blog

Týden ruské literatury

15.05. 2012

V první polovině 20. století se v Kyjevě narodil jeden z předních ruských prozaiků. Vystudoval lékařskou fakultu a kromě povolání lékaře se také část svého života živil jako novinář. Jeho nejslavnější kniha byla publikována až 30 let po jeho smrti, pracoval na ní posledních deset let svého života.

Její první rukopis byl přepsán znovu zcela zpaměti, protože ho autor v rozčilení spálil (odtud slavná věta “Rukopisy nehoří!“). Právě tato kniha – Mistr a Markétka – je považována za nejlepší ruský román 20. století a za jeden z nejlepších sovětských románů vůbec. Kvůli nesouhlasu s režimem byla většina jeho děl zakázána. Čí tedy vlastně? Ano, Michaila Bulgakova. Oslavme spolu výročí jeho narození.

Díky 15. květnu 1891 jsme totiž měli všichni možnost si Mistra a Markétku přečíst. A oslavme společně s Bulgakovem všechny jako další ruské kolegy, protože mají pro literaturu dozajista ohromný význam.

Kde by totiž současná literatura bez Tolstého, Dostojevského, Čechova, Gogola, Turgeněva , Achmatovové, Puškina, Jesenina, Pasternaka, Gončarova a těch ostatních byla?

 

VŠECHNY KNIHY VE SLEVĚ MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince