blog

Nová severská krimi: Lze ovládat člověka?

7.10. 2014

Nová severská krimi je tu! Po prvním díle Temná tajemství přichází Učedník. Další napínavý thriller z pera švédské dvojice. Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt připravili pro čtenáře napínavou honičku za vrahem žen. Příběh s překvapivým dějem i rozuzlením vydává nakladatelství Host.

S hlavním hrdinou se čtenáři mohli již setkat. Opět je to postava při nejmenším podivná, egomaniak Sebastian Bergman, muž, který není schopný pracovat v týmu, který všechny uráží a jedná na vlastní pěst. Je s podivem, že hrdinové skandinávských detektivek jsou všichni nějak vyšinutí – jsou to často alkoholici, sociopati, hackeři či lidé s nějakým hendikepem. Jako by severská zima nepřipouštěla něco jiného. Nevím, jestli toho už není příliš a jestli by nemohl přijít nějaký nový skandinávský vyšetřovatel. Normální. I když – co je to normální?

Sebastian Bergman pracuje jako policejní psycholog a pod vlnou tsunami ztratil svou ženu a dceru. Od té doby ho netěší svět. Zjistí však, že mladá policistka Vanda je jeho dcera, a řeší, zda jí odhalit pravdu, či nikoliv. Vztah s nově nalezenou dcerou je obecně komplikovaný, Vanda Bergmana nesnáší a jakékoli kontakty, byť pracovní, s ním odmítá. Do toho se začnou objevovat vraždy, které učebnicově kopírují sériové vraždy žen, spáchané Edwardem Hindem, kterého Bergman kdysi dostal do vězení. O jeho psychologii pak napsal několik knih, které ho proslavily.

A najednou tytéž vraždy a ještě se týkají Bergmanova života. Hinde přitom sedí ve vězení, ze kterého není úniku. Kdo si opatřil literaturu a je učedníkem? Kdo chce Bergmanovi udělat ze života peklo?

Příběh je to napínavý a děj je opravdu překvapivě gradován. Čtenář se nebude nudit a bude sledovat bláznivou honičku až do konce.

Vše je živé, děj plyne a hlavní vyšetřovatel začne dokonce projevovat emoce. Vidím v tom určitou snahu o nápravu osobních profilů hlavních hrdinů. Možná, že autorská dvojice, Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt, přinese změnu. Ale možná by to chtělo změnu žánru.

Čtěte také  Legendy a latéčka: Fantasy, kde se místo mečů bojuje s kávovarem

 

 

Učedník

Michael HjorthHans Rosenfeldt  ·  Vydavatelství: Host, 2014

Překlad: Petra Hesová

Sebastian Bergman zjistí, že má dospělou dceru, a jeho život tak dostává nový smysl. Poprvé od chvíle, kdy pod vlnou tsunami ztratil svou ženu Lily a dceru Sabine, se cítí být s někým spřízněn. Nyní bojuje s rozhodnutím, zda dceři říci, že je její biologický otec, nebo si to nechat pro sebe. Situace se zkomplikuje poté, co Sebastian zjistí, že Vanja je členkou švédské kriminálky, a že spolu dokonce již pracovali jako kolegové, a to na případu vraždy Rogera Erikssona, během jejíhož vyšetřování si Sebastian stihl Vanju značně znepřátelit.
Týdny ji zpovzdálí sleduje, až zjistí, že jediný způsob, jak se k ní přiblížit, aniž by ji opět odpudil, je dostat se znovu do vyšetřovacího týmu. Ten právě pracuje na sérii brutálních vražd žen, které až do posledního detailu nápadně připomínají vraždy spáchané Edwardem Hindem, sériovým vrahem, kterého Sebastianpřed mnoha lety dostal za mříže. Hinde je ovšem stále ve vězení s přísnou ostrahou, což tým vede k přesvědčení, že narazili na jeho napodobitele. Jako nepopiratelný expert na Hindeho se Sebastian navzdory osobním nevraživostem do týmu znovu vrací a brzy dospěje k otřesnému poznání, že je s případem svázán mnohem více, než si původně myslel: všechny oběti s ním nějak přímo souvisejí a jeho dcera by se mohla ocitnout v bezprostředním nebezpečí.

KOUPIT KNIHU