blog

Nepanikařte! Týden vesmírných stopařů je tu!

22.05. 2012

V literatuře není mnoho svátků, které se slaví celosvětově. Towel Day neboli Ručníkový den je výjimkou. Slaví se po celém světě na počest Douglase Adamse (1952 – 2001), autora Stopařova průvodce po Galaxii, vždy 25. května. Takže tenhle pátek víte, co si vzít s sebou do práce a do školy – nutně musíte mít ručník! 

První Towel Day se pořádal v roce 2001, dva týdny poté, co 11.května zemřel Gouglas Adams. Poté se celá akce masově rozšířila po celém světě a nyní chodí nadšení fanoušci 25. května po městech s ručníky na ramenou a vyčuhujicími z brašen. 

Samozřejmě, že my se zapojujeme také. Kromě toho, že už jsme si vyprali naše ručníky, jsme pro vás také připravili Týden vesmírných stopařů. Všechny tituly Douglase Adamse jsou na webu se slevou 15%. Nechceme vás stresovat (NE-PA-NI-KAŘ-TE!), ale – jak chcete stopovat, když nemáte Průvodce?

Jak je důležité mít s sebou někde ručník, vysvětluje Adams ve třetí kapitole Stopařova průvodce po Galaxii.

Pokud jde o ručníky, Stopařův průvodce po galaxii o nich říká hned několik věcí. Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu – můžete se například do něj zabalit, aby vám nebyla zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka, nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem (je to nepředstavitelně tupé zvíře, myslí si, že když ji nevidíte, nevidí ani ona vás – blbá jak tágo, zato značně žravá). Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý.

Stopařův průvodce po Galaxii je jedna z nejvtipnějších scifi komedií. Původně rozhlasová hra byla vydána knižně, zpracována jako seriál, divadelní představení i film. Vypráví příběh Arthura Denta, jehož (naše!) planeta Země musela být odstraněna kvůli mezigalaktické dálnici. Naštěstí je zachráněn a postupně se učí pravidla pravidla vesmírných stopařů. Podívejte se na video o Ručníkovém dni v angličtině. 

Čtěte také  Nina Špitálníková: Poprvé poukazuji na to, jak mohou Severokorejci vnímat svobodu

Takže. Nejvyšší čas nakoupit si průvodce a vyprat ručníky, pozemšťané. A hlavně! Nepanikařte! 🙂

VŠECHNY KNIHY Z NABÍDKY MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

Citace z textu SPG byla použita z webu: http://www.cesky-jazyk.cz/http://kalnyp.sweb.cz/books