blog

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek: Kouzelné čtení k odpolednímu čaji

Feel good fantasy knížky jsme si zamilovali – jsou neokoukané, trendy, mají jiskru. Pamatujete, jak se loni všichni totálně rozplývali nad cozy příběhem Legendy a latéčka…? No a letošním nejočekávanějším hitem tohoto půvabného žánru se stala knížka britské autorky Sangu Mandanny Přísně tajný spolek svérázných čarodějek.

Protagonistkou románu je Mika Moonová, která – byť žije ve světě, kde jsou čarodějky nuceny své nadpřirozené schopnosti skrývat – nahrává „čarodějnická“ videa na sociální sítě. Kouzlí. Vytváří lektvary. Sbírá hvězdný prach. A přitom předstírá, že jde jen o iluzi. Jednoho dne nicméně její tajemství přece jen kdosi prokoukne a poprosí ji, aby připravila na čarodějnický život tři holčičky ve školním věku – a právě v tomto bodě příběh začíná.

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek je úžasně hřejivé čtení. Už jenom proto, že jsou tu skoro všechny postavy sympatické (včetně těch, co na to zpočátku nevypadají). A úplně nejsympatičtější je Mika. K téhle holce byste s chutí zašli na šálek nadsmyslně výtečného čajíčku. Je zajímavá, přemýšlivá, schopná a neuvěřitelně srdečná. Navíc v sobě nosí nesobeckou touhu pomáhat ostatním.

S jednou věcí však Mika zápolí: bojí se navazovat hluboké vztahy. Není divu – jednak vyrůstala v rukou emočně neangažovaných vychovatelek, a jednak jí bylo odmalička vštěpováno, že se za žádnou cenu nesmí prozradit. To je důvod, proč se drží od všech dál a neustále se stěhuje. Nemůže si zkrátka dovolit být sama sebou, natož před někým odhalit své pravé já. Pak ale dorazí do „Ztraceného domu“, kde se její obavy pomalu rozpouštějí. Začíná si pokládat otázku: je bezpečí podmíněné osamělostí opravdu tím, co od života chce?

Kromě příjemných postav a hezké myšlenky musím dále vyzdvihnout to, jak autorka pracovala s příběhem. Ten nádherně plyne od začátku až do poslední tečky. A pozor! Pokud jste propadli kouzlu barevných ořízek, zbystřete! Tahle je pohádkově modrá s bylinkami, noční oblohou, hvězdičkami… a vypadá rozkošně.

Tak co? Máte chuť vypravit se do světa, ve kterém si laskavá čarodějka pohrává s magickým zlatavým třpytem a omotává si ho kolem prstu? Baví vás kouzla, lektvary, zamilované jiskření? V tom případě si uvařte čaj, uvelebte se na pohovce a pusťte se do čtení!

Čtěte také  Severka: Dívka, na kterou budete po přečtení ještě dlouho vzpomínat

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora