blog

Dny v knihkupectví Morisaki: Tichý příběh v japonských kulisách

Pokud milujete knižní prostředí, tak vám jistojistě bleskla do oka obálka titulu Dny v knihkupectví Morisaki od Satošiho Jagisawy, která je odshora dolu vytapetovaná hřbety japonských knih. Taky vás láká nahlédnout dovnitř? V tom případě na nic nečekejte a pojďte dál!

Knížka Dny v knihkupectví Morisaki má hezkou myšlenku: dívku jménem Takako bez varování opustí přítel, a tak se odjede „uklidit“ do knihkupectví svého strýčka, kde znovunalézá radost ze života a taky – jak jinak – lásku ke čtení. Knihomolskou třešinkou jejího útěku je pak rozhodně to, že se knihkupectví Morisaki nachází v uličce plné malých specializovaných obchůdků s knížkami a antikvariátů, která prý v Japonsku skutečně existuje. No řekněte – kdo z nás by se na takové místo nechtěl vypravit…?

Musím nicméně upozornit na jednu ze základních esencí příběhu, a tou je japonské vidění světa. Pokud sáhnete po tomhle kraťoulinkém „románu“, buďte připraveni na jednu věc: postavy tady nereagují tak, jak bychom v západní civilizaci čekali. Občas vám bude jejich jednání připadat nelogické, nebo se budete ptát, „proč ti lidi proboha mlčí a nic si neřeknou…?!“ I v tom lze nicméně spatřovat kouzlo a je jen na vás, jestli se jím necháte pohltit.

Specifickým rysem knížky je pak rozhodně minimalistický styl psaní. Proto označení „román“ vkládám do uvozovek – on to totiž není onen spletitý ROMÁN, na který jsme zvyklí. Autor se „nenimrá“ v pocitech postav ani v jejich minulosti. Nesnaží se čtenáře uměle napínat. Nic nerozebírá do hloubky. On ten příběh zkrátka jen vypráví a nechává čtenáře, aby si většinu toho, co se ukrývá pod povrchem, domysleli.

Proto se nejspíše nejedná o čtení pro každého. Upřímně, i já jsem si celou dobu říkala, že „bych chtěla vědět víc“. Na druhou stranu má i takový typ knížek v literatuře své místo a čtenáře si najde. V Japonsku ostatně právě tenhle titul o rodinném obchůdku sklízí úspěchy. Jednak za něj Satoši Jagisawa získal cenu Čijoda a v roce 2011 se příběh dokonce dočkal filmové adaptace.

Čtěte také  Manazuru: Hluboký příběh o ztrátě a paměti

Dny v knihkupectví Morisaki je zkrátka taková milá japonská jednohubka, kterou přečtete za dvě hodinky, na chvíli se zastavíte v prostředí s knížkami a pomyslně si užijete klidnou a hřejivou atmosféru místní kavárny, kam Takako ráda chodí.

A mimochodem – všimli jste si té skvrnité kočky na obálce? Tak… ta se v příběhu vůbec nevyskytuje. 🙂 Pokud vás tedy láká japonské čtení s kočkou-protagonistkou, doporučuju zkusit spíše Kočičího hosta od Takaši Hiraideho nebo třeba Kočku na cestách Hiro Arikawy.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora