blog

Den nepřečtených knih: Typologie notorických nedočítačů

Den nepřečtených knih je za rohem, nebo přesněji za víkendem, který nás čeká. Už jste si na webu Dne nepřečtených knih udělali test, kolik času na čtení vám dopřává váš denní režim? Kde máte rezervy? A do jaké skupiny notorických nedočítačů knih patříte?

ctenari

“Tisíc lidí, tisíc chutí”, říká se. Mohlo by se ale zdát, že některé moderní mantry jsou obecně platné a nezbývá v nich prostor pro autenticitu. Jako třeba ta o nedostatku času. Letošní knihomolský svátek, který nám připomíná, že knihy bychom měli hlavně číst (a to i přesto, že kupovat knihy je prostě skvělý pocit), s nedostatkem času nelítostně bojuje. Každý si může nechat spočítat vlastní osobní výsledek, tedy počet stran, který mu (teoreticky) dopřává jeho denní režim, a každý také dostane tipy na to, kde brát #ViceCasuNaCteni. Mezi lidmi, kteří nestíhají číst tolik, kolik by si přáli, ale najdeme i určité trendy a vzorce. No schválně, kam v naší malé typologii patříte?

Zavalení leporely – rodiče (a ostatně i prarodiče)

Knížek máte kolem sebe spoustu. Ale často v nich je na stránkách jenom jedno písmenko. A někdy ani to ne. Mnohdy se nacházíte v období, které někdo, kdo si ho nejspíš nikdy nezkusil, nazval “dovolená”, a proto vám všichni příbuzní a přátelé neustále podsouvají, že na čtení máte spoustu času. Cha! Kéž by. Ale ani zaneprázdnění rodiče nemusí svůj boj o čas na čtení vzdávat. Najděte ve svém okolí oplocené hřiště, i kdyby bylo dál než to před vaším domem, ta cesta se vyplatí. Vypusťte dítko, sedněte si na lavičku a čtěte si. V bezpečí za plotem si ratolest tak maximálně odře koleno, a to tvrdí charakter. Nebo dejte péct nějakou hodně náročnou a velikou bábovku, takovou tu, co se peče hodinu, a partnerovi či partnerce oznamte, že musíte na pečení dohlížet. Samozřejmě s knížkou.

Čtěte také  In & Out 2024: Jaký by měl být tento rok?

Náš knižní tip: Deníček moderního fotra

“Kniha? To je něco jako flipchart?” – byznysmeni a manažerky

Jste byzy. Nebo busy. To podle toho, jestli o tom zrovna mluvíte, nebo píšete. To slovo každopádně skloňujete pořád. Práce máte neustále nad hlavu, vaši nadřízení si nejspíš myslí, že nepotřebujete spát, a vaši podřízení prozměnu usoudili, že vedoucí jste od toho, abyste práci dělali za ně. Kde, šmarjá, vzít čas na čtení? Máme nápad. Nechte služební oktávku odpočinout a na další veledůležitou schůzku jeďte tramvají. V městské hromadné dopravě se notebook na klíně ostatně balancuje těžko, radši otevřete knížku. Před spaním nekontrolujte mail, všichni kromě vás už stejně spí, radši zkontrolujte, jak pokračuje nějaký dobrý román – krásně přenese vaše myšlenky od pracovního stresu do říše snů.

Náš knižní tip: Dívka v pavoučí síti 

Povinná literatura, doporučené příběhy – studentstvo

Studia jsou tím nejhezčím obdobím života. Jo, taky si to asi budete myslet, ale až s odstupem, tak v sedmdesáti. Teď zatím jen nechápete, kde máte vzít čas na deset knih z povinné literatury na semestr, když takových předmětů máte osm. Ať už se připravujete na dráhu biochemičky nebo politologa, máte pocit, že volný čas je ten čas, ve kterém knihy nefigurují. Co takhle zkusit s beletrií, poezií, fantasy nebo detektivkami prokrastinovat? Uvolní vás víc než další řada Hry o trůny, a ještě budete za intelektuála – a taková pověst se ve škole vždycky hodí.

Náš knižní tip: Letošní Murakami

“Ten mrak vypadá úplně jako Kafka!” – snílci a pábitelé

Většinu času budíte dojem, že takzvaně koukáte do blba. Ne že by vás snad nebavilo číst, ale snít zabere tolik času… Nemusíte si vůbec dělat takový ten test, komu z Přátel se nejvíc podobáte, protože Phoebe vám říkali už na střední. Na nový obraz, který jste si pověsili nad postel, dokážete koukat třeba dvě hodiny. Váš život je jako růžový obláček – ale občas by v něm také bylo potřeba vstřebávat informace, dozvídat se nové věci a ke snění a lelkování přidat nějaké ty přečtěné knihy. Jak na to? Noste je s sebou. Až si příště budete rozhodně muset sednout pod tu romantickou jabloň v parku, určitě si na knihu v batohu vzpomenete. Až pojedete vlakem za kamarádem, co se odstěhoval na venkov, zkuste z okénka zasněně koukat jen jednu cestu a tu druhou si číst. Přečtené knihy se s kamarády sdílí snadněji než pocity, které ve vás vyvolává vůně podzimu. A pak o nich můžete zase chvíli snít 🙂

Čtěte také  Nina Špitálníková: Poprvé poukazuji na to, jak mohou Severokorejci vnímat svobodu

Náš knižní tip: Literární spolek Laury Sněžné 

Připomíná vám některý z našich archetypů vás samotné? Nebo jsou snad kousky vaší osobnosti ve všech kategoriích? Neklesejte na mysli, čas na čtení se vždycky najde. Náš test vám naservíruje pár tipů, kde ho hledat, a naše newslettery vám pravidelně doporučí, čím ho vyplnit. V pondělí, na Den nepřečtených knih, si můžeme všichni vyzkoušet, jaké to je, když čtením zaplníme každou volnou skulinku. Určitě to bude skvělý pocit 🙂