blog

Kniha patřící zítřku

Osobní rozvoj je žhavé téma posledních let a Jan Melvil Publishing to potvrzuje i další vydanou knihou. Tentokrát se jedná o dílo českého autora Petra Ludwiga, jež nese název Konec prokrastinace. Co by to bylo za knihu, kdyby hned úvod nebyl věnován samotnému vysvětlení pojmu, který jistě pro mnohé působí poměrně exoticky.

Slovo prokrastinace je převzato z latinského Pro – Crastinus, což slovníky překládají jako „patřící zítřku“. Definice zní takto: Prokrastinace je chorobné odkládání úkolů a povinností.

Nyní už vám ten pojem, a s ním spojená činnost, jistě tak cizí nepřijde, že? Není se za co stydět, sám autor vysvětluje, že s tímto problémem se lidstvo setkává již odedávna a nynější situace odkládání více nahrává díky širším možnostem. Ano, na mysli má například internet a jiné moderní vynálezy.

Kniha je tištěna do čtvercového formátu o délce strany 15,2 cm a počet stran se zastavil na čísle 272.

Pokaždé, když se mi do rukou dostane nová kniha, tak ji bleskově „prolétnu“. Dělám to ze zvyku, možná z nedočkavosti. Tentokrát jsem však při této prohlídce narazil kromě černého textu a bílého papíru i na zajímavé kresby v poměrně hojném počtu.

Tyto grafické prvky jsou velice silnou stránkou knihy. Ne, nejedná se o „zaplácnutí“ místa, kde autor neměl co říct. Jedná se o skvělou pomůcku, kdy sám Ludwig uvádí, že takový jednoduchý obrázek dokáže předat čtenáři informaci mnohem efektivněji než prostý text. Několik řádků nebo dokonce stran textu často autor převádí do kresby či grafu, se kterými si lidský mozek poradí mnohem lépe. Navíc se lépe pamatuje a zpětně v knize hledá.

Kniha je rozdělena do čtyř hlavních bloků. Úvod a závěr počítat nebudu.

Čtěte také  Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Motivace:

Petr Ludwig se pouští do vysvětlení pojmu, dělení na nejrůznější  druhy a vyhodnocení. Zapojuje svůj příběh, své zkušenosti, a tím získává mou důvěru, hltám řádek za řádkem, graf za grafem. Zamýšlím se a jednotlivé pojmy si spojuji se svou osobou, ihned si vše napsané představuji na sobě. Autor si to tak jistě přál a jeho záměru bylo dosaženo.

 Akceschopnost:

Díky vysoké akceschopnosti jsme produktivnější, efektivnější, a dokážeme tak dělat více smysluplných činností.

Motivace je jen začátek, přichází totiž mnohem tvrdší oříšek. Tím je akceschopnost. Zde mě napadlo staré známé pořekadlo „Bez práce nejsou koláče“ lehce poupravit na „Bez akce nejsou koláče“. Autor popisuje, radí a pobízí. Zaujala mě část, kde Ludwig seznamuje s nástroji. Ihned jak vidím pomocník „buzer-lístek“, představuji si, jak by vypadal ten můj. Jednoduchý, ale účinný seznam, který pomůže sledovat činnost, jejíž plnění nám dělá problémy. Na chvíli upouštím od čtení a vše si spojuji, aplikuji na svůj život, ihned si představuji své položky.

Výstupy:

Věnujeme-li se každý den smysluplným činnostem, ve kterých máme již nějaké dovednosti, dostáváme se do stavu flow. Díky flow pak častěji dosáhneme požadovaných výstupů − emočních a materiálních.

Takové výstupy jsou důležitou součástí naší činnosti. Autor popisuje například schémata, která se odehrávají v naší mysli při emocích pozitivních nebo naopak i negativních, skvělé jsou však rady a návody, které Ludwig nabízí. Myslím, že překonávání překážek, přepínání a ladění na jinou vlnu bude po třetím bloku jistě jednodušší.

Objektivita:

V posledním, tedy čtvrtém stavebním kameni, mi Ludwig otevírá oči snad nejvíce. S tímto pojmem bych před přečtením knihy moc řádků nenaplnil, ale autor vytahuje z rukávu mnoho faktů, odkazů na výzkumy a pokládá otázky, které obratem mistrně zodpovídá. Dovídám se mnohé a chvílemi kroutím hlavou, když čtu řádky jako mně na míru ušité.

Čtěte také  Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky

Kniha je napsána odborně a přináší hodnotné informace, tím si mě velmi získala. Vše je psáno srozumitelně, tak aby čtenář rozuměl a mohl se soustředit na text, a ne na vyhledávání cizích pojmů. Konec prokrastinace netrpí syndromem „odrhovačky“ jako některé jiné knihy zaměřené na osobní rozvoj, kde se několik myšlenek a pojmů opakuje dokola a dokola a čtenář dostává příliš mnoho omáčky k dětské porci knedlíků a masa 🙂

Kniha Petra Ludwiga má ovšem zároveň i vlastnost na chlup stejnou jako jiné knihy zaměřené na osobní rozvoj a životní změny. Musíte začít vy, to kniha za vás neudělá.

 

 

Konec prokrastinace (Petr Ludwig)

Konec prokrastinace

Jak přestat odkládat a začít žít naplno

Petr Ludwig  ·  Vydavatelství: Jan Melvil publishing, 2013

Znáte ten pocit, když se vám nechce začít dělat na nějakém úkolu? Stává se vám, že odkládáte i věci, které opravdu dělat chcete? Snažíte si sami sobě poručit, ale neposlechnete se?V knize se dozvíte:Co dnes věda ví o tom, proč věci odkládáme, jsme nerozhodní a neefektivní.
Jak sebe motivovat tak, aby nás práce bavila, naplňovala, a přesto nás méně unavovala.
Jak se zbavit závislosti na nebezpečné vnější motivaci.
Jak se nestát cílovými feťáky, lidmi, kteří jsou závislí na dosahování stále větších cílů.
Jak lépe motivovat a inspirovat blízké, klienty nebo kolegy.
Jak se zbavit špatných návyků s minimálním rizikem jejich návratu.
Jak si na libovolně dlouhou dobu osvojit nové návyky a co dělat když návyk přerušíme.
Jak pracovat s všudypřítomnou rozhodovací paralýzou a vlastní neobjektivitou.
Jak si zorganizovat každý den a celý život tak, abychom dělali na prvním místě to, co má pro nás opravdový smysl.Petr Ludwig se zabývá bouráním polopravd a mýtů v oblasti osobního rozvoje. Za tímto účelem založil vzdělávací institut GrowJOB, který převádí aktuální vědecké poznatky z oblastí motivace, rozhodování a efektivity do každodenní praxe lidí a firem. Má za sebou přes 5000 proškolených a 150 individuálně koučovaných lidí.Za své životní motto si zvolil citát Alberta Einsteina: „Člověk, který jde s davem, se obvykle nedostane dál než samotný dav. Ovšem člověk, který dokáže dav opustit, se může dostat na místa, na kterých ještě nikdo nikdy nebyl.”

Čtěte také  5 knih, díky kterým letos zvládnete svá předsevzetí

 

KNIHU MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

 

 

Autor je bloger. Jeho blog najdete zde.