blog

Stehy: Poctivě ušitý milostný trojúhelník

Pokud byste rádi sáhli po dobré vztahovce, určitě nepřehlédněte prozaickou prvotinu Sáry Zeithammerové. Její Stehy totiž stojí za to – je to svižný text, chytlavý, skvěle poskládaný. A kdo rád nakukuje vztahům pod povrch, ten si tohle čtení vychutná do poslední věty. Pojďme se knize mrknout na zoubek a rozebrat ji hlouběji.

Za knížkou stojí česká autorka Sára Zeithammerová. Stehy jsou jejím literárním debutem, v tomto případě nutno říct, že velice zdařilým. Ne, že by to u nás byla novinka; skvěle napsanými prvotinami už v minulosti překvapila například Ema Labudová se svým Tapetářem nebo nedávno Lucie Hušková s knížkou Símka. Nicméně konec odboček a vraťme se ke Stehům.

Jádrem této starorůžové knížky je klasický milostný trojúhelník: muž ve středním věku jménem Hynek a dvě zcela odlišné ženy. V úvodních řádcích vstupuje Hynkova milenka Anna do butiku s oblečením, který provozuje protagonistova manželka Lucie. A v průběhu této krátké návštěvy pak retrospektivní formou pomalu odhalujete minulost obou žen. Sledujete dvě cesty, které spojuje láska k jedinému muži.

Skvělým prvkem, který příběhu dodává hloubku, je dvojí vypravěčská perspektiva. V jednu chvíli pronikáte do Luciina života a vzápětí se před vámi rozvine úhel pohledu mladé studenty filozofické fakulty. A protože se náhledy těchto dvou postav výborně doplňují, tak prostě musíte vědět, „co na to ta druhá“.

Postavy jsou navíc perfektně vytvarované. Nejsou to sice žádní hrdinové (alespoň v heroickém smyslu ne), ale to vlastně vůbec není na škodu. Hynek, Anna i Lucie jsou na jednu stranu nedokonalí a chybující, ale právě díky tomu nakonec získávají na uvěřitelnosti. A protože vás autorka velice detailně zasvětí do jejich způsobu uvažování, tak je i docela dobře pochopíte.

Upozorňujeme ale – pokud v knihách hledáte především akci, Stehy nejspíše nebudou úplně pro vás. Kouzlo téhle knížky není založeno na překvapivých zvratech a z pohledu dějové linky by se dal titul označit za téměř statický. Pokud se ale rádi rýpete ve vztazích, doporučujeme zkusit. Je to moc hezká psychologická skládačka.

Zdá se tedy, že se v českých vodách objevila nadějná autorka a doufejme, že se od ní v budoucnu dočkáme dalších, neméně zajímavých kousků!

Čtěte také  Česká vlna: Přijďte na parádní knihomolskou akci od Hostu

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora