blog

Jeden z nejkontroverznějších románů minulého roku?

15.12. 2012

Novinka na pultech českých knihkupectví – Království nevinnosti – je určena ženám, především středního věku. Tyto čtenářky se totiž dokážou nejvíce vcítit do hlavní hrdinky Judy, která vypráví ich formou svůj životní příběh. Ačkoliv název v sobě obsahuje slovo nevinnost, na mnoha stránkách se stáváme svědky pokleslé morálky, smutku z páchaných činů vedoucího až k zoufalství, narušených rodinných i přátelských vztahů a v neposlední řadě i poškozeného vztahu k sobě samému.

Přesto se domnívám, že označení království nevinnosti nebylo použito bez souvislostí k obsahu díla. Oním pomyslným královstvím má být prostředí waldorfské školy, jejímž cílem je směřovat lidi ke konání dobra a k nenávisti ke zlu. Problém však nastává, když ani ze strany pedagogů tyto hodnoty nejsou zcela dodržovány, a nectí se tak odkaz Rudolfa Steinera, zakladatele tohoto typu alternativního školství.

Samotný děj je rozdělen do dvou částí. V první z nich je nám představena hlavní protagonistka románu Judy, která pracuje již dlouhá léta jako učitelka v mateřské škole založené na hodnotách waldorfského hnutí. Táhne jí na čtyřicet a dostává se do krize středního věku. Její manželství je v troskách, a ačkoliv nejprve usiluje o jeho nápravu, časem se této myšlenky vzdává. Útěchu nalézá v šestnáctiletém mladíkovi Zachovi, který nejenže je kamarád jejího dospívajícího syna, nýbrž také jeden ze studentů waldorfské školy.

Tento vztah, který s ním naváže, ji natolik pohltí, že ztrácí pocit soudnosti, nerespektuje Steinerovy zásady, přestává bojovat za obnovu svého manželství i dobrých rodinných vztahů.

Přestože neustále vyhledává Zachovu přítomnost a nedokáže si bez něj představit svůj život, necítí se šťastná, chřadne a svým chováním se začíná podobat osobě duševně choré.

V druhé části vystupuje do popředí Zach, dospívající mladík, který si stále více uvědomuje touhu po ukončení nenaplňujícího vztahu se stárnoucí učitelkou. Autorka nám zde líčí jeho psychické zápasy vlastního pudu s rozumovým přesvědčením, smutek a depresivní stavy, které jsou důsledkem neschopnosti radikálně Judy odmítnout a žít svůj život adolescenta. Neútěšná situace volá po svém konci, ale kdo a jakým způsobem se o to zapříčiní, je otázkou, na niž si čtenář už musí v knize najít odpověď sám; stejně tak jako na to, jaké důsledky toto neuvážené chování pro jeho aktéry bude mít.

Kniha Království nevinnosti je dílo, které může nadchnout spíše jen určitou skupinu čtenářů. Kvůli psychologickému vykreslení nitra hlavní hrdinky, učitelky ve středních letech, myslím, že zaujme především ženy stejného věku, jakým je sama Judy.

Román je čtivý díky použití ich formy a také díky absenci zdlouhavých popisů okolí, vzhledu postav apod. Kniha má sice díky zvolenému stylu psaní spád, ale některé výrazy, jež autorka ve svém díle použila, hodnotím pro jejich vulgárnost negativně; především myslím, že z úst vysokoškolsky vzdělané zralé ženy byly nemístné.

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

Z obsahu, který vypráví příběh ne zrovna vhodný pro vzor ctnostného života, hodnotím kladně autorčinu schopnost vykreslit psychické prožívání hrdinů. V neposlední řadě rovněž to, jak dokázala na sledu událostí zobrazit zhoubnost hříšného chování a důsledky sobeckého smýšlení.

Co říci závěrem? Pokud patříte k těm, kteří dokáží v knize najít její hlubší smysl a zamyslet se nad tím, jaké ponaučení může mít dílo pro váš vlastní život, pak vám knihu k náplni volného času doporučuji. Jestliže však patříte k těm, kteří četbu považují pouze za zdroj zábavy a netouží po hledání mouder ukrytých mezi řádky, pak vám spíše radím, abyste si k ukrácení dlouhé chvíle vybrali dílo jiné, příjemnější a méně přízemní.

 

Království nevinnosti

Rebecca Colemanová  ·  Vydavatelství: Ikar CZ, 2013
Svět, jak jej ukazuje waldorfské školství, je nezkažený a čistý a každému nabízí nespočet příležitostí pro osobní rozvoj. Judy MacFarlandová této myšlence zasvětila život, šťastná však není – manžel, závislý na lécích, jí ignoruje, se synem se jen hádá a vztahy s dcerou nejsou o mnoho lepší. Když se ve škole objeví šestnáctiletý Zach Patterson, zahlédne citově vyprahlá Judy odlesk chlapce, kterého jako dítě milovala. A protože přitahuje i ona jeho, je zralá žena ochotná rázem zapomenout na všechny zásady, kterými se doposud řídila. Věřila jim však někdy doopravdy? Skandál na sebe každopádně nenechá dlouho čekat… Debut Američanky Rebeccy Colemanové, který ihned po vydání rozpoutal bouřlivou diskuzi a stal se jedním z nejkontroverznějších románů roku 2011.