blog

Byla by opravdu Škoda nevařit?

3.04. 2013

Konečně se mi do rukou dostala kniha, o které se v kulinářských kruzích poslední dobou docela dost mluví. Svou první kuchařku totiž vydal asi nejmladší známý český kuchař, sedmnáctiletý Martin Škoda. Český Jamie Oliver, jak se o něm tak nějak obecně mluví, sepsal své oblíbené recepty z různých částí světa pro své vrstevníky (a nejen pro ně). Co si tedy uvaříme?

Když knihu vezmete do ruky, na první pohled a dotek poznáme, že ji navrhoval mladý člověk, který navíc používá hlavu. Na hrubém, matném (vlastně ekologickém) papíru jsou bezvadné, cool obrázky, vše je moderně barevné. Recepty jsou prokládány slovy autora, úvody do kapitol, vzpomínkami, radami. Jak už z názvu vyplývá, nejen chlebem živ je člověk, ale podle Martina Škody také hudbou. Ke každému receptu máme doporučenu jednu z jeho oblíbených písní. Vždy by měla píseň k receptu pasovat. Vkus má tedy na svůj věk Martin Škoda nevídaný. Nick Cave, Lou Reed, Portishead, Pixies, Psí Vojáci, MIDI LIDI, Massive Attack, The Young Gods a mnoho dalších. V sedmnácti současní mladí poslouchají něco trochu jiného, ne?

Vše je obaleno v neskutečně praktickém plastovém obalu, takže až budete vařit a něco patlat, klidně můžete vzít knihu do ruky, nic se jí nestane.

Recepty člení do několika kapitol, na cestu, španělská, česká, americká kuchyně, grilování, rychlovky a další. Protože je kuchařka určena především mladým lidem, obtížnost receptů není velká. Nečekejte žádné složité omáčky. Naučíte se jídla rychlá, jednoduchá, zajímavá. Tapas, rissoto, ryby, polévky, dezerty. Vše perfektně vysvětleno a popsáno, zvládne to opravdu každý.

Jako milovník české kuchyně jsem trochu zklamaný podle mě zanedbanou kapitolou Made in Czech. Z ní jsem si také vybral jídlo, které jsem zkusil uvařit. Zelňačku. Striktně jsem se držel receptu. Výsledek mě úplně nenadchnul. Polévka byla dost kyselá, chybělo jí tělo. Jinak v pořádku.

Čtěte také  Ty moje skvostné zvířátko: Kniha, na kterou musíte mít silný žaludek

Celkový dojem z knihy je velmi dobrý, recepty jsou vyvážené, zajímavé, svěží. Prezentace jídel na obrázcích ve většině případů skvělá. S několika horšími případy možná souvisí hrubost a matnost papíru, jídlo na něm vypadá trochu hůř, ve stínu, tmavě. Nižší obtížnost receptů dělá z knihy výborný dárek pro mladé kuchaře, kteří jejím prostřednictvím proniknou do fantastického světa gastronomie, a doufám, že na koncertě Young Gods potkám nejen Martina Škodu, ale i jeho vrstevníky.

Škoda nevařit

Kuchařka plná hudby

Martin Škoda  ·  Vydavatelství: Smart Press, 2012

Kniha Škoda nevařit, sedmnáctiletého Martina Škody, je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se autor postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval. Mladý autor napsal kuchařku pro své vrstevníky s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Podle knihy Škoda nevařit zvládne připravit jídlo i naprostý začátečník, pokročilí (například rodiče) naopak jistě ocení Martinovi nápady a gurmánské inovace. Kuchařka je rozdělena na kapitoly, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například při snaze okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, na stres či kocovinu nebo pokud touží vylepšit zaběhlou českou klasiku).

Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. A když už jsme u toho, že by byla škoda nevařit, tak by jistě byla škoda zůstat jen v kuchyni a nikam se nepodívat – s Martinem máte možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií. Kuchařka Martina Škody (média mu přezdívají český Jamie Oliver) je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za nejkrásnější knihu roku 2010.

Čtěte také  Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow: kniha nejen o přátelství a videohrách

Obrazy receptů fotil a aranžoval přímo autor, o portrétní fotografie se postarala Johana Pošová.

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.