blog

K Když proroctví předpoví něco, čemu nechcete věřit

18.09. 2012

Stejný rok, stejné místo, ale jiná budoucnost. Protože když se k moci dostane nová politická skupina Nový řád, tak lidé začnou pociťovat, že je něco špatně. Protože Nový řád začne ovládat vše a naprosto zavrhne demokracii. Všechny knihy, hudba, umění i jiné smýšlení je zakázáno, jestli se neshoduje s novým řádem. Vůdce „Jediný, který je jediný“ může soudit, rozhodovat, řídit a starat se o všechno.

Proto jedné noci, když ozbrojení vojáci vtrhnou k Wisty a Whitovi do domu a chtějí je odvést, začíná jejich dobrodružství. Jsou obviněni z nejhorší a nejodpudivější věci – čarodějnictví. Bez soudu jsou převezeni do vězení, které je má zadržet. Přestože si na sobě dva sourozenci nikdy nevšimli ničeho zvláštního a ani jejich rodiče je na nic takového nepřipravili. Existuje totiž jedno proroctví, které se zmiňuje o čarodějce a čarodějovi, kteří vyvedou svět z tyranské vlády a pomůžou mu vzpamatovat se.

Patnáctiletá rusovláska Wisty a její sedmnáctiletý bratr Whit jsou po svém brutálním únosu odkázáni jenom sami na sebe. Ale už tehdy se začnou dít divné věci. Wisty omylem vzplane obrovskými plameny, které jí šlehají z celého těla, a její bratr se zase brání s nadlidskou silou. Postupně objevují své schopnosti a začínají uvažovat, jestli nařčení z čarodějnictví nebudou pravdivá. Ale přeci není možné, aby se tajemné proroctví zmiňovalo právě o nich?

Stát před desítkami, možná dokonce stovkami tisíc zvědavých, bezcitných anebo přinejmenším lhostejných tváří… může být něco děsivějšího? A žádné oko nezvlhlo, kdepak slzy. Nikdo neprotestuje. Nikdo nedupe. Nikdo nezvedá pěst v projevu solidarity.

– Wisty

Trilogie Čaroděj a čarodějka je anti-utopie neboli dystopie, která připomněla knížku Farma zvířat, ale ještě více Arénu smrti (Hunger games). Jako kdyby se s tímto žánrem roztrhl pytel.  Jsou to vše knihy, které se snaží nahlédnout do budoucnosti. A ani jedna ji nevidí nijak slavně. Tyranské a despotické vlády se ujímají velení, světy jsou roztrhány na kousky a lidé žijí v chudobě a strachu. Něčím podobným se stává i tato trilogie o sourozencích, kteří umějí kouzlit. A budoucnost celého světa visí na vlásku, protože Nový řád nemá s nikým odlišným slitování. Do vězení přesouvají tisíce dětí, které nesplňují pravidla anebo jsou čímkoliv zvláštní. Takže tato budoucnost nevypadá moc růžově.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

Knížka je psaná z pohledu obou sourozenců, kteří pohlíží na svou situaci odlišně. Wisty je divoká a nespoutaná rebelka s proříznutou pusou a Whit je urostlý a pěkný mladík, který se nebojí někoho praštit, ale má chladnější hlavu než sestra. Jejich životy otřese Jediný, který je jediný, a oni se ocitají v novém světě, který je neznámý, tajemný a plný nebezpečí. Navíc na mladé sourozence čekají nástrahy i jiných světů, které budou muset překonat. Knížka se čte lehce a občas připomíná thriller – při popisech, jak bude Nový řád fungovat a jak se vyrovnává se svými odpůrci. Po dočtení prvního dílu vás bude zajímat, jak budou sourozenci pokračovat, ale hlavně jestli vůbec splní své poslání a přežijí při tom. Protože už jenom první kapitola nám ukáže, že jejich budoucnost visí na oprátce.

Při čtení téhle knížky vás občas i zamrazí, jestli někde neexistuje stejná politická skupina, která se pomalu dostává do všech částí politiky i společnosti a jenom vyčkává na správný okamžik, kdy ovládne svět, aby mohla vládnout podle svého vlastního uvážení. Protože ani v téhle knížce si nevšimli, co se děje, až dokud nebylo příliš pozdě.

A osud celého světa je v rukou dvou teenagerů…

 

Čarodějka a čaroděj

James PattersonGabrielle Charbonnetová  ·  Vydavatelství: Albatros, 2012
Seznamte se s novou strhující a napínavou trilogií Čaroděj a čarodějka, celosvětovým knižním hitem nejen pro děti a mládež od bestsellerového autora Jamese Pattersona! Hlavní hrdinové, sourozenci Wisty a Whit Algoodovi, jsou uprostřed jedné noci odvlečeni z domova tajnou policií „Nového pořádku”, zločinného režimu, který se ujal moci. Stejně tak jako patnáctiletá Whisty a sedmnáctiletý Whit se ocitly ve vězení i tisíce dalších patnáctiletých dětí, mnoho jich je dokonce nezvěstných…