomu můžete na Martinusu pořizovat přečtené verze knížek za lepší cenu (a leckdy tak najdete i dlouho vyprodané poklady).

Přejeme vám krásný Den nepřečtených knih a dejte nám vědět, jakou knihu letos 31. srpna zkusíte rozečíst!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora