blog

Pražský indián

16.04. 2014

Praha měla svého indiána. Alespoň na chvíli, na počátku dvacátého století, kdy ho přivezl z Jižní Ameriky Alberto Vojtěch Frič, významný cestovatel a mimo jiné dodavatel exponátů do Náprstkova muzea.

Příběh Čerwuiše, pražského indiána, který se zásahem Evropana vykořenil ze své kultury, můžeme prožívat díky komiksové podobě vyprávění. Komiksová zpracování beletristických pretextů jsou v současné době velice oblíbená, ač často i zatracovaná, ovšem – ruku na srdce – kdo ze současných čtenářů četl nebo je ochoten číst Fričova díla, i když šlo o autora dobrodružné literatury, na jehož dílech vyrostlo několik generací dětí. Jako spisovatel je tedy pro současníky víceméně mrtvý, proto není od věci, že právě komiks Divoši jeho dílo oživuje a připomíná.

Dílo se aktualizuje zejména v dnešní době, kdy je zájem o přírodní kultury velice silný a ve společnosti se volá po akceptaci kulturní jinakosti. A. V. Frič je v díle prezentován jako člověk chápající jinakost a člověk vysoce tolerantní k indiánským kulturám – pochopitelně s nutnou dobovou vlasteneckou akcentací zlého Němce, který indiány ponižuje, utlačuje, ba zabíjí. Co se může stát s člověkem, kterého vyjmeme z jeho přirozeného kulturního prostředí a přesadíme do Prahy v desetiletí před první světovou válkou? Jaký může, resp. musí být jeho návrat zpět do původní kultury? I na to příběh odpovídá.

Lucie Lomová převyprávěla příběh Friče a Čerrwuiše lehkou rukou, s humorem a jistou naivitou, jaká se dá od komiksu očekávat.

Některé pasáže působí poněkud křečovitě a až příliš z nich číší snaha po aktualizaci a modernizaci díla, ale v celku to není knize na škodu. Začtěme se (a zadívejme se) tedy do obrázků a bublin, které dám příběh zprostředkovávají, ale všimněme si vedle vyprávění ještě něčeho – Prahy, která tvoří kulisu části příběhu. Protagonisté přijíždějí na hlavní nádraží, aby oživili atmosféru velké, stověžaté, ale ve své době stále maloměstské Prahy, Prahy doznívajícího devatenáctého století, Prahy vlasteneckých a jiných spolků, Prahy rozdělující německé a české obyvatelstvo, Prahy secesní, Prahy modernizující se, ale přitom se konzervující. Potkejme s Čerwuišem stařičkou paní Náprstkovou, mladého hubatého Haška, figurky z Podskalí, výběrčí mýtného a četníky, pány v oblecích, dámy s peřím na klobouku, emancipující se i vdavekchtivé mladé dívky a všechny další, nudící se obyvatele staré Prahy, pro které je příjezd indiána vytržením z jisté letargie. Zrcadlem moderní městské kultuře může být právě jedna ze závěrečných scén – Čerwuiš mezi svými pořádá přednášku a vypráví, jak to u bílých mužů chodí.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

A příběh nekončí – autorka nás nechává nahlédnout dál, než kam sahala původní Fričova kniha. Často se nám osobnost izoluje v čase – neuvědomujeme si, že i osobnosti mívají nějaké potomky, že je následují další a další generace, které píší další a další příběhy. A tady se náhle setkáváme s Fričovými potomky indiánskými, ti ovšem už nežijí v pralesích a nepodivují se nad příletem prvního letadla, i českými. Jim už se svět přiblížil, už se mohou pomocí moderní techniky a moderních technologií přiblížit alespoň virtuálně jeden druhému a neztratí se, jako seztratili Frič a Čerwuiš.

 

Divosi (Lucie Lomova)

Divoši

Lucie Lomová  ·  Vydavatelství: Labyrint, 2011

Kreslený biografický román vycházející ze skutečných událostí, jak je ve svých zápiscích zachytil mladý cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič. V zimě roku 1908 přiveze z Paraguaye do Evropy indiána Čerwuiše, jehož kmen sužuje neznámá choroba. Podmanivý příběh o setkání dvou mužů ze zcela rozdílných kultur, jejichž cesty se na krátký čas spojily. Komiksové vyprávění protkané humornými i temnými tóny. Doslov Yvonna Fričová. Kniha obdržela komiksové ceny Muriel 2011 v kategoriích Nejlepší původní český komiks a Nejlepší původní scénář.

Lucie Lomová
(1964) Absolventka divadelní dramaturgie, od začátku 90. let kreslí komiksy, ilustruje časopisy a knížky, navrhuje obálky. Je autorkou oblíbeného dětského seriálu Anča a Pepík, který deset let vycházel v časopise Čtyřlístek a později vyšel také knižně. V posledních letech se věnuje hlavně komiksu pro dospělé, její album Anna chce skočit získalo v roce 2007 komiksovou cenu Muriel a Zlatou stuhu. Komiks Divoši vychází současně ve Franci.

KNIHU MŮŽETE KOUPIT ZDE.