blog

Základní antirušivé textové editory

9.07. 2012

Jistě to také znáte – píšete a potřebujete se plně soustředit. Nechcete žádná vyskakující okna a tuny panelů, které vám nabízejí spousty funkcí, které ani nevyužijete. Chcete prostě psát a nic víc. Mysl totiž občas potřebuje klid, pohodu a … jednoduchost. Proto vám nabízím pár vybraných textových editorů, které byly vyvinuty speciálně pro kreativní jedince a dostaly nálepku „antirušivé“.

Ommwriter

Ommwriter je vlajková loď antirušivých textových editorů. Plná obrazovka a minimum voleb + příjemné pozadí a uklidňující hudba. Motto tohoto software zní: „Vaše mysl je jako divoká opice.“ A tím dokonale podchycuje celou podstatu Ommwriteru, který se snaží tuto divokou opici zkrotit.

Sám ho používám na krátké prózy a jsem s ním maximálně spokojen. Proto ho vřele doporučuji všem alespoň vyzkoušet! 😉

  • Operační systém: Mac i Windows
  • Cena: Ommwriter je v základní verzi zdarma/ profi verze nepřekračuje 100 Kč ($3,99)
  • Odkaz: http://www.ommwriter.com/

FocusWriter

FocusWriter je Ommwriteru velmi podobný. Celoobrazovkový režim, minimum viditelných a spousta skrytých voleb (hezký je například časovač) + příjemné (volitelné) pozadí. Navíc je podporován i systém Windows a na rozdíl od Ommwriteru je zcela zdarma.

Q10

Q10 oproti ostatním programům na první pohled moc nevyniká, ale zato má pár „utajených“ užitečných funkcí – počítá znaky, slova a stránky. Veškeré jeho menu je řešeno přes klávesové zkratky (např. F1 vám ukáže jejich kompletní seznam).

3 webové textové editory

Potřebujete-li psát okamžitě a kdekoliv, kde je připojení k internetu, vyzkoušejte některý z těchto tří webových textových editorů:

  1. DarkCopy, který vychází z oblíbeného (ale podle mě zcela předraženého) WriteRoomu.
  2. Writer, který je pro změnu klonem DarkCopy. 😉
  3. MyTextFile, který sice nabízí řadu funkcí navíc, ale vyžaduje registraci.
Čtěte také  Tipy na naše oblíbené knižní podcasty

Cena: všechny výše uvedené webové editory jsou zdarma

DarkCopy

Pro pokročilé psavce

Jsou-li vám tyto editory malé (vzhledem k rozsahu vašeho projektu), doporučuji vám prohlédnout si následující dvě volby (jedná se již o komplexní řešení, které vám plně nahradí základní textové editory typu Word, OpenOffice či Pages).

  1. Scrivener, jenž je vhodný pro delší projekty a dramatické texty (obsahuje mimo jiné osnovu, přehlednou a flexibilní organizaci, klidný celoobrazovkový režim). Pouze Mac za $45. Nicméně doporučuji!
  2. CeltX, který je zdarma a podporuje všechny běžné operační systémy. Možná není zas tak přehledný a antirušivý, ale umí spoustu užitečných věcí a je jako jediný z této nabídky kompletně v češtině!

A co vy – jaký používáte textový editor, když se potřebujete soustředit pouze na psaní? 😉

Autor je spisovatel a učitel tvůrčího psaní na Literární akademii.

Článek byl původně publikován na www.renenekuda.cz