blog

Rady pro mladé spisovatele

11.06. 2012

Být mladým spisovatelem znamená zažívat nejen potěšení a vnitřní naplnění, ale i útrapy, tápaní a zklamání. Proto jsem se pokusil sestavit seznam několika základních rad, které by vám měly pomoci zlepšit vaše psaní a úspěšně nastartovat vaši uměleckou kariéru.

Čtěte

Toto je velmi obvyklá rada a to z jednoho prostého důvodu: funguje! Čtěte všechno, co vám přijde pod ruku – od dávných klasiků až po moderní fikci. A pak pište. Protože když budete dělat tyto dvě věci (které stejně asi milujete), vaše psaní bude přirozené a čím dál tím více uhlazenější.

Specializujte se

Později se třeba budete chtít ponořit do specializovaných knih o tvůrčím psaní nebo se přihlásit do nějakého kurzu psaní. Učiňte tak a nebojte se toho! Je potřeba znát zákonitosti literatury a její základní pravidla.

Vyhledávejte zpětnou vazbu

Ohlasy čtenářů nemusí být někdy příjemné, ale každopádně vždycky jsou užitečné. Každá připomínka a kritika má své opodstatnění. Doporučuji se ovšem vyhnout těmto dvěma základním skupinám nespolehlivých čtenářů:

  1. ohodnocení na literárních serverech,
  2. ohlasy od rodiny a blízkých přátel.

Místo toho raději zkuste kontaktovat některé nakladatelství, autora či editora; případně studenta literatury.

Pište srdcem

Takto začíná Joyce Carol Oates svoji esej nazvanou Pro mladé autory:

Nikdy se nestyďte za své téma a svoji vášeň, kterou do textu dáváte. […] Nenechte se odradit! Nenechte se strhnout kritickým myšlením a srovnáváním sebe sama se slavnými spisovateli. […] A opět zdůrazňuji – pište svým srdcem!

Veďte si deník

Každodenní psaní udrží vaši múzu na uzdě a prohloubí váš společný kontakt. Je důležité zbavit se psacích bloků a nebát se na papír vyjadřovat své myšlenky a pocity.

Používejte svůj šestý smysl

Jakmile vás příběh skončí ve slepé uličce, odprostěte se od něho a začněte si s ním hrát, zkoumat ho. Nechte si v hlavě odvyprávět různé varianty, kudy se mohl nadále ubírat, a váš šestý smysl vám zcela určitě poradí, která z nich je ta správná.

Čtěte také  Reese's Book Club: Studnice skvělých knižních tipů

Čtetě si své texty nahlas

Čtení nahlas odhaluje rytmus, přirozenost, často se opakující slova a vlastně celé fungování a soudržnost textu. Naučte se proto svá díla číst nahlas!

A co si o tom myslíte vy? (Případně: Poradili byste mladým spisovatelům něco dalšího?) 😉

 

 

Autor je učitelem tvůrčího psaní.

Tento článek byl původně publikován na www.renenekuda.cz.