blog

5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Mezi knihomoly a knihomolkami jsou tací, kteří si říkají mood readers - čtení si vybírají podle nálady, která se často odvíjí například od ročního období nebo počasí, které je obklopuje. Nás tahle tendence tak úplně nemíjí a v zimních zasněžených (i nezasněžených) dnech se taky rádi zachumláme do deky s příběhem, ve kterém taky padají sněhové vločky :)

Přinášíme tipy pro milovníky a milovnice různých žánrů a témat v literatuře. Od společenského románu řešící vážné téma, přes kvalitní historický román, islandský masterpiece nebo něžnou romantiku až k TikTokové senzaci pro mladší čtenářstvo. Ať už si tedy v chladu nastávajících měsíců libujete nebo spíš tiše trpíte, s těmito knihami obojí půjde ještě líp. Kdo by si přeci jen nevybral, můžete kouknout i po našich dalších tipech

Takové maličkosti | Claire Keegan

Autorka nás v útlém románu zavede do Irska osmdesátých let těsně před Štědrým dnem, kde sledujeme Billa Furlonga, obchodníka s uhlím a dřevem v jeho nejvytíženějším období v roce. Musí se otáčet, protože zabezpečuje velkou rodinu a nahlížíme i na jejich rodinné zázemí, které neoplývá bohatstvím. Jedním z jeho klientů je klášter, který spravuje také prádelnu a mezi obyvateli města má podivnou pověst, protože v něm nežijí jen jeptišky, ale také „padlé“ ženy. O problematice Magdaleniných prádelen příběh vypráví poutavě, ale v náznacích, ze kterých mrazí. 


Zulejka otevírá oči | Guzel Jachina

Ultimátní tip pro milovníky a milovnice historického čtení. Kniha vypráví příběh Zulejky, třicetileté ženy žijící v malé tatarské vesnici, kde ji tyranizuje její manžel a tchyně. Žijí na malém statku, každodenním chlebem je neskutečná dřina, ale Zulejka jiný život nezná a nemá důvod mít pocit, že není spokojená. Jednoho dne roku 1930 je ale její manžel zastřelen rudým komisařem a je spolu s dalšími kulaky transportována na Sibiř, kde začíná život ještě krutější, dokud Zulejce nevysvitne naděje, pro kterou stojí za to jít dál. 


Tvá nepřítomnost je tmou | Jón Kalman Stefánsson

Tato kniha islandského autora, od kterého jsme si zamilovali každý řádek, který jsme kdy přečetli, není výjimkou. Tohle melancholické vyprávění vypravěče, který ztratil paměť a hledá sám sebe pomocí rodinné historie, se nás dotkly. Příběh plyne pomalu, s mnoha odbočkami v minulosti, které přináší dílčí příběhy jak krásné, tak tragické, osudové i pomíjivé, bolavé i hřejivé. Doporučujeme všem, kdo se rádi noří hluboko do příběhů, které občas bolí. 


S láskou z Londýna | Jules Wake

Čtěte také  Tove Janssonová a fenomén z Muminího údolí

Co by to bylo za seznam bez jedné zasněžené romantiky připomínající vánoční romantický film. Julie Caplin pod pseudonymem Jules Wake vám asi nemusíme dlouho představovat – pokud vyhledáváte něžnou romantickou literaturu, určitě už ji dobře znáte. Tentokrát se setkáváme s hlavní hrdinkou Tilly, která je maskérkou v zimou opěkněném Londýně, kde žije se svým snoubencem. Po nešťastném zavirovaném e-mailu se ale seznámí s ajťákem, se kterým zprvu nemá mnoho společného, v těžkých chvílích ji ale okouzlí svou racionalitou a ochotou řešit problémy. 


Icebreaker | Hannah Grace

Pětici uzavírá titul Icebreaker, který „zbořil“ TikTok a taky se jedná o romantický příběh. Potkáváme se v něm s cílevědomou, možná až bručounskou krasobruslařkou Anastasiou, která si jde za svým a nehledá žádnou vážnou známost. Naproti tomu Nate, kapitán hokejového mužstva, je dobrák od kosti, který je sympatický všem, které potká, včetně čtenářů a čtenářek. Nejdříve si samozřejmě nerozuměli, ale nakonec se přece jen sblížili – víc neprozradíme! 🙂 Jen to, že vás při čtení čekají motýlci v břiše, pár žhavých scén a nad to komunikace, od které bychom si přáli se za mladších let učit.

Lucie Hartmannová

Lucie je martinusácká knihoholka. Ač ráda cestuje a fotí, nejčastěji ji najdete doma schoulenou nad queer nebo feministickou fikcí i nefikcí nebo velkými společenskými romány.

Příspěvky autora