blog

Volání netvora: Skvělá kniha pro děti v nás

15.08. 2012

Už při prvním otevření knížky Volání netvora na vás padne taková zvláštně děsivá melancholie. Patrick Ness v předmluvě vysvětluje, jak se k psaní knihy dostal. Po smrti Siobhan Dowdové byl určen, aby knihu dopsal. Myšlenka smrti se pomalu line ze strany na stranu po celý zbytek knihy.
Třináctiletému Conorovi totiž umírá matka na rakovinu. Kromě toho ho v noci straší noční můry, táta žije v Americe a ve škole ho šikanují. Rozhádá se se svou nejlepší kamarádkou a situaci rozhodně nepomáhá ani jeho materialistická a moderní babička. Sedm minut po půlnoci k němu chodí Netvor – starý obrovský strom. Conora ale z nějakého podivného důvodu neděsí. Při čtení se několikrát usmějete nad Conorovými ironickými poznámkami na jeho adresu.

Líbí se mi originální příběh knihy – netvor, kterého se dítě nebojí, který nemá postrašit, ale vlastně pomoci. Noční můra si chce povídat. Vypráví Conorovi tři příběhy, ze kterých má poznat, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají.
 Čtvrtý příběh musí Conor vyprávět sám. Musí nahlas vyslovit ten příběh, který v sobě máme všichni – ten o našem největším strachu. Ten příběh, který bychom nikdy nikomu neřekli, a dokonce ho nepřiznali ani sami před sebou.

Kniha působí na první pohled jako dětský strašidelný příběh, ale tento rámec dalece přesahuje. Připomněla mi Malého prince, jeden z těch příběhů, ze kterých si můžete klidně vzít jen hlavní dějovou linii (která vás jen pobaví), a nebo zároveň i ty informace mezi řádky (které vás donutí na několik dní trochu přemýšlet). A přitom to není jedna z těch přemoudřelých knih pro děti, které by rády oslovily i dospělé. Autor jí dal (hlavně díky ironickým poznámkám Conora) dostatek nadhledu a ironie na to, aby tak působit prostě nemohla. Plyne, přirozeně, sama, dobře.

Čtěte také  Vraní oko: Nový případ pro Josefa Bergmana

Kromě toho je publikace skvěle ilustrována.

Díky knížce jsem se vrátila do dětských let, kdy jsme všichni měli své noční můry a své neviditelné hrdiny, kdy bychom přísahali, že existují a pomáhají nám na cestě do školy nebo při potyčkách s kamarády. Byla jsem na jeden večer malá holka, která se bála s Conorem. Plakala jsem. Po dočtení jsem si chvíli jen tak přemítala o životě. A to je přesně to, co chci, aby se mnou dobrá kniha dělala.

Skvělá kniha pro děti. Ještě lepší kniha pro vnímavé a hravé dospělé.

 

Volání netvora

Patrick Ness

Vydavatelství: Jota

Počet stran: 216 stran

ISBN: 9788074621512

Rok vydání: 2012

 

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.